PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 07 | 4 |
Tytuł artykułu

Ocena wartości rzeźnej kaczek Pekin STAR 53 HY

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Assessment of slaughter value Pekin ducks STAR 53 HY
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była ocena wzrostu i wartości rzeźnej kaczek odchowywanych do wieku 7 tygodni. Materiałem badawczym były kaczki Pekin STAR 53 HY (120 samic i 120 samców). W okresie odchowu kontrolowano masę ciała ptaków, a po zakończeniu odchowu przeprowadzono ubój 15 kaczorów i 15 kaczek. Następnie przeprowadzono analizę rzeźną i dysekcyjną ptaków. Między 1. a 49. dniem życia kaczory zwiększyły swoją średnią masę ciała z 55,5 do 2996,2 g, a kaczki z 51,7 do 2397,5 g. Między 2. a 7. tygodniem odchowu kaczek następowały korzystne zmiany w składzie tkankowym ich tuszek. W analizowanym okresie wyraźnie wzrastało umięśnienie tuszki z 17,8 do 26,8%, natomiast dość wyraźnie zmniejszała się zawartość kości (pozostałości tuszki) z 54,2 do 48,9% oraz nieznacznie otłuszczenie tuszki z 28,0 do 24,3%. Odchowując kaczki Pekin STAR 53 HY do wieku 7 tygodni uzyskuje się ptaki o średniej masie ciała 2697,0 g, tuszki o średniej masie 2073,9 g, w których skóra z tłuszczem podskórnym i sadełkowym stanowi 24,3%, mięśnie piersiowe, ud i podudzi – 26,8%, a kości (pozostałość tuszki) – 48,9%.
EN
The aim of the study was to estimate the growth and the slaughter value of ducks, which were reared until the 7th week of age. Pekin ducks STAR 53 HY (120 females and 120 males) were used as an experimental material. Body weight of the birds was recorded during the rearing period, and then, 15 males and 15 females were slaughtered when the rearing was finished. After that the analyses of slaughter value and tissue separation were conducted. The average body weight of drakes increased from 51.7 to 2397.5 g between the 1st and 49th day of their life. Beneficial changes in tissue composition of duck carcasses between the 2nd and 7th week of rearing were found. Carcass musculature considerably increased from 17.8 to 26.8% during the period, whereas the bone content (the remaining parts of carcasses) considerably decreased from 54.2 to 48.9% and carcass fatness slightly decreased from 28.0 to 24.3%. Thus, the average body weight of pekin ducks STAR 53 HY at the age of 7 week amounted to 2697.0 g, the carcass weight 2073.9 g, including 24.3% of skin with subcutaneous fat and abdominal fat content, 26.8% of breast, thigh and second thigh muscle content and 48.9% of bone content (the remaining parts of carcasses).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
07
Numer
4
Opis fizyczny
s.109-116,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.Prusa 12, 08-110 Siedlce
autor
autor
autor
Bibliografia
  • 1. ADAMSKI M., 2005 – Skład tkankowy tuszki i jakość mięsa kaczek z ojcowskiego rodu zarodowego. Acta Scientarum Polonorum, Zootechnica, 4, 1, 3-12.
  • 2. ADAMSKI M., BERNACKI Z., 2002 – Ocena wzrostu i współzależności między cechami mięsnymi kaczek z rodu zarodowego A55. Zesz. Nauk. Przeg. Hod. 61, 69-70.
  • 3. ADAMSKI M., BERNACKI Z., KUŹNIACKA J., 2005 – Wpływ pochodzenia i płci na wyniki odchowu kaczek z dwóch ojcowskich rodów zarodowych. Acta Scientarum Polonorum, Zootechnica, 4, 13-28.
  • 4. BERNACKI Z., ADAMSKI M., 2001 – Ocena wzrostu, cech poubojowych i udziału kwasów tłuszczowych w mięśniach piersiowych kaczek z dwóch rodów hodowlanych. Zesz. Nauk. Przeg. Hod. 57, 455-465.
  • 5. GÓRSKI J., 1992 – Wpływ wieku, masy ciała, pochodzenia i płci kaczek Pekin na ich wydajność rzeźną. Rocz. Nauk. Zoot. 19, 1, 77-85.
  • 6. GÓRSKI J., 1997 – The effects two way crossbreeding of Pekin ducks of P-11, P-22, P-44 and P-55 strains on fat and protein content in the muscles of crossbred ducks. Proc. 11th Europ. Symp. On Waterfowl, September 8-10, Nantes (France), 362-367.
  • 7. KISIEL T., 2001 – Ocena umięśnienia kaczek ze stad zachowawczych. Zesz. Nauk. Przeg. Hod. 57, 467-476.
  • 8. KOKOSZYŃSKI D., BERNACKI Z., 2009 – Selected meat production traits in ducks from P11 and P22 conservative strains. Animal Science Papers and Reports 27, 3, 217-225.
  • 9. KOKOSZYŃSKI D., KORYTKOWSKA H., 2003 – Ocena wzrostu i cech poubojowych kaczek z dwóch rodów zarodowych. Zesz. Nauk. Przeg. Hod. 68, z. 4, 79-84.
  • 10. KOKOSZYŃSKI D., KORYTKOWSKA H., KORYTKOWSKI B., 2010 – Porównanie wybranych cech mięsnych kaczek ze stad P44 i P55. Acta Scientarum Polonorum, Zootechnica, 9, 2, 21-28.
  • 11. MAZANOWSKI A, KSIĄŻKIEWICZ J., 1982 – Ocena użytkowości kaczek brojlerów Cherry Valley i krajowych. Wyniki Bad. Nauk., COBRD w Poznaniu, 23-32.
  • 12. MAZANOWSKI A., KSIĄŻKIEWICZ J., KISIEL T., 2001 – Ocena cech mięsnych czterorodowych kaczek mieszańców. Rocz. Nauk. Zoot. 28, 1, 25-43.
  • 13. MURAWSKA D., KLECZEK K., MICHALIK D., 2010 – The slaughter value of Pekin ducks as dependent on the proportions of edible and non-edible carcass parts. XXII International Poultry Symposium PB WPSA, 6-8 September, Olsztyn, 239-240.
  • 14. MURAWSKA D., WAWRO K., KLECZEK K., MAKOWSKI W., 2008 – Zmiany wraz z wiekiem udziału tuszki i podrobów w ciele kurcząt i kaczek. 58-59. XX International Poultry Symposjum PB WPSA, 15-17 September, Bydgoszcz/Wenecja, 58-59.
  • 15. Normy Żywienia Drobiu, 1996 – Praca zbiorowa. Wyd. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt, PAN, Jabłonna.
  • 16. Przewodnik hodowli kaczek Pekin, 2005 – Wyd. wł. firmy Freres Selection.
  • 17. StatSoft, Inc., 2001 – Statistica (data analysis software system, version 6).
  • 18. SZEREMETA J., WAWRO K., 2006 – The effect of early feed restriction on internal organ weight and intestinal fat level in ducks. Mat. Konf. XVIII Symp. PO WPSA, 4-6 września, 177-182.
  • 19. WITAK B., 2008 – Tissue composition of carcass, meat quality and fatty acid content of ducks of a commercial breeding line at different age. Arch. Tierz. Dummerstorf 51, 3, 266-275.
  • 20. ZIOŁECKI J., DORUCHOWSKI W., 1989 – Metody oceny wartości rzeźnej drobiu. Wyd. COBRD, Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f842af8f-4593-4148-945c-36a6d2ac0a5d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.