PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 577 |

Tytuł artykułu

Wpływ warunków meteorologicznych na zawartość cukrów redukujących w bulwach ziemniaka

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Impact of weather conditions on the content of reducing sugars in potato tubers

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie wpływu warunków klimatycznych w czasie wegetacji na zawartość cukrów redukujących w genotypach ziemniaka. Materiałem badawczym było 268 genotypów ziemniaka. Badania prowadzono w latach 1999–2012. Zawartość cukrów redukujących w bulwach ziemniaka oznaczano po zbiorze. Stwierdzono, że warunki klimatyczne, takie jak temperatura powietrza i opady w II i III dekadzie września determinują zawartość cukrów redukujących w bulwach ziemniaka. Na podstawie równania regresji liniowej stwierdzono, że przy średniej temperaturze powietrza 12°C w II i III dekadzie września każde obniżenie temperatury o 1°C powoduje kumulację cukrów redukujących o około 0,6 mg·kg–1 świeżej masy bulw ziemniaka uprawianego na glebie klasy IVa (piasek gliniasty lekki o podłożu pseudobielicowym).
EN
The aim of the study was to determine the effect of climatic conditions during the growing season on the content of reducing sugars in potato genotypes. The study was conducted in 14 growing seasons in the years 1999–2012 on 268 potato genotypes. The content of reducing sugars in potato tubers after harvest was determined. The meteorological data came from the observation station located in Division Jadwisin of Plant Breeding and Acclimatization Institute close to experimental fi eld. The date included: an average air temperature and the amount of rainfall. It was found that the climatic conditions such as air temperature and rainfall in the second and third decade of September determined the content of reducing sugars in potato tubers. Decisive infl uence on the content of reducing sugars in potato tubers after harvest had air temperature and total precipitation in September – 10 days before harvest and during harvest (third decade of September). On the basis of correlation coeffi cients, it was found that the higher the temperature in the second and third decade of September, the lower the content of reducing sugars in the tubers (correlation coeffi cient r = –0.69, r = –0.71) and the lower raifall that the lower reducing sugars content was noticed (correlation coeffi cient in the second decade of September r = 0.75). On the base determination coeffi cients it was stated the relationship of the feature on the level about 50% (air temperature) and on the level 56% (raifall) in the second decade of September. Linear regression between an aveage of temperature and sum of raifall in the second and third decade of September and reducing sugars content in potato tubers after harvest showed that an average air temperature of 12°C, reduction of air temperature in this period of 1°C and increase of rainfall of 10 mm caused the accumulation of reducing sugars of 0,6 mg·kg–1 fresh weight in potato tubers grown on light soil.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

577

Opis fizyczny

s.43-52,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, 05-140 Serock
autor
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, 05-140 Serock
autor
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Oddział w Jadwisinie, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, 05-140 Serock

