PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 51 |

Tytuł artykułu

Effect of beef from different fattening systems and fish meat on the selected indicators of diet utilization and health state of rats as model animals

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Wpływ mięsa wołowego z różnych systemów opasu oraz mięsa ryby na wybrane wskaźniki wykorzystania diety i stanu zdrowia szczurów jako zwierząt modelowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of beef from different fattening systems and of meat of marine fi shes, as being employed and the sole protein and fat source in rats' diets on the selected parameters of their growth and health state was examined. The rats of the experimental groups received meat-free diet (group I - control); groups II-IV - diets with 20% of meat: in group II - meat of marine fishes, in group III - beef coming from the animals extensively fed the pasture forage and in group IV - beef from the animals intensively fed the maize silage and concentrates. The body gains of the rats and feed utilization conversion per body weight gain were studied. In blood, the selected morphological and biochemical parameters were determined. The weight of the collected (after killing) internal organs: liver, heart, kidneys and spleen and their percentage participation in body weight were determined. In case of the rats fed the beef-containing diet (groups II, IV), significantly higher body weight gains and lower consumption of diet for 1 g of the gain was recorded as compared to the groups fed the meat-free diet and diet with the participation of fi sh. In the blood of the rats, receiving beef in their diet, significantly higher level of erythrocytes was found, as well. The remaining examined parameters in all groups were found on a similar level.
PL
Wpływ mięsa wołowego z różnych systemów opasu oraz mięsa ryby na wybrane wskaźniki wykorzystania diety i stanu zdrowia szczurów jako zwierząt modelowych. Badano wpływ mięsa wołowego z różnych systemów opasu i mięsa ryb morskich zastosowanych jako jedyne źródło białka i tłuszczu w dietach szczurów na wybrane wskaźniki ich rozwoju oraz stanu zdrowia. Szczury grup doświadczalnych otrzymywały: dietę bezmięsną (grupa I - kontrolna), grupy II-IV diety w których mięso stanowiło 20% diety, w grupie II - mięso ryb morskich, w grupie III - mięso wołowe od zwierząt żywionych ekstensywnie zielonką pastwiskową i w grupie IV - mięso wołowe od zwierząt żywionych intensywnie kiszonką z kukurydzy i paszą treściwą. Badano przyrosty szczurów oraz wykorzystanie diety na przyrost masy ciała. We krwi oznaczono wybrane wskaźniki morfologiczne i biochemiczne. Określano masę pobranych po dekapitacji narządów wewnętrznych: wątroby, serca, nerek i śledziony i ich procentowy udział w masie ciała. U szczurów żywionych dietami z wołowiną (grupy III i IV) stwierdzono istotnie wyższe przyrosty masy ciała oraz niższe zużycie mieszanek na 1 g przyrostu w stosunku do grup żywionych mieszanką bezmięsną kontrolną oraz mieszanką z udziałem mięsa ryby. We krwi szczurów otrzymujących w dietach wołowinę stwierdzono również istotnie wyższy poziom erytrocytów. Pozostałe badane parametry we wszystkich grupach były na podobnym poziomie.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Opis fizyczny

p.73-79,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Animal Nutrition and Feed Science, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • AOAC, 2005: Offi cial Methods of Analysis of AOAC International 16th Ed. Associa­tion of Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
  • BRANDSCH C., SHUKLA A., HIRCH F., STANGL G.I., EDER K., 2006: Effect of proteins from beef, pork, and turkey meat on plasma and liver lipids of rats com­pared with casein and soy protein. Nutri­tion 22: 1162-1170.
  • FRASER F., 1999: Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-Day Adventists. Am. J. Clin. Nutr. 70: 532-538.
  • De La FUENTE J., DIAZ M.T., ALVAREZ I., OLIVER M.A., FONT K., FURBOLS M., SANUDO C., CAMPO M.M., MON­TOSSI F., NUTE G.R., CANEQUE V, 2009: Fatty acid and vitamin E composi­tion of intramuscular fat in cattle reared in different production systems. Meat Sci. 82: 331-337.
  • GIBSON S., ASHWELL M., 2002: The as­sociation between red and processed meat consumption and iron intakes and sta­tus among British Adults. Public Health Nutr. 6 (4): 341-350.
  • JOHNSTON J., PRYNNE C.J., STEPHEN A.M., WADSWORTH M.E.J., 2007: Haem and non-haem iron intake through 17 years of adults life of a British Birth Cohort. Br. J. Nutr. 98: 1021-1028.
  • KONSTANTYNOWICZ K., MIKŁOSZ A., STEPEK T., CHABOWSKI A., 2011: Akumulacja lipidów (triacylo-, diacylog- liceroli i ceramidów) wewnątrz hepato- cytów, a rozwój insulinooporności wą­trobowej. Postępy Hig. Med. Dośw. 65: 236-243 [in Polish].
  • KONTOGIANNI M.D., PANAGIOTAKOS D.B., PITSAVOS C., CHRYSOHOOU C, STEFANADIS C., 2008: Relation­ship between meat intake and the devel­opment of acute coronary syndromes: The CARDIO2000 case-control study. Eur. J. Clin. Nutr. 62: 171-177.
  • ŁOZICKI A., DYMNICKA M., ARKUSZE­WSKA E., PUSTKOWIAK H., 2012: Ef­fect of pasture or maize silage feeding on the nutritional value of beef. Ann. Anim. Sci. 12, 1: 81-93.
  • NUERNBERG K., DANNENBERGER D., NUERNBERG G., ENDER K., VOIGT J., SCOLLAN N.D., WOOD J.D., NUTE G.R., RICHARDSON R.I., 2005: Effect of a grass-based and a concentrate feed­ing system on meat quality characteris­tics and fatty acid composition of longis- simus muscle in different cattle breeds. Live Prod. Sci. 94: 137-147.
  • REALINI C.E., DUCKETT S.K., BRITO G.W., DALLA RIZZA M., De MATOS D. , 2004: Effect of pasture vs. concen­trate feeding with or without antioxidants on carcass characteristics, fatty acid com­position, and quality of Uruguayan beef. Meat Sci. 66: 567-577.
  • WOLFENSOHN S., LLOYD M., 2003: Handbook of Laboratory Animal, Man­agement and Welfare, 3rd Ed., Blackwell Publishing Ltd.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f7f5afd6-d385-4556-a985-b7fa1ab61bba
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.