PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 64 | 09-10 |

Tytuł artykułu

Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w sezonie 2019/2020

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Polish foreign trade of frozen fruit and vegetables in season 2019/2020

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wielkość produkcji i eksportu mrożonych owoców i warzyw jest ściśle uzależniona od wielkości krajowych zbiorów. Mniejsze zbiory większości owoców oraz warzyw gruntowych w 2019 r. zadecydowały o niższej produkcji mrożonek owocowo-warzywnych i spadku ich eksportu w sezonie 2019/2020. Najważniejszymi produktami w polskim eksporcie mrożonek owocowych i warzywnych były mrożone truskawki i maliny oraz mrożone kalafiory i brokuły. Największymi odbiorcami mrożonek owocowych i warzywnych były kraje UE (głównie Niemcy, Francja i Belgia), a z krajów pozaunijnych Białoruś i USA. W polskim imporcie mrożonek dominowały mrożone jagody, maliny i truskawki. Głównymi dostawcami mrożonych owoców i warzyw do Polski byty: Belgia, Niemcy, Ukraina i Serbia.
EN
The volume of production and export of frozen fruit and vegetables is closely related to the amount of the domestic harvest. The lower harvest of most fruit and field vegetables in 2019 resulted in a lower production of frozen fruit and vegetables and a decrease in their exports in the 2019/2020 season. Frozen strawberries and raspberries, as well as frozen cauliflower and broccoli were the most important products in the Polish export of frozen fruit and vegetables. The largest recipients of frozen fruit and vegetables were EU countries (mainly Germany, France and Belgium), and from non-EU countries Belarus and the USA. The Polish import of frozen fruit and vegetables was dominated by frozen berries, raspberries and strawberries. Belgium, Germany, Ukraine and Serbia were the main suppliers of frozen fruit and vegetables to Poland.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

Opis fizyczny

s.20-23,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Bugała Anna. 2020. "Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w 2019.", Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny nr 4-5.
  • [2] Dane statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) - dane niepublikowane.
  • [3] Dane statystyczne Ministerstwa Finansów (MF).
  • [4] Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. [2016- 2019], IERiGŻPIB, Warszawa.
  • [5] Polacy chętnie sięgali po mrożonki i przetwory owocowo-warzywne w czasie pandemii, https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/polacy-chetnie-siegali-po-mrozonki-i-przetwory-owocowo-warzywne-w-czasie-pandemii,185805.html, data odczytu 09/2020.
  • [6] Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. [2016-2020]. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [7] The European market potential for frozen berries, https://www.cbi.eu/market-information/processed-fruit-vegetables-edible-nuts/frozen-berries/market-potential, data odczytu 09/2020.
  • [8] Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2019 r. 30 lipca 2020 r„ GUS.
  • [9] Znaczny spadek eksportu mrożonych owoców i warzyw w lockdownie, https://www.sadyogrody.pl/handel_i_dystrybucja/106/znaczny_spadek_eksportu_mrozonych_owocow_i_warzyw_w_lockdownie,23464.html; data odczytu 09/2020.
  • [10] www.east-fruit.com
  • [11] www.eurostat.eu
  • [12] www.fresh-market.pl
  • [13] www.freshplaza.com

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f5edbef1-74eb-4999-8fa2-5eebc84741c1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.