PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 2 |

Tytuł artykułu

Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu owocowo-warzywnego

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The article uses triangulation of methods, meaning the combination of quantitative analysis of official statistical data with own qualitative analyses. The condition and dynamics of the Polish fruit and vegetable sector were analysed and results of qualitative studies on competitiveness of selected companies from the sector were presented. The resources and competence, forms of competition and rivalry of selected companies from the sector were evaluated. The entrepreneurs’ opinions concerning the domestic and export markets were analysed using descriptive measures of qualitative features interrelations. The concurrence of entrepreneurs’ opinions demonstrated the convergence of market conditions at home and abroad. However, the entrepreneurs assessed that their position on foreign markets as being relatively weaker than on the domestic market. The weaker position of analysed enterprises on foreign markets results from low level of concentration of the companies from the fruit and vegetable processing sector and their relatively low innovativeness.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Numer

2

Opis fizyczny

s.78-97,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań

Bibliografia

  • 1. Andrzejewska O., Kobielska Z.: Mrożonki liderem wzrostu. Fresh & Cool Market 2010, nr 7/8.
  • 2. Chechelski P.: Inwestycje zagraniczne w polskim przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy, nr 8, 2005.
  • 3. Chechelski P.: Wpływ procesów globalizacji na polski przemysł spożywczy. IERiGŻ-PIB, Warszawa 2008.
  • 4. Gajek L., Kałuszka M.: Wnioskowanie statystyczne. Modele i metody. WNT, Warszawa 2000.
  • 5. Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy, nr 31. Analizy Rynkowe. IERiGŻ-PIB, Warszawa 2010.
  • 6. Jankowska B.: Międzynarodowa konkurencyjność branży na przykładzie polskiej branży budowlanej w latach 1994-2001. WAE, Poznań 2005.
  • 7. Kaczmarek-Piątek K.: Rynek przetworów owocowo-warzywnych, mięsnych i rybnych. Raport Pentor. Instytut Badania Opinii i Rynku, Poznań 2001.
  • 8. Kompendium wiedzy o konkurencyjności (red. M. Gorynia, E. Łaźniewska). PWN, Warszawa 2009.
  • 9. Łuczka-Bakuła W.: Rynek żywności ekologicznej. PWE, Warszawa 2007.
  • 10. Nosecka B.: W przetwórstwie widać koncentrację. Fresh & Cool Market, nr 7-8, 2010.
  • 11. Nowak S.: Metodologia badań socjologicznych. PWN, Warszawa 1970.
  • 12. Nowak S.: Metodologia badań społecznych. PWN, Warszawa 2007.
  • 13. Pawlak K., Poczta W.: Konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego w handlu z krajami Unii Europejskiej. WUP, Poznań 2008.
  • 14. Pierścionek Z.: Strategie konkurencji i rozwoju przedsiębiorstwa. PWN, Warszawa 2007.
  • 15. Pizło W.: Studium przypadku jako metoda badawcza w naukach ekonomicznych. Roczniki Naukowe SERiA, t. XI, z. 5, 2009.
  • 16. Porter M. E.: Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów. MTBiznes, Warszawa 2006.
  • 17. Potencjał konkurencyjny polskiego przemysłu w warunkach integracji europejskiej (red. A. Zielińska-Głębocka). WUG, Gdańsk 2005.
  • 18. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2009. GUS, Warszawa 2009.
  • 19. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy, nr 36. Analizy Rynkowe. IERiGŻ-PIB, Warszawa 2010.
  • 20. Sobczyk M.: Statystyka opisowa. PWN, Warszawa 2007.
  • 21. Sobczyk M.: Statystyka. Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2010.
  • 22. Stępniak Ł., Domagała A.: Wywiad z wiceprezesem Dawtony − Deszcz podtopi polskie przetwórstwo. www.portalspożywczy.pl.
  • 23. Tellis W.: Application of a case study methodology. The Qualitative Report 1997, Vol. 3, No 3. http://www.nova.edu/ssss/QR/QR3-3/tellis2.html.
  • 24. Urban R., Szczepaniak I., Mroczek R.: Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (synteza). Raport PW nr 177. IERiGŻ-PIB, Warszawa 2010.
  • 25. Urban R.: Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej. Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 1, 2009.
  • 26. Wessa P.: Free Statistics Software. Office for Research Development and Education Version. 1.1.23-r6. http://www.wessa.net/, 2011.
  • 27. Woś A.: Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego. Synteza. IERiGŻ, Warszawa 2003.
  • 28. Woźniak L., Strojny J., Wojnicka E.: Ekoinnowacyjność dziś i jutro − wyzwania, bariery rozwoju oraz instrumenty wsparcia. PARP, Warszawa 2010.
  • 29. Yip G.S.: Strategia globalna. PWE, Warszawa 2004.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f6a9650f-f672-4ed6-9770-b1c305a30d8d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.