PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 18 | 2 |
Tytuł artykułu

Ocena kondycji finansowej sektora produkcji napojów w Polsce i Niemczech

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Assessment of the financial condition of the beverages sector in Poland and Germany
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Głównym celem artykułu jest ocena sytuacji finansowej sektora produkcji napojów w Polsce i Niemczech. Badania porównawcze przeprowadzono w układzie klas wielkości przedsiębiorstw i na podstawie bazy danych Europejskiego Banku Centralnego, która umożliwia ocenę różnych sektorów gospodarki w obszarze struktury finansowej, płynności finansowej, zadłużenia, aktywności oraz rentowności. Badania wykazały, że przedsiębiorstwa w Polsce w stosunku do przedsiębiorstw w Niemczech stosują bardziej agresywne strategie finansowe, mają gorszą płynność finansową, mniej efektywnie zarządzają kapitałem obrotowym, mają mniejszą zdolność do obsługi długu, generują niższą wartość dodaną w relacji do przychodów, uzyskują niższą marżę na sprzedaży, ale wyższą stopę zwrotu z kapitału własnego – w następstwie tarczy odsetkowej i wysokiej dźwigni kapitałowej.
EN
The main aim of the paper is to assess the financial situation of beverages production sector in Poland and Germany. Comparative research was carried on the basis of size classes of enterprises estimated with databases of European Central Bank that allowed to assess different economic sectors in aspects of financial structure, financial liquidity, indebtedness, activity and profitability. The research proved that Polish enterprises – comparing to German ones – apply more aggressive financial strategies, experience worse financial liquidity, less effective management of working capital, possess weaker ability to service its debts, evidence lower markup from sales but higher rate of return from own capital – as the consequence of interest shield and high capital leverage.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
18
Numer
2
Opis fizyczny
s.102-108,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw Agrobiznesu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
Bibliografia
  • BACH. 2016. Bank for Accounts of Companies Harmonised, www.bach.banque-france.fr, dostęp 20.04.2016.
  • Bieniasz Anna, Zbigniew Gołaś, Aleksandra Łuczak. 2012. „Ocena kondycji finansowej przemysłu spożywczego w Polsce w latach 2005-2010”. Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości 67(123).
  • Commission Recommendation of 6 May 2003 concerning the definition of micro, small and medium-sized enterprises. OJ EU, L 124/36, 2003/361/EC, 20.5.2003, dostęp 20.04.2016, http://eur-lex.europa.eu/ legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32003H0361&from=EN.
  • Dróżdż Jadwiga, Robert Mroczek, Mirosława Tereszczuk, Roman Urban. 2014. Polski przemysł spożywczy w latach 2008-2013. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • ECB (European Central Bank). 2015. Statistics Paper Series no 11. Bank for the Accounts of Companies Harmonized database. BACH Working Group, www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpsps/ecbsp11.en.pdf, dostęp 27.04.2016.
  • Eurostat. 2005-2014. Annual detailed enterprise statistics for industry (NACE Rev. 2, B-E), http://appsso.eurostat.ec.europa.eu, dostęp 02.04.2016.
  • Florek Joanna, Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Stanisławska. 2013. „Klasyfikacja branż sektora przemysłu spożywczego według ich sytuacji finansowej”. Zarządzanie i Finanse 1 (3): 151-163.
  • Gabrusewicz Wojciech. 2014. Analiza finansowa przedsiębiorstwa. Teoria i zastosowanie. Warszawa: PWE.
  • Gołaś Zbigniew, Izabela Kurzawa. 2014. „Zastosowanie uporządkowanego modelu logitowego w analizie rentowności branż przemysłu spożywczego”. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1 (338): 78-96.
  • Gołębiowski Grzegorz, Adrian Grycuk, Agnieszka Tłaczała, Piotr Wiśniewski. 2014. Analiza finansowa przedsiębiorstwa. Warszawa: Difin.
  • Sierpińska Maria, Tomasz Jachna. 2004. Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Warszawa: PWN.
  • Skoczylas Wanda, Andrzej Niemiec. 2005. „Przyczynowa analiza ekonomicznej wartości dodanej w identyfikacji i ocenie strategii jej wzrostu”. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1061: 386-398.
  • Urban Roman. 2009. „Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej”.Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 96 (1): 7-15.
  • Wędzki Dariusz. 2003. Strategie płynności finansowej przedsiębiorstwa. Kraków: Oficyna Ekonomiczna.
  • Wędzki Dariusz. 2006. Analiza wskaźnikowa sprawozdania finansowego. Kraków: Oficyna Ekonomiczna.
  • Wigier Marek. 2011. „Przemysł spożywczy w Polsce – obecnie i w przyszłości”. Przemysł Spożywczy 65 (7-8): 13-20.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f66e0adf-ec9d-4376-9858-d409472b0575
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.