PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 03 |

Tytuł artykułu

Sytuacja w polskim mleczarstwie

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The situation in the polish dairy sector

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Polskie mleczarstwo po akcesji do UE wykazuje wysoką dynamikę rozwoju, której towarzyszą głębokie procesy restrukturyzacyjne. Przemiany strukturalne są widoczne w rolnictwie i przemyśle mleczarskim, a ich wyrazem jest wzrost koncentracji produkcji i przetwórstwa. Sytuacja na krajowym rynku mleka jest determinowana zarówno przez czynniki zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Koniunktura w sektorze mleczarskim jest silnie skorelowana z sytuacją na rynku międzynarodowym. Na rynku wewnętrznym od kilku lat podaż wzrasta w większym stopniu niż popyt i nadwyżki są kierowane na eksport. W rezultacie branża jest dużym eksporterem netto.
EN
After the accession to the EU, Polish dairy sector has showed a dynamic development accompanied by deep restructuring processes. Structural changes have occurred in agriculture as well as in the dairy industry, what is reflected in a growing concentration of the both production and processing. The situation on the domestic milk market is determined by external and internal factors. However the condition of the Polish dairy sector is strongly linked to the situation on the world markets. Since a couple of years, domestic supply has been growing faster than demand. Therefore, the surpluses have been exported. In consequence of the above phenomena, the discussed branch occupies the position of a large net exporter.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

03

Opis fizyczny

s.8-11,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Badań Rynkowych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy

Bibliografia

  • [1] Charakterystyka gospodarstw rolnych 2013 r., GUS, Warszawa 2014.
  • [2] Drożdż J.: 2014. Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu mleczarskiego, Przemysł Spożywczy, s. 2-5, nr 10.
  • [3] FAO Food Outlook. Biannual Report On Global Food Markets, FAO October 2014, Rome, (http://www.fao.org/3/a-i4136e.pdf).
  • [4] Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2014: GUS, Warszawa 2014.
  • [5] Rynek mleka. Stan i perspektywy, nr 47, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, wrzesień 2014, Warszawa.
  • [6] Seremak-Bulge J., Baer-Nawrocka A., Grochowska R., Kiryluk-Dryjska E., Szajner P.: 2012. Światowy rynek mleka i jego wpływ na polskie mleczarstwo po zniesieniu kwot mlecznych, nr 34, PW 2011-2014, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [7] Seremak-Bulge J., Hryszko K., Zalewski A.: 2006. Regionalne zróżnicowanie mleczarstwa. Komunikaty Ekspertyzy Raporty, nr 520, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [8] Szajner P.: 2011. Handel zagraniczny produktami mleczarskimi, [w:] Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w latach 1995-2009. Studia i monografie nr 152, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [9] Szajner P.: 2014. Skutki likwidacji kwot mlecznych. Polskie mleczarstwo. Przemysł Spożywczy, nr 4, s. 12-16.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f7b49b79-e0cf-46f6-be0b-830007070b40
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.