PL
Zakłady przemysłu spożywczego realizują produkcję z coraz większą wydajnością. Przetwórstwo żywności w dużej skali wiąże się z koniecznością realizacji zintensyfikowanych przepływów strumieni surowców, materiałów, wyrobów gotowych. Wymiana towarowa pomiędzy zakładami przemysłu spożywczego ma bardzo często charakter międzynarodowy. Celem badań było opisanie wybranych elementów żywnościowego systemu logistycznego przedsię- biorstwa. Zamieszczono informacje na temat okoliczności prawnych dla żywnościowych podsystemów logistycznych w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Przedstawiono możliwości poprawienia efektywności procesów logistycznych w podsystemie zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji i zagospodarowania pozostałości.
EN
Food factories carry out production with an increasing efficiency. The large scale food processing involves managing the intense flow of raw materials and finished products. The goods exchange between food industry plants is very often international in nature. The article describes several elements of the food business logistics system. The discussion includes legal aspects applying to the logistics food subsystem with emphasis on food safety. Also presented are the opportunities for improving the efficiency of logistics in the process of supply, production, distribution and by-product management.