PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2014 | 46 | 04 |

Tytuł artykułu

Wybrane metody kształtowania jakości

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Selected organizational methods, communication methods and heuristic methods in quality shaping

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Jakość wyrobów może być kształtowana we wszystkich fazach życia produktu, począwszy od badania potrzeb i jego odzwierciedlenia w projektowaniu, w procesie wytwarzania i fazie eksploatacji, jako efekt sprzężenia zwrotnego. W artykule zaprezentowano wybrane techniki pochodzące z różnych rodzin metod zarządzania. Wskazano na analizę wartości wyrobu (z rodziny metod organizatorskich), metodę QAM (komunikacji zespołowej) i metodę kruszenia (z rodziny metod heurystycznych/inwentycznych).
EN
Quality of products can be formed in all phases of product life, from study of the needs and his reflect the design, in manufacturing process and the operation phase., as a result of feedback. The article presents selected techniques from the diffrent families of methods of management. Indicated on the analysis of the value of the product (family organizational methods), method of QAM (communications team) and the crushing method (with a family of heuristic methods/inventive).

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

46

Numer

04

Opis fizyczny

s.14-20,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • 1. Antoszkiewicz J.D., Rozwiązywanie problemów firmy, Poltext, Warszawa 1998
  • 2. Antoszkiewicz J.D., Innowacje w firmie, Poltext, Warszawa 2008.
  • 3. Dobrowolska A., Wykorzystanie narzędzi zarządzania jakością w doskonaleniu procesów organizacji, [w:] Kreatywność i przedsiębiorczość w projakościowym myśleniu i działaniu. (red.) Skrzypek E., Tom 2. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie, Lublin 2009.
  • 4. Lisiński M., Martyniak Z., Analiza wartości organizacji, KiW, Warszawa 1981.
  • 5. Łasiński G., Rozwiązywanie problemów w organizacji, PWE, Warszawa 2007.
  • 6. Łunarski Zarządzanie jakością. Standardy i zasady, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2008.
  • 7. Martyniak Z., Metody organizowania procesów pracy, PWE, Warszawa 1996.
  • 8. Martyniak Z., Wstęp do inwentyki, Wydawnictwo Uczelniane Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 1997.
  • 9. Pawlak W.R., Seminarium ISUZU w Tychach, „Problemy Jakości” 2000, nr 5.
  • 10. Piwowarczyk J., Quality Audit Meeting. Japoński sposób na pracę zespołową w firmie, „Problemy Jakości 2000, nr 10.
  • 11. PN-EN ISO 9000:2006 Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia.
  • 12. Prussak W, Zarządzanie jakością. Wybrane problemy. Wydawnictwa Politechniki Poznańskiej, Poznań 2003.
  • 13. Wawak T., Zarządzanie przez jakość, WIE, Kraków 1995.
  • 14. Wawrzynek J., Japońskie metody behawiorystyczne i statystyczne zarządzanie jakością. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Nr 789, Wrocław 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f69edf05-669e-4561-97e0-60717c96f602
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.