PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1978 | 04 | 1 |
Tytuł artykułu

Composition and functional properties of SCP from mixed cultures of yeasts grown on n-paraffin compared with those of some commercial SCP samples

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Skład i właściwości funkcjonalne białka drobnoustrojów z łącznych hodowli drożdży na podłożu n-parafin w porównaniu z charakterystyką białka drobnoustrojów produkowanych przemysłowo
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The composition and functional properties of SCP obtained from mixed cultures Candida Upolytica and Candida tropicatis grown on n-paraffin medium was compared with samples obtained form different firms in the United States and Japan. It was found that SCP from mixed cultures did not differ significantly in its chemical composition from other samples, however, its functional characteristics did not make it possible to apply them in the food industry. SCP from mixed cultures grown on n-paraffin medium can be used as fodder.
PL
Porównano skład chemiczny i niektóre cechy użytkow e białka drobnoustrojów otrzymanego z łącznych hodowli Candida lipolytica i Candida tropicalis prowadzonych na podłożu zawierającym n-parafiny z próbkami białka drobnoustrojów wyprodukowanych przemysłowo przez kilka firm USA i Japonii. Stwierdzono, że próbka otrzymana z hodowli łącznych nie różniła się istotnie swoim składem chemicznym od próbek pochodzących z produkcji przemysłowej. Białko badanych próbek odznaczało się niską zawartością aminokwasów siarkowych przy jednoczesnej wysokiej zawartości aminokwasów kwaśnych . Ogólna zawartość kwasów nukleinowych w badanych próbkach kształtowała się średnio w granicach 7,09 do 9,28% w stosunku do suchej masy komórek. Analizując cechy użytkowe badanych próbek przeprowadzono ekstrakcję białka z komórek drobnoustrojów przy użyciu 0,05 n NaOH. Najwyższa wydajność ekstrakcji wynosiła 25% białka. W wodnych roztworach wyekstrahowanego białka badano właściwości emulgacyjne ekstraktów białka. Uzyskana z mieszanych hodowli próbka wykazała niskie zdolności emulgacyjne, natomiast dwie spośród handlowych próbek porównawczych wykazały bardzo dobre właściwości emulgacyjnce zbliżone do izolatu białka soi. Z powyższych względów białko drobnoustrojów otrzymane z hodowli łącznych na n-parafinach nie wykazało możliwości zastosowania w produkcji żywności, istnieje natomiast możliwość przeznaczenia go na cele paszowe.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
04
Numer
1
Opis fizyczny
p.83-91,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Chemistry and Food Technology, Agricultural University, Akademicka 13, 20-934 Lublin, Poland
  • Department of Food Science, Cornell University, Ithaca, New York, USA
  • Department of Chemistry and Food Technology, Agricultural University, Akademicka 13, 20-934 Lublin, Poland
  • Department of Food Science, Cornell University, Ithaca, New York, USA
Bibliografia
  • 1. Achremowicz B., Kosikowski F. V., Masuyama K.: Acta Microbiol. Polonica 1977, 26, (in press).
  • 2. Association of Official Agricultural Chemists, Official Methods of Analysis. AOAC, Washington D.C., 1970.
  • 3. Bennet J. C., Yea A. A., Gosling J. A.: Chem. Eng., 1971, 78, 45.
  • 4. Castro A. C., Sinskey A. J., Tennenbaum S. R.: Appl. Microbiol., 1971, 22, 422.
  • 5. Cone F. J., Ahworth U. S.: J. Dairy Sci., 1947, 30, 463.
  • 6. Huang F., Rha C. K.: J. Food Sci., 1971, 36, 1131.
  • 7. Ilnicka-Olejniczak O.: Próby otrzymania ekstraktu drożdżowego o obniżonej zawartości kwasów nukleinowych. Praca doktorska, IPF, Lublin 1975.
  • 8. Kihlberg R.: Ann. Review of Microbiol., 1972, 26, 427.
  • 9. Koryagin V. V., Zvereva G. A., Chirkov I. M., Bravicheva R. N.: Prikł. biochim i mikrobiol., 1977, 13, 33.
  • 10. Kosikowski F. V.: Cheese and fermented milk foods. Edwards Brothers Inc., Ann Arbor, Michigan 1970, 341.
  • 11. Kwaśniewska J., Jacórzyński B., Baryłko-Pikielna N.: Acta Alimentaria Polonica 1976, 26, 307.
  • 12. Masuda Y.: Technocrat 1971, 4, 50.
  • 13. Meloan C. E., Pomeranz Y.: Food analysis laboratory experiments, AVI Publ., Westport Conn., 1973, 97.
  • 14. Munro H. N., Fleck A.: The Analyst, 1966, 91, 78.
  • 15. Popova T. E., Kozlova L. I., Rybakowa V. A.: Prikł. biochim. i mikrobioł., 1977, 13, 24.
  • 16. Prończuk A.: Ocena wartości odżywczej suszonych drożdży i możliwości ich wykorzystania do wzbogacania żywności. AR Warszawa 1973, 36.
  • 17. Schneider W. C.: J. Biol. Chem., 1945, 161, 293.
  • 18. Spies J. R., Chambers D. C.: Analytical Chem., 1946, 20, 30.
  • 19. Spies J. R., Chambers D. C.: Analytical Chem., 1949, 21, 1249.
  • 20. Wachowicz M., Zagrodzki S.: Acta Aliment. Polonica 1976, 26, 207 .
  • 21. Yasumatsu K. K. et al.: Agr. and Biol. Chem., 1972, 36, 719.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f904e706-0109-4484-95d8-2e3fb27d31c9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.