PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | 3 |

Tytuł artykułu

Wpływ wykształcenia osoby prowadzącej gospodarstwo rolne na poziom jego zrównoważenia

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Impact of the farmer’s education on the level of farm sustainability

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania, dotyczące wpływu wykształcenia osoby kierującej gospodarstwem rolnym przeprowadzono w 20 gospodarstwach o bydlęcym kierunku produkcji. Wykazały one, że obydwie grupy analizowanych gospodarstw, różniące się wykształceniem rolników, charakteryzowały się średnim poziomem zrównoważenia. Jednak bardziej zrównoważone były podmioty prowadzone przez osoby z wykształceniem średnim i wyższym, szczególnie w zakresie kryteriów społecznych i ekonomicznych. Natomiast gospodarstwa kierowane przez rolników z wykształceniem zawodowym i podstawowym były bardziej zrównoważone w wymiarze agroekologicznym, a najsłabiej w społecznym.
EN
Research on the education of farmers were conducted in 20 farms specialized in cattle production. The results showed that two groups of farms (differing in the education of farmers) had an average level of sustainability. Farms run by people with secondary and higher education were more sustainable that those run by farmers with vocational and primary education, particularly in terms of social and economic criteria. On the other hand, farms managed by farmers with vocational and primary education, were more sustainable in agro-ecological aspects and less sustainable in social aspects.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

3

Opis fizyczny

s.174-181,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Bibliografia

  • Gołębiewska Barbara, Klepacki Bogdan. 2001. Wykształcenie rolników jako forma różnicująca sytuację gospodarstw rolniczych (Education of farmers as a form differentiating the situation of farms). Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego 7 (42): 457-464.
  • Harasim Adam. 2014. Przewodnik do oceny zrównoważenia rolnictwa na różnych poziomach zarządzania (Guide to assess the sustainability of agriculture at various levels of managemen). Puławy: Wydawnictwo IUNG-PIB.
  • Kołoszko-Chomentowska Zofia. 2008. Wykształcenie ludności rolniczej jako determinanta rozwoju rolnictwa. Zeszyty Naukowe SGGW (The rural population’s education as a determinant of development of agriculture). Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 67: 79-85.
  • Kowalski Andrzej. 1998. Czynniki produkcji w agrobiznesie. [W] Encyklopedia agrobiznesu (Factors of production in agribusiness. [In] Agrobusiness Encyclopedia), ed. A. Woś, 108-114. Warszawa: Wydawnictwo Fundacja Innowacja.
  • Majewski Edward. 2002. Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania rozwoju Systemu Zintegrowanej Produkcji Rolniczej (SIPR) (Economic and organizational conditions for the development of the Integrated Agricultural Production System (IAPS). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  • Nowak Anna, Tomasz Kijek, Ewa Wójcik. 2016. Wpływ wykształcenia rolników na produktywność pracy w towarowych gospodarstwach w Polsce (The impact of farmers` education on labour productivity in commercial farms in Poland). Roczniki Naukowe SERiA XVIII (1): 202-207.
  • Szeląg-Sikora Anna, Magdalena Kowalska. 2007. Kwalifikacje zawodowe rolników a poziom ekonomicznej efektywności produkcji rolniczej (Professional qualifications of farmers and the level of agricultural production economic efficiency). Inżynieria Rolnicza 9 (97): 211-218.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f72786c9-63a8-4458-be4c-0a431b16a590
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.