Bibliografia

  • Badeck F.-W., Bondeau A., Böttcher K., Doktor D., Lucht W., Schaber J., Sitch S., 2004. Responses of spring phenology to climate change. New Phytol. 162, 295–309.
  • Brazinskiene V., Asakaviciute R., Miezeliene A., Alencikiene G., Ivanauskas L., Jakstas V., Viskeli P., Razukas A., 2014. Effect of farming systems on the yield, quality parameters and sensory properties of conventionally and organically grown potato (Solanum tuberosum L.) tubers. Food Chemistry 145, 903–909.
  • Chmielewski F.-M., Rötzer T., 2002. Annual and spatial variability of the beginning of growing season in Europe in relation to air temperature changes. Clim. Res. 19 (3), 257–264.
  • Copp L.J., Blenkinsop R.W., Yada R.Y., Marangoni A.G., 2000. The relationship between respiration and chip color during long – term storage of potato tubers. Am. J. Potato Res. 77, 279–287.
  • Edwards Ch.G., Englar J.W., Brown Ch.R., Peterson J.C., Sorensen E.J., 2002. Changes in color and sugar content of yellow – fleshed potatoes stored at three different temperatures. Am. Potato Res. 79, 49–53.
  • Ezekiel R., Verma S.C., Sukumaran N.P., Shekhawat G.S., 1999. A guide to potato processors in India. Technical Bulletin 48, 14–16.
  • Finlay M.B., Dale and John E. Bradshaw, 2003. Progress in improving processing attributes in potato. Trends in Plant Science 8, 310–312.
  • Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K., 2002. Wpływ jesiennego przechłodzenia bulw ziemniaka na zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy. Zesz. Post. Nauk Rol. 481, 141–146.
  • Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Dołęga H., 2013. Zmiana zawartości cukrów w odmianach bulw ziemniaka w zależności od sposobu odchwaszczania. Post. w Ochronie Roślin 53, 271–275.
  • Grassert V., Vogel J., Bartel W., 1984. Einfluss der Sorte und einiger Umweltfaktoren auf die Neigung von Kartoffelknollen zur Zuckerbildung während einer mehrmonatigen Lagerung bei 4°C. Potato Res. 27, 365–372.
  • Grudzińska M., Zgórska K., 2008. Wpływ zawartości cukrów w bulwach ziemniaka na barwę chipsów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5, 107–115.
  • Grudzińska M., 2012. Wpływ warunków atmosferycznych i przechowalniczych na zmienność cech technologicznych bulw ziemniaka do produkcji frytek i chipsów. Biuletyn IHAR 265, 137–148.
  • Haverkort A.J., Harris P.M., 1987. A model for potato growth and yield under tropical highland conditions. Agric for Meteorol. 39, 271–282.
  • Hebeisen T., Ballmer T., Guthapfel N., Torche J.M., Reust W., 2005. Suitable potato varieties reduce acrylamide formation in processed products and disher, 16th Triennial Conference of the European Association for Potato Research, July 17–22, Bilbao, Spain, 496–500.
  • Hertog M.L.A.T.M., Putz B., Tijskens L.M.M., 1997. The effect of harvest time on the accumulation of reducing sugars during storage of potato (Solanum tuberosum L.) tubers: Experimental data described, using a physiological based, mathematical model. Potato Res. 40, 69–78.
  • Molga M., 1986. Podstawy klimatologii rolniczej. PWRL, Warszawa, 544–547.
  • Murniece I., Karklina D., Galoburda R., Santare D., Skrabule I., Costa H.S., 2011. Nutritional composition of freshly harvested and stored Latvian potato (Solanum tuberosum L.) varieties depending on traditional cooking methods. J. of Food Com. and Anal. 24, 699–710.
  • Nourian F., Ramaswamy H.S., Kushalappa A.C., 2003. Kinetics of quality changes associated with potatoes stored at different temperatures. Lebensm. – Wiss. U. – Technol. 36, 49–65.
  • Richardson D.L., Davies H.A., Mackay G.R., 1990. Invertase activity and its relation to hexose accumulation in potato tubers. Journal of Experimental Botany 41, 95–99.
  • Rodriguez Galdon B., Rios Mesa D., Rodriguez E.M., Diaz Romero C., 2010. Influence of the cultivar on the organic acid and sugar composition of potatoes. J. Sci. Food Agric. 90, 2301–2309.
  • Rębarz K., Borówczak F., 2006. Wpływ deszczowania, technologii uprawy i nawożenia azotowego na jakość ziemniaków odmiany Bila. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 511, 287–300.
  • Shepherd L.V.T., Bradshaw J.E., Dale M.F.B., McNicol J.W., Pont S.D.A., Mottram D.S., Davies H.V., 2010. Variation in acrylamide producing potential inpotato: Segregation of the trait in a breeding population. Food Chemistry 123, 568–573.
  • Sepp M., Saue T., 2012. Correlations between the modelled potato crop yield and the general atmospheric circulation. Int. J. Biometeorol 56, 591–603.
  • Sowokinos J.R., 2001. Biochemical and molecular control of cold induced sweetening in potatoes. Am. J. of Potato Res. 78, 221–236.
  • Sparks T.H., Jeffree E.P., Jeffree C.E., 2000. An examination of the relationship between flowering times and temperature at the national scale using long-term phonological records from the UK. Int. J. Biometeorol 44, 82–87.
  • Talburt W.F., Smith O., 1967. Potato processing, AVI Publishing Company, Westport, Connecticut USA, 22–23, 262–339.
  • Zarzecka K., Gąsiorowska B., 2000. Oddziaływanie herbicydów na wybrane cechy jakościowe bulw ziemniaka jadalnego. Żywność 4 (25), Supl., 28–36.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A., 1985. Warunki agrotechniczne i przechowalnicze a cechy użytkowe bulw ziemniaka. Biul. Instytutu Ziem. 33, 109–119.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A., 2002. Przydatność nowych polskich odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 489, 347–354.
  • Zgórska K., Czerko Z., Grudzińska M., 2006. Wpływ warunków przechowywania na niektóre cechy kulinarne i technologiczne bulw wybranych odmian ziemniaka. Zesz. Prob. Post.Nauk Rol. 511, 567–578.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f6135a38-9b6e-4aa4-8029-69fb9afc8215
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.