PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 61 | 2 |

Tytuł artykułu

Oszacowanie spożycia likopenu u kobiet z różnych grup wiekowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Lycopene intake by different aged women groups

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy oszacowano spożycie likopenu metodą 4-dniowego bieżącego notowania wśród 100 kobiet z województwa mazowieckiego, z trzech różnych grup wiekowych, tj. poniżej 30 lat, 31-50 lat oraz powyżej 50 lat (średnia wieku 49 ± 16 lat), jak też źródła jego spożycia. Badanie przeprowadzono w czerwcu – lipcu 2006 roku. Najmniejsze spożycie likopenu odnotowano w najmłodszej grupie wiekowej kobiet, poniżej 30 roku życia, tj. 4,17 mg/dzień/osobę, największe w grupie najstarszej, powyżej 50 lat, 4,88 mg/dzień. Głównym źródłem karotenoidu były przetwory pomidorowe, które dostarczały 50,6% likopenu oraz świeże pomidory, które wnosiły do przeciętnej diety 43,5% omawianego związku. Niewielki udział (5,2%) przypadł w dostarczaniu likopenu owocom tropikalnym oraz pozostałym sokom owocowym i warzywnym (0,7%). Spożycie produktów, źródeł likopenu, zmieniało się wraz z wiekiem badanych i było statystycznie różne w przypadku spożycia pomidorów, arbuzów i czerwonych grejpfrutów oraz przetworów pomidorowych takich jak: ketchup, sosy pomidorowe płynne, zupy z kartonu, sok pomidorowy.
EN
The aim of the study was to estimate dietary intake of lycopene by the group of 100 women, from Central Poland, in different age < 30 years, 30-50 years, > 50 years (mean age 49 ± 16 years) and main sources of lycopene. The study was carried out in the year 2006 (June - July) with the use of 4-day dietary food records. The lowest intake of lycopene was noted in the youngest group – 4.17 mg/person/day, the highest intake in the oldest group - 4.88 mg/person/day. The main sources of lycopene in food rations were tomato products (50.6%) and fresh tomatoes (43.5%). Tropical fruit delivered 5.2% of lycopene, other fruit and vegetable juices only 0.7%. Intakes of products, sources of lycopene, depended on age of women and were statistically significant in case of tomato, watermelon, pink grapefruit, and tomato products: ketchup, liquid tomato sauces, liquid tomato soups, tomato juice.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

2

Opis fizyczny

s.159-164,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Ochrony Żywienia, Katedra Żywienia Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Bermudez O., Ribaya-Mercado J., Telegawkar S., Tucker K.: Hispanic and non-Hispanic white elders from Massachusetts have different patterns of carotenoid intake and plasma concentrations. J. Nutr. 2005, 135, 1496-1502.
  • 2. Chug-Ahuja J., Holden J., Forman M., Mangels A., Beecher G., Lanza E.: The development and application of carotenoid database for fruit, vegetables, and selected multicomponent foods. J. Am. Diet. Assoc. 1993, 93, 318-323.
  • 3. Goldbohm R., Brants H., Hulshof K., van den Brandt P.: The contribution of various foods intake of vitamin A and carotenoids in The Netherlands. Int. J. Vitam. Nutr. Res. 1998, 68, 378-383.
  • 4. Granado F., Olmedilla B., Blanco I., Rojas-Hidalgo E.: Major fruit and vegetable contributors to the main serum carotenoids in the Spanish diet. Eur. J. Clin. Nutr. 1996, 50, 246-250.
  • 5. Hamułka J., Wawrzyniak A.: Likopen i luteina – rola prozdrowotna i ich zawartość w produktach. Wyd. SGGW, Warszawa 2004.
  • 6. Krinsky N., Johnson E.: Carotenoid actions and their relation to health and disease. Mol. Asp. Med. 2005, 26, 459-516.
  • 7. Lugasi A., Bíró L., Hóvárie J., Sági K., Brandt S., Barna E.: Lycopene content of foods and lycopene intake in two groups of the Hungarian population. Nutr. Res. 2003, 23, 1035-1044.
  • 8. O`Neill M., Carroll Y., Corridan B., Olmedilla B., Granado F., Blanco I., van den Berg H., Hininger I., Rousell A., Chopra M., Southon S., Thurnham D.: A European carotenoid database to assess carotenoid intakes and its use in a five-country comparative study. Br. J. Nutr. 2001, 85, 499-507.
  • 9. Pelz R., Schmidt-Faber B., Heseker H.: Carotenoid intake in the German National Food Consumption Survey. Z. Ernährungswiss 1998, 37, 319-327.
  • 10. Rao A., Waseem Z., Agarwal S.: Lycopene content of tomatoes and tomato products and their contribution to dietary lycopene. Food Res. Int. 1998, 31, 737-741.
  • 11. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • 12. Tucker K., Chen H., Vogel S., Wilson P., Schaefer E., Lammi-Keefe C.: Carotenoid intakes, assessed by dietary questionnaire, are associated with plasma carotenoid concentrations in an elderly population. J. Nutr. 1999, 129, 438–445.
  • 13. Wawrzyniak A., Marciniak A., Rajewska J.: Lycopene content of selected foods available on the polish market and estimation of its intake. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2005, 14/55, 195-200.
  • 14. Wawrzyniak A.: Interakcje azotanu(III) sodowego i likopenu w badaniach in vitro i in vivo. Wyd. SGGW. Warszawa 2006.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f84a34c3-cdfc-4ceb-ac95-8774f3e83e55
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.