PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 63 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena potrzeb i możliwości zwiększenia zawartości witaminy B12 w diecie

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Evaluation of the needs and possibilities of increasing the vitamin B12 content in diet

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wprowadzenie. Witamina B12 to grupa związków o aktywności biologicznej zbliżonej do cyjanokobalaminy. Biodostępność witaminy B12 z różnych produktów różni się znacznie np. z mięsa kurcząt wynosi średnio 61-66%, ryb 42%, natomiast z jaj <9% Stosunkowo łatwo uzupełniać niedobory witaminy B12 spożywając regularnie produkty wzbogacone dostępne na rynku lub suplementy diety. Cel badań. Celem badań była charakterystyka dostępnych na rynku produktów wzbogaconych witaminą B12 oraz ocena możliwości zwiększenia pobrania tej witaminy poprzez włączanie takich produktów do codziennej diety. Materiał i metoda. Badanie przeprowadzono zimą 2011 roku, w 11 sieciach handlowych w Warszawie. Dane o produktach zaczerpnięto z informacji zawartych na opakowaniach. W sprzedaży znaleziono 220 produktów z dodatkiem tej witaminy B12. Dodawana ona była przede wszystkim do płatków śniadaniowych, soków, napojów bezalkoholowych, batonów zbożowych, cukierków, kakao i herbat granulowanych, margaryn, ale również do produktów sojowych. Najliczniejszą grupę produktów stanowiły płatki śniadaniowe (40%) oraz soki i napoje bezalkoholowe (30%). Wyniki. Najwyższą zawartością witaminy B12 charakteryzowały się niektóre cukierki (max. 4,5μg/100g) i napoje herbaciane (max. 3,75μg/100g), a najniższą napoje owocowe (min. 0,12μg/100g). Szeroka oferta produktów z dodatkiem witaminy B12 umożliwia zwiększenie spożycia tej witaminy, na przykład poprzez spożycie szklanki napoju sojowego (20,8% normy na poziomie RDA), kubka deseru sojowego (15%), napoju herbacianego (14%), szklanki soku jabłkowego (12,5%), batonu zbożowego (10%), porcji płatków kukurydzianych (9,8%) czy kromki pieczywa z margaryną (7,5%). Oszacowano, że jednorazowe spożycie średniej porcji produktów z dodatkiem witaminy B12 może dostarczyć jej 0,18-0,5 μg (7,5-20,8% normy RDA dla osób dorosłych). Wnioski. Aby produkty spożywcze wzbogacone spełniały pozytywną rolę w żywieniu potrzebna jest odpowiednia edukacja żywieniowa społeczeństwa, ze szczególnym zwróceniem uwagi na osoby starsze oraz osoby stosujące diety wegetariańskie.
EN
Background. Vitamin B12 belongs to the biologically active compounds related to cyanocobalamin group. The bioavailability of B12 from different food products varies considerably, for example from the chicken meat it ranges from 61 to 66%, from fish meat is 42%, and from eggs below 9% only. The deficiency of vitamin B12 could easily be overcame by the appropriate diet or food supplements. Objective. The aim of this study was to characterize the fortified with vitamin B12 food products available on the market and to assess the possibilities of increasing the intake of this vitamin by including such products into the daily diet. Material and method. The study was carried out in winter 2011, at eleven Warsaw supermarkets. Information about food products was based on label declarations. There were 220 products fortified with vitamin B12 from various food categories, like breakfast cereals, fruit juice, non-alcoholic beverages, cereals bars, candies, instant cocoa and tea, margarine, as well as soya products. Breakfast cereals (40%) and juice, non-alcoholic beverages (30%) were the largest groups. Results. The highest amount of vitamin B12 was found in some candies (max. 4,5μg/100g) and instant tea (max. 3,75μg/100g). The lowest amount was found in some fruit beverages (min. 0,12μg/100g). There is possibility of increasing the vitamin B12 intake by consuming various fortified products: for instance a glass of soya drink (20,8% RDA), a cup of soya pudding (15%), a glass of instant tea (14%), apple juice (12,5%), a cereal bar (10%), a bowl of corn flakes (9,8%) or a slice of bread with margarine (7,5%). The intake of one average portion of chosen food products fortified with vitamin B12 provides about 0,18-0,5 μg (7,5-20,8% Polish RDA for adults). Conclusions. The wide public education is essential for increasing the role of these products in nutrition, it is especially recommendable to vegetarian and elderly people.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

