EN
Safe food production and establishing food security are tasks which all actors in the food chain are actively involved in and can only be met if the participants are willing to constantly adopt to ever more varied and stringent requirements. The study, using examples from Hungary, reveals that agricultural food companies can create and apply solutions through imitation, adaptive innovation and by responding, in realtime, to market situations, thus leading to resource efficiency and competitiveness. To attain the aforementioned, all the presented case study reports require the acquisition of information, an open-minded approach and sound managerial skills. Primarily, there is a need for cooperation among the food chain participants, especially from the side of small and medium farms.
PL
Bezpieczeństwo i jakość żywności zarówno na etapie produkcji, jak i później jest zadaniem angażującym wszystkie podmioty łańcucha żywnościowego, które jedynie dzięki ciągłej modernizacji mogą sprostać zróżnicowanym i coraz bardziej restrykcyjnym wymaganiom. Badanie pokazuje na przykładach węgierskich firm, że producenci rolni i firmy spożywcze mogą tworzyć i wprowadzać nowe rozwiązania przez naśladowanie i innowacje oraz mogą na bieżąco odpowiadać na sytuację rynkową, co prowadzi do lepszego wykorzystania zasobów i większej konkurencyjności. Wszystkie zaprezentowane analizy przypadków pokazują, że aby osiągnąć te cele niezbędna jest wiedza, otwartość i zdolności menedżerskie. Potrzebna jest także współpraca z innymi podmiotami w branży.