PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 24 | 2 |

Tytuł artykułu

Rehydracja suszy z korzeni pietruszki i pasternaku

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Rehydration of dried roots of parsley and parsnip

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy porównano przebieg procesu rehydracji suszy konwekcyjnych z korzeni pietruszki i pasternaku. Rehydrację badanych suszy prowadzono w wodzie o temperaturze pokojowej w czasie od 15 minut do 5 godzin, wyznaczając względny przyrost masy, względny przyrost objętości oraz barwę badanych suszy przed rehydracją oraz materiału po każdym etapie rehydracji. Dane doświadczalne aproksymowano za pomocą równania kinetycznego. Obliczono szybkość względnego przyrostu masy oraz szybkość względnego przyrostu objętości badanych suszy podczas rehydracji. Analiza przebiegu procesu rehydracji wykazała, że większe względne przyrosty masy i objętości występują podczas rehydracji suszu z korzeni pietruszki. Obydwa badane susze podczas pięciogodzinnej rehydracji osiągnęły około 96,5% równowagowej zawartości wody. Dla obydwu badanych suszy stwierdzono, że szybkość względnego przyrostu objętości była wyższa od szybkości względnego przyrostu masy. Porównując barwę badanych suszy będących materiałem do rehydracji, stwierdzono nieznaczne różnice barwy pomiędzy nimi.
EN
The aim of the study was to compare the process of rehydration of convection dried roots of parsley and parsnip. Dried samples were rehydrated in water at room temperature over a period of 15 minutes to 5 hours, determining the relative increase in weight and volume and in the colour of the dried materials before and during the rehydration. The experimental data were approximated using the kinetic equation. The relative rates of increase of the weight and volume of the samples were calculated. The analysis of the rehydration process showed that higher relative rates of increase of weight and volume occurred during the rehydration of the dried parsley roots. Both materials tested during the 5-hour rehydration reached approximately 96.5% of equilibrium water content. It was also found out that the rate of relative volume increase was higher than the rate of relative increase in weight for both vegetables. Comparing the colour of the tested material, there was a negligible colour difference between them.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

24

Numer

2

Opis fizyczny

s.319-328,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Górnicki K., 2011. Modelowanie procesu rehydratacji wybranych warzyw i owoców. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Kaleta A., Górnicki K., Siwińska U., 2005. Wpływ metod obróbki wstępnej stosowanych w procesie konwekcyjnego suszenia na kinetykę rehydratacji suszu z korzenia pietruszki. Acta Scientarum Polonorum, Technica Agraria, 4(1), 19-28.
  • Kaleta A., Górnicki K., Kościkiewicz A., 2007. Wpływ parametrów suszenia pod obniżonym ciśnieniem na szybkość osiągania stanu równowagi przez rehydratowany susz z korzenia pietruszki.
  • Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 17(2), 19-22.
  • Lewicki P., 1998. Some remarks on rehydration of dried foods. J. Food Eng., 36, 81-87.
  • Lewicki P.P., Witrowa-Rajchert D., Łazuka W. 1994. Zmiany właściwości rehydracyjnych ziemniaków w procesie suszenia konwekcyjnego. VIII Sympozjum Suszarnictwa Warszawa, 149-162. 328 I. SITKIEWICZ i in.
  • Mazza G., 1983. Dehydration of carrots. Effects of pre-drying treatments on moisture transport and product quality. J. Food Technol., 18, 113-123.
  • Witrowa-Rajchert D., 1999. Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.
  • Witrowa-Rajchert D., 2003. Badanie zmian objętości suszonej tkanki roślinnej podczas rehydracji. Acta Agroph., 2(4), 867-878.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f5562ff7-7f20-4515-8dd7-2ef1ad015a0b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.