PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2024 | 70 | 2(371) |

Tytuł artykułu

Preliminary research of selenium and copper concentrations in beef cattle from different farm types

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Badania wstępne nad stężeniem selenu i miedzi u bydła mięsnego pochodzącego z różnych typów gospodarstw

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
To maintain proper beef cattle health and performance, it is essential to provide adequate amounts of trace elements in their diet. A growing body of research has recently assessed the interaction between different microelements and macroelements, especially those needed by the body; such knowledge is important for assessing differences in their bioavailability. The aim of the study was to compare the selenium and copper content in the serum of cows raised on various types of farms, and to examine the interaction between these elements. Selenium content was determined using spectrofluorometry (Shimadzu RF-5001 PC spectrofluorimeter), while copper levels were studied using colorimetry (Marcel Media spectrophotometer). Statistical analysis was performed using Statistica 13.3 PL software. The accuracy of the analytical method was determined using Seronorm Trace Elements Whole Blood L-2 as reference material. The recovery ranged from 95 to 97% of the reference value. Our results found beef cattle from conventional farms to be characterized by higher serum levels of selenium (0.09 ± 0.034 vs. 0.015 ± 0.057 μg·ml −1 ) and copper (0.834 ± 0.14 vs. 0.658 ± 0.176 μg·ml−1 ) than those from organic farms. In addition, no statistically significant correlation was found between Se and Cu concentrations for organic or conventional farms. In order to ensure optimal coverage of the demand for essential elements, animal supplementation is recommended.
PL
Odpowiednia zawartość pierwiastków śladowych u bydła jest bardzo ważna dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia oraz wydajności. W ostatnich latach coraz częściej podejmowane są badania mające na celu ocenę interakcji między różnymi mikro- i makroelementami, zwłaszcza tymi niezbędnymi dla organizmu. Ma to znaczenie dla oceny różnic w ich przyswajalności. Celem pracy było porównanie zawartości selenu i miedzi w surowicy krów hodowanych w różnych typach gospodarstw oraz interakcji między tymi pierwiastkami. Do analizy selenu wykorzystano metodę spektrofluorometryczną i posłużono się spektrofluorymetrem Shimadzu RF-5001 PC, natomiast do analizy miedzi wykorzystano metodę kalorymetryczną i spektrofotometr Marcel Media. Wyniki analizowano statystycznie za pomocą oprogramowania Statistica 13.3 PL. Dokładność metody analitycznej określono na podstawie materiału referencyjnego Seronorm Trace Elements Whole Blood L-2. Odzysk wynosił od 95 do 97% wartości odniesienia. Wykazano, że bydło mięsne z gospodarstw konwencjonalnych charakteryzowało się wyższym stężeniem selenu (0,09 ± 0,034 vs. 0,015 ± 0,057 μg·ml −1 ) i miedzi (0,834 ± 0,14 vs. 0,658 ± 0,176 μg·ml −1 ) w surowicy niż bydło pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Dodatkowo nie zaobserwowano istotnych statystycznie korelacji pomiędzy stężeniem Se i Cu w gospodarstwach. W celu zapewnienia optymalnego pokrycia zapotrzebowania na pierwiastki niezbędne zaleca się suplementację zwierząt.

Słowa kluczowe

Twórcy

  • Department of Animal Reproduction Biotechnology and Environmental Hygiene, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Animal Reproduction Biotechnology and Environmental Hygiene, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
  • Department of Animal Reproduction Biotechnology and Environmental Hygiene, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
  • Animal Clinic “Różana”, Różana 9, 78-300 Świdwin, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f786414e-eaed-41a7-8082-6766fc1f5321
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.