PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 05 | 1 |
Tytuł artykułu

Bilans mechanicznej siły pociągowej w gospodarstwach indywidualnych na przykładzie Dolnego Śląska

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Balance of mechanical power draught in individual farms for example of Lower Silesia
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Na przykładzie województwa dolnośląskiego oszacowano orientacyjny stopień wykorzystania ciągników w indywidualnych gospodarstwach rolnych. W tym celu posłużono się prostym sposobem opartym na normatywach nakładów mechanicznej siły pociągowej w produkcji roślinnej. Na tej podstawie sporządzono bilans mechanicznej siły pociągowej w gospodarstwach indywidualnych Dolnego Śląska. Wyniki badań wskazują, że wyposażenie gospodarstw w ciągniki jest zbyt duże w stosunku do potrzeb.
EN
In this research work there was estimated average degree of using tractors in the individual farmholds. For this aim used simple way on the basic of norms of mechanical power draught in vegetable produce. On this grounds made balance of mechanical power draught in individual farms of Lower Silesia. Results of investigation show number of tractors is to much in relation to needs.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
05
Numer
1
Opis fizyczny
s.262-266,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. M. Skłodowskiej-Curie 42, 50-369 Wrocław
Bibliografia
  • Bielejec J. (2000): Transport rolniczy. IBMER, Warszawa.
  • Fąfara R., Zaremba W. (1989): Użytkowanie ciągników i maszyn rolniczych. PWRiL, Warszawa.
  • GUS (2002): Rocznik statystyczny województw.
  • Muszyński Z. (1978): Niektóre aspekty rewolucji naukowo-technicznej, PWN, Warszawa.
  • Pawlak J. (1998): Efektywność mechanizacji rolnictwa. IBMER, Warszawa, s. 17-18.
  • Praca zbiorowa. (1999): Katalog norm i normatywów. SGGW, Warszawa.
  • Szuk T. (2000): Nakłady i sezonowość pracy przy uprawie wybranych roślin w zróżnicowanych warunkach przyrodniczych i ekonomicznych. Praca doktorska.
  • Szuk T. (2002): Stopień wykorzystania sprzętu rolniczego w gospodarstwach indywidualnych. Roczniki Naukowe SERIA, Zesz. 5, T. IV, Bydgoszcz.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f5cc7d06-ab50-4089-908e-a91fd7c31964
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.