PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 10 |

Tytuł artykułu

Reformulacje produktów żywnościowych. Poprawa sposoby żywienia konsumentów

Warianty tytułu

EN
Food products reformulation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zachodzące zmiany w zakresie prowadzonego stylu życia mają niewątpliwy wpływ na powstawanie niekorzystnych zjawisk w obszarze zdrowia publicznego. Przemysł żywnościowy aktywnie uczestniczy w licznych inicjatywach mających na celu zahamowanie niekorzystnych trendów m.in. przez zmianę składu produktów. Podejmowane przez przemysł działania reformulacyjne (tj. w zakresie zmiany receptur) dotyczą szczególnie redukcji soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans. Jednocześnie podejmowane są działania na rzecz podwyższenia zawartości składników odżywczych uznawanych za korzystne dla zdrowia - np. błonnika, pełnych ziaren, owoców, warzyw czy niskotłuszczowych produktów mlecznych. Prowadzone są również działania zmierzające do obniżenia całkowitej wartości energetycznej produktów. Badania przeprowadzone na rynku duńskim wskazują, że wraz z zastąpieniem w diecie produktów standardowych produktami poddanymi reformulacji, następuje pozytywna zmiana spożycia składników odżywczych.
EN
The changes in terms of consumes' lifestyles have a definite adverse influence on the public health. The food industry is actively involved in numerous initiatives to mitigate the negative trends, among others, by changing the composition of the products. Attempts made by the food industry in the reformulation field relate in particular to the reduction of salt, sugar, saturated fatty acids and trans fatty acids content. At the same time measures are taken to increase the content of nutrients and components deemed to be beneficial for health - eg. fiber, whole grains, fruits, vegetables and low-fat dairy products, as well as to reduce the total energy content of products. Studies conducted on the Danish market indicate that the replacement of standard products with its reformulated version in consumer diet makes the positive change in terms of the nutrients intake.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

10

Opis fizyczny

s.14-17,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Polska Federacja Producentów Żywności w Warszawie, Warszawa
  • Polska Federacja Producentów Żywności w Warszawie, Warszawa
autor
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f6ba60f0-01f5-4145-9a44-685287b0f5b9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.