PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 52 | 2 |

Tytuł artykułu

Evaluation of the concentration level of fumonisins in various corn cultivars

Warianty tytułu

PL
Ocena poziomu stężeń fumonizyn w różnych odmianach kukurydzy

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Fumonizyny należą do mikotoksyn syntetyzowanych w warunkach naturalnych przez liczne gatunki grzybów z rodzaju Fusarium. Występowanie, częstotliwość i następstwa obecności mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie zbóż i tym samym w żywności i paszach stało się w ostatnich latach przedmiotem wnikliwych badań. Celem pracy było monitorowanie syntezy fumonizyn w ziarnie szesnastu odmian kukurydzy. Stwierdzono, że badane odmiany kukurydzy były istotnie zróżnicowane pod kątem zawartości fumonizyn. Mieszańce w typie ziarna F (flint) i D (dent) charakteryzowały się zdecydowanie wyższą zawartością fumonizyn, niż te w typie mieszanym D/F (dent/flint) i F/D (flint/dent). Wraz ze wzrostem liczby FAO zmniejszał się generalnie poziom stężeń fumonizyn.
EN
Fumonisins are important naturally-occuring mycotoxins produced purely by Fusarium species. The occurrence, frequency and implication of mycotoxins entering the food and feed chain through cereal grain have gained global attention over the last decade. The aim of this work was to monitor fumonisins synthesis in sixteen cultivars maize grain samples in four replication. There were statistically significant differences in the degree of contamination of fumonisins in analysed cultivars of maize. We found that the selected corn cultivars were significantly different in terms of the content of fumonisins. Hybrids with F (flint) and D (dent) grain type had significantly higher content of fumonisins than those of mixed type D/F (dent/flint) and F/D (flint/dent). Together with an increase in FAO number, fumonisins concentration decreased.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

2

Opis fizyczny

s.310-313,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Dojazd 11, 60-623 Poznań
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Marasas W.F.O., Riley R.T., Hendricks K.A., Stevens V.L., Sadler T.W., Gelineau-van Waes J., Missmer S.A., Cabrera J., Torres O., Gelderblom W.C.A., Allegood J., Martínez C., Maddox J., Miller J.D., Starr L., Sullards M.C., Roman A.V., Voss K.A., Wang E., Merrill Jr. A.H. 2004. Fumonisins disrupt sphingolipid metabolism, folate transport, and neural tube development in embryo culture and in vivo: a potential risk factor for human neural tube defects among populations consuming fumonisin-contaminated maize. J. Nutr. 134: 711–716.
  • Michalski T., Perkowski J., Stachowiak J. 2000. Yielding of grain maize and presence of Fusarium toxinis in dependence on harvest time. J. Plant Prot. Res. 40 (3/4): 271–279.
  • Pląskowska E. 2010. Charakterystyka i taksonomia grzybów z rodzaju Fusarium. Mikologia Lekarska 17 (3): 172–176.
  • Suchorzyńska M., Misiewicz A. 2009. Mikotoksynotwórcze grzyby fitopatogeniczne z rodzaju Fusarium i ich wykrywanie technikami PCR. Post. Mikrobiol. 48 (3): 221–230.
  • Sulewska H., Koziara W., Ptaszyńska G. 2006. Porażenie roślin kukurydzy przez Fusarium spp. w warunkach opóźniania zbioru. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 46 (2): 712–714.
  • Szymańska G., Sulewska H., Grochot G. 2011. Zróżnicowanie podatności odmian kukurydzy na choroby i szkodniki. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 51 (1): 436–440.
  • Tekiela A. 2009. Występowanie fuzariozy kolb kukurydzy w latach 2005–2007 a skażenie ziarna przez mikotoksyny w warunkach polskich. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 49 (4): 2081–2086.
  • Wit M., Waśkiewicz A., Goliński P., Chełkowski J., Warzecha R., Ochodzki P., Wakuliński W. 2010. Występowanie fumonizyny w ziarniakach i rdzeniach kolb kukurydzy inokulowanych Fusarium verticilioides. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 50 (4): 1832–1836.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f86208ec-4e49-4be9-8510-ac94ae35f92b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.