PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 28 | 4 |
Tytuł artykułu

The effect of slaughtering season on the carcass quality of growing finishing pigs

Warianty tytułu
PL
Wpływ sezonu uboju na jakość tuszy tuczników
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The study included 83823 growing-finishing pigs of the commercial production, which were slaughtered in commercial meat factory in 2010 and 2011. The aim of the study was to assess the impact of the year and season, in which the slaughtering took place, on the carcass and meat quality traits. After slaughtering some traits were controlled using the ultrasound device Ultra Fom 300: the backfat thickness and the height of musculus longissimus dorsi in two points. These four measurements were used to determine the lean meat percentage and consequently the classification of carcasses according to the EUROP system. The analysis of variance showed a statistical effect of the year, season and interactions between them on all analysed features. It was shown that pigs with the highest values for lean meat percentage were obtained in autumn (55.39%) and with the lowest values were obtained in summer (55.01%) and winter (55.06%). The decline in the number of pigs slaughtered in 2011 could result from the increased share of imported meat in the total mass of processed pork.
PL
Badaniami objęto 83 823 tuczniki populacji masowej dostarczane do jednego z zakładu przetwórstwa mięsnego w latach 2010–2011. Zasadniczym celem badań była ocena wpływu roku oraz pory roku, w których odbywały się uboje, na cechy przydatności rzeźnej. Po uboju tuczników za pomocą urządzenia ultradźwiękowego Ultra Fom 300 kontrolowano: grubość słoniny wraz ze skórą i wysokość mięśnia najdłuższego grzbietu w dwóch punktach. Wymienione cztery pomiary wykorzystano do określenia mięsności, a w konsekwencji do sklasyfikowania tusz wg systemu EUROP. W analizie wariancji wykazano statystyczny wpływ roku, pory roku i interakcji tych czynników na wszystkie analizowane cechy. Dowiedziono, że na ogół tuczniki o najwyższej mięsności były pozyskiwane jesienią (55,39%), zaś najniższej – latem (55,01%) i zimą (55,06%). Zaobserwowany spadek liczby ubijanych tuczników w roku 2011 mógł być efektem wzrostu udziału importowanych tusz / mięsa w ogólnej masie przetwarzanej wieprzowiny.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
28
Numer
4
Opis fizyczny
p.437-448,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Genetics and General Animal Breeding, University of Technology and Life Sciences in Bydgoszcz, Mazowiecka 28, 85-085 Bydgoszcz, Poland
autor
  • Zaklady Miesne, Lniano, Poland
autor
  • Department of Genetics and General Animal Breeding, University of Technology and Life Sciences in Bydgoszcz, Mazowiecka 28, 85-085 Bydgoszcz, Poland
  • Department of Genetics and General Animal Breeding, University of Technology and Life Sciences in Bydgoszcz, Mazowiecka 28, 85-085 Bydgoszcz, Poland
Bibliografia
  • ANTOSIK K., KOĆWIN-PODSIADŁA M. 2010. Oddziaływanie masy tuszy na stan jakościowy surowca wieprzowego na przykładzie pogłowia masowego. Materiały konferencyjne LXXV Zjazd PTZ, Olsztyn 2010, pp. 63.
  • ANTOSIK K., KOĆWIN-PODSIADŁA M., KUDELSKA A. 2010. Związek mięsności z cechami jakości tuszy tuczników pogłowia masowego ubijanych w różnych sezonach. Materiały konferencyjne LXXV Zjazd PTZ, Olsztyn 2010, 65.
  • BABICZ M., KAMYK P., STASIAK A. 2008. Evaluation of carcass and meat quality of growing-finishing pigs slaughtered in the Lubelszczyzna region in 2005–2006. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, sect. EE, XXVI(4): 17–23.
  • Commission Implementing Decision of 16 August 2011 amending Decision 2005/240/EC authorizing methods for grading pig carcasses in Poland (notified under document C(2011) 5745), (2011/506/UE), Commission of the European Communities. ECOJ, L. 209, 43.
  • Commission Regulation (EC) no 3127/1994 amending regulation (EC) no. 2967/1985 laying down detailed rules for the application of the community scale for grading pig carcasses. Commission of the European Communities. ECOJ, L. 330, 43.
  • Commission Regulation (EC) no. 1249/2008 of 10 December 2008 laying down detailed rules on the implementation of the Community scales for the classification of beef, pig and sheep carcases and the reporting of prices thereof. Commission of the European Communities. ECOJ, L. 337, 3.
  • KNECHT D., ŚRÓDOŃ S. 2011. Rynek trzody chlewnej w latach 2001–2010. Prz. Hod., 7: 8–11.
  • MICHALSKA G., NOWACHOWICZ J., BUCEK T., CHOJNACKI Z. 2006. Changes in the range performance test results of hampshire gilts in 1995–2004. Ann. Anim. Sci., suppl. 2(1): 27–30.
  • NISSEN P.M., BUSK H., OKSAMA M., SEYNAEVE M., GISPERT M., WALSTRA P., HANSSON I., OLSEN E. 2006. The estimated accuracy of the EU reference dissection method for pig carcass classification. Meat Sci., 73: 22–28.
  • NOWACHOWICZ J. 2004. Ocena przyżyciowa i poubojowa różnych grup genetycznych świń ras czystych i mieszańców. Zesz. Nauk. UTP w Bydgoszczy, Rozpr. 111.
  • PIWCZYŃSKI D.,WOCHNA P., RINGEL T. 2010. Mięsność tuczników w zależności od wielkości miesięcznych dostaw. Pr. Kom. Nauk Rol. Biol., BTN B(68): 91–96.
  • RODRÍGUEZ-SÁNCHEZ J.A., RIPOLL G., CALVO A., ARIŃO L., LATORRE M.A. 2009. The effect of seasonality of the growing-finishing period on carcass, meat and fat characteristics of heavy barrows and gilts. Meat Sci., 83: 571–576.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości tusz wieprzowych. Dz.U. nr 28, poz. 181.
  • SAS Institute Inc. 2011. SAS/STATⓇ 9.3 User’s Guide. Cary, NC: SAS Institute Inc.
  • SIECZKOWSKA H., KOĆWIN-PODSIADŁA, KRZĘCIO E., ANTOSIK K., ZYBERT A., WŁOSZEK E. 2009. Mięsność i jakość mięsa mieszańców (landrace x yorkshire) x duroc oraz (landrace x yorkshire) x hampshire. Rocz. Nauk. PTZ, 5(4): 209–218.
  • SLÁDEK L., ČECHOWÁ M., MIKULE V. 2004. Zależność między ubojową masą ciała a mięsnością tuszy i jakością mięsa świń mieszańców. Pr. Mat. Zoot., zesz. spec., 15: 266–267.
  • SZYNDLER-NĘDZA M., ECKERT R. 2008. Zależność pomiędzy przyżyciowymi pomiarami grubości słoniny i mięśnia longissimus dorsi a otłuszczeniem i umięśnieniem tuszy oraz szynki i polędwicy knurów i loszek. Rocz. Nauk. PTZ, 4(3): 103–114.
  • VESTER-CHRISTENSEN M., SØREN G.H.E., HANSEN M.F., OLSEN E.V., LARS L.B., CHRISTENSEN, HVIID M., ERSBØLL B.K., LARSEN R. 2008. Virtual dissection of pig carcasses. Meat Sci., doi:10.1016/j.meatsci.2008.11.015.
  • Wyniki oceny trzody chlewnej w 2011 roku. 2012. Polish Pig Breeders and Producers Association „POLSUS”, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f8d73864-ec54-462d-b1c3-adaacda30843
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.