PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ warunków przechowywania na aktywność sacharolityczną drożdży Saccharomyces cereviviae suszonych sublimacyjnie

Warianty tytułu

EN
The effect of storage on the saccharolytic activity of freeze-dried baker's yeast Saccharomyces cerevisiae

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wpływ temperatury oraz rodzaju opakowania na zmiany aktywności sacharolitycznej drożdży Saccharomyces cerevisiae suszonych subli­macyjnie w czasie przechowywania. Drożdże po uprzednim wymieszaniu z maltodekstry- ną (dodatek 8%), stosowaną jako substancja ochronna, zamrażano w temperaturze -30°C i suszono w temperaturze 40°C przy ciśnieniu 0,63 mbar przez 20 godz. Suszone próbki przechowywano w temperaturze -18, 4 i 25°C w opakowaniach o różnej barierowości. Stwierdzono, że aby utrzymać aktywność sacharolityczną drożdży suszonych po 12 ty­godniach przechowywania na poziomie co najmniej 80% aktywności po suszeniu, należy przechowywać je w temperaturze 4°C w opakowaniu o wysokiej barierowości względem tlenu i wody (PETmet/PE) lub w temperaturze -18°C w dowolnym opakowaniu. Aby za­pewnić utrzymanie ponad 90% aktywności konieczne jest przechowywanie w wysoce ba­rierowych opakowaniach (PETmet/PE lub PET/AL/PE) w temperaturze -18°C.
EN
The influence of temperature and type of packaging material on the saccharolyt- ic activity of freeze-dried yeast Saccharomyces cerevisiae during storage was investigated. Yeast's after mixing with maltodextrin (8%, used as a protective substance), were frozen at -30°C and dried at 40°C /0.63 mbar for 20 h. Dried samples were stored at -18, 4 and 25°C in high (PETmet/PE, PET/AL/PE) and low (PET/PE, OPP) barrier bags. It was found that in order to remain at least 80% of the saccharolytic activity of dried yeast's after 12 weeks, compared to the activity after drying, it is necessary to store them at 4°C in the bags with a high barrier against oxygen and water (PETmet/PE) or at -18°C in any package. To ensure the maintenance of over 90% of the activity is necessary to use the high-barrier packaging (PETmet/PE or PET/AL/PE) and storage temperature -18°C.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

2

Opis fizyczny

s.17-25,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydzial Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydzial Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • Bayrock, D., Ingledew, W.M., 1997a. Fluidized bed drying of baker's yeast: Moisture levels, drying rates, and viability changes during drying. Food Res. Int., 30, 407-415.
  • Bayrock, D., Ingledew, W.M., 1997b. Mechanism of viability loss during fluidized bed drying of baker's yeast. Food Res. Int., 30, 417-425.
  • Bozoglu, T.F., Ozilgen, M., Bakir, U., 1987. Survival kinetics of lactic acid starter cultures during and after freeze drying. Enzyme Microb. Technol., 9, 531-537.
  • Bruno F.A., Shah N.P., 2003. Viability of two freeze-dried strains of Bifidobacterium and com­mercial preparations at various temperatures during prolonged storage. Food Microb. Safety, 68, 2336-2339.
  • Cerutti P., Segovia de Huergo M., Galvagno M., Schebor C. Pilar Buera M., 2000. Commercial bak­er's yeast stability as affected by intracellular content of trehalose, dehydration procedure and the physical properties of external matrices. Appl. Microbiol. Biotechnol., 54 (4), 575-580.
  • Costa E., Usall J., Teixido N., Torres R., Vinas I., 2002. Effect of package and storage conditions on viability and efficacy of the freeze-dried biocontrol agent Pantoea agglomerans strain CPA-2. J. Appl. Microbiol., 92, 873-878.
  • Guzhova I., Krallish I., Khroustalyova G., Margulis B., Rapoport A., 2008. Dehydration of yeast: Changes in the intracellular content of Hsp70 family proteins. Process Biochem., 43, 1138­1141.
  • Lodato P., Segovia M., Buera M.P., 1999. Viability and thermal stability of a strain of Saccharomyces cerevisiae freeze-dried in different sugar and polymer matrices. Appl. Microbiol. Biotech­nol., 52, 215-220.
  • Meng X.C., Stanton C., Fitzgerald G.F., Daly C., Ross R.P., 2008. Anhydrobiotics: The challenges of drying probiotic cultures. Food Chem., 106, 1406-1416.
  • Miyamoto-Shinohara Y., Imaizumi T., Sukenobe J., Murakami Y., Kawamura S., Komatsu Y., 2000. Survival rate of microbes after freeze-drying and long-term storage. Cryobiol., 41, 251-255.
  • Morgan C.A., Herman N., White P.A., Vesey G., 2006. Preservation of microorganisms by drying; a review. J. Microb. Meth., 66, 183-193.
  • Pasławska M., 2006. Aktywność drożdży Saccharomyces cerevisiae liofilizowanych z dodatkiem wybranych substancji ochronnych. Inż. Roln., 4 (79), 65-73.
  • Pasławska M., Peroń S., Nejman M., 2006. Wykorzystanie metody suszenia w złożu fontannowym do utrwalania drożdży unieruchomionych w matrycy alginianu. Inż. Roln., 12(87), 409-416.
  • Pasławska M., 2008. Wpływ temperatury suszenia fontannowego na kinetykę odwadniania i żywotność drożdży. Inż. Roln., 5(103), 161-166.
  • Samborska K., Drzazga A., 2011. Wpływ dodatków stabilizujących na aktywność sacharolityczną drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae w czasie suszenia sublimacyjnego oraz przechowywania. Acta Sci. Pol. Biotechnol., 10 (3), 5-14.
  • Sobczak E., 1988. Wpływ niektórych czynników na aktywność suszonych drożdży piekarskich. Przem. Ferm Owoc.-Warz., 4, 4-7.
  • Sobczak E., Gniewosz M., Raczyńska A., 1997. Biotechnologiczne aspekty hodowli i suszenia drożdży piekarskich. Przem. Ferm Owoc.-Warz., 10, 32-35.
  • Tsaousi K., Dimitrellou D., Koutinas A.A., 2008. Low-temperature thermal drying of Saccharomy­ces cerevisiae starter culture for food production. Food Chem., 110, 547-553.
  • Turker M., Kanarya A., Yuzgec U., Kapucu H., Senalp Z., 2006. Drying of baker's yeast in batch fluidized bed. Chem. Eng. Proc., 45, 1019-1028.
  • Zayed, G., Roos, Y.H. (2004). Influence of trehalose and moisture content on survival of Lactoba­cillus salivarius subjected to freeze drying and storage. Process Biochem., 39, 1081-1086.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f8c8d7d3-64b7-4f87-9465-488bf24a7f58
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.