1

Opis fizyczny

s.67-71,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa
autor
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Bor M.V., Von Castel-Roberts K.M., Kauwell G.P.A., Stabler S.P., Allen R.H., Maneval D.R., Bailey L.B., Nexo E.: Daily intake of 4 to 7 µg dietary vitamin B12 is associated with steady concentrations of vitamin B12-related biomarkers in healthy young population. Am. J. Clin. Nutr. 2010, 91, 571-577.
  • 2. Bor M.V., Lydeking-Olsen E., Moller J., Nexo E.: A daily intake of approximately 6 micrograms vitamin B-12 appears to saturate all the vitamin B-12-related variables in Danish postmenopausal women. Am. J. Clin. Nutr. 2006, 83, 52-58.
  • 3. Bułhak-Jachymczyk B.: Witaminy. W: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Red. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008, 210-214.
  • 4. Chabasińska M., Przysławski J., Lisowska A, Schlegel-Zawadzka M., Grzymisławski M., Walkowiak J.: Typ i czas stosowania diety wegetariańskiej a surowicze stężenie witaminy B12. Przegl. Gastroenterol. 2008, 3, 2, 63-67.
  • 5. Chłopicka J., Paśko P., Zachwieja Z.: Ocena sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w latach 2003 i 2004 część II: Witaminy. Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, 684-690.
  • 6. Craig W.J.: Health effects of vegan diets. Am. J. Clin. Nutr. 2009, 89 (suppl), 1627S-1633S.
  • 7. Denter J, Bisping B.: Formation of B-vitamins by bacteria during the soaking process of soybeans for tempe fermentation. Int. J. Food Microbiol. 1994, 22, 1, 23-31.
  • 8. Dhonukshe-Rutten R.A.M., De Vries J.H.M., De Bree A., Van der Put N., Van Staveren W.A., De Groot L.C.P.G.M.: Dietary intake and status of folate and vitamin B12 and their association with homocysteine and cardiovascular disease in European populations. Eur. J. Clin. Nutr. 2009, 63, 19-30.
  • 9. Gawęcki J., Roszkowski W.: Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych. W: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Red. J. Gawęcki, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2010, 375-382.
  • 10. Hooshmand B., Solomon A., Kareholt I., Leiviska J., Rusanen M., Ahtiluoto S., Winblad B., Laatikainen T., Soininen H., Kivipelto M.: Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease: a longitudinal study. Neurology 2010, 75, 16,1408-1414.
  • 11. Ishihara J., Iso H., Inoue M., Iwasaki M., Okada K., Kita Y., Kokubo Y., Okayama A., Tsugane S.: Intake of folate, vitamin B6 and vitamin B12 and the risk of CHD: the Japan Public Health Center-Based Prospective Study Cohort I. J. Am Coll Nutr. 2008, 27(1), 127-136.
  • 12. Jarosz M., Rychlik E.: Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym. W: Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków. Red. M. Jarosz, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008, 40-51.
  • 13. Kim J.M., Stewart R., Kim S.W., Shin I.S., Yang S.J., Shin H.Y., Yoon J.S.: Changes in folate, vitamin B12 and homocysteine associated with incident dementia. J. Neurol. Neurosurg. Psychiatry 2008, 79, 8, 864-868.
  • 14. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005.
  • 15. Kwan L.L., Bermudez O.I., Tucker K.L.: Low vitamin B-12 intake and status are more prevalent in Hispanic older adults of Caribbean origin than in neighborhood-matched non-Hispanic whites. J. Nutr. 2002, 132, 2059–2064.
  • 16. Pietruszka B.: Efektywność uzupełniania diety folianami na tle czynników ryzyka niedoboru folianów u młodych kobiet. Wyd. SGGW, Warszawa, 2007, 77-82.
  • 17. Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji wraz z późniejszymi zmianami. Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006
  • 18. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które można dodawać do żywności, w tym do suplementów żywnościowych. Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009.
  • 19. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności Dz. Urz. nr 174, poz. 1184
  • 20. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą. Dz. Urz. nr 137, poz. 967.
  • 21. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 stycznia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą. Dz. Urz. nr 9, poz. 63.
  • 22. Scientific Committee on Food, Scientific Panel of Dietetic Products, Nutrition and Allergies: Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. European Food Safety Authority (EFSA), 2006. http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Document/upper_level_opinions_full-part33.pdf (stan z dn. 11.05.2011r.).
  • 23. Scientific Committee on Food: Opinion of the Scientific Committee on Food on the revision of reference values for nutrition labeling, SCF/CS/NUT/GEN/18 Final, Brussels 2003: http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out171_en.pdf (stan z dn. 11.05.2011r.).
  • 24. Szczuko M., Seidler T.: Sposób żywienia a stan odżywienia studentów ZUT w Szczecinie na tle młodzieży z innych ośrodków akademickich w Polsce. Roczn. PZH 2010, 61, 295-306.
  • 25. Szponar L., Walkiewicz A., Traczyk I., Walas E.: Rynek żywności ogólnego spożycia wzbogacanej w witaminy i składniki mineralne dopuszczonej do obrotu w Polsce w latach 1995-2001. Brom. Chem. Toksykol. 2003, 3, 193-197.
  • 26. Tucker K.L., Rich S., Rosenberg I.,  Jacques P., Dallal G., Wilson P.W.F., Selhub J.: Plasma vitamin B-12 concentrations relate to intake source in the Framingham Offspring study. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 71, 514–522.
  • 27. Vogiatzoglou A., Smith A.D., Nurk E. Berstad P., Drevon C.A., Ueland P.M., Vollset S.E., Tell G.S., Refsum H.: Dietary sources of vitamin B-12 and their association with plasma vitamin B-12 concentrations in the general population: the Hordaland Homocysteine Study. Am. J. Clin. Nutr. 2009, 89, 1078-1087.
  • 28. Waśkiewicz A., Sygnowska E., Broda G.: Dietary intake of vitamins B6, B12 and folate in relation to homocysteine serum concentration in the adult Polish population – WOBASZ Project. Kardiol. Pol. 2010, 68, 275-282.
  • 29. Watanabe F.: Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp. Biol. Med. 2007, 232, 1266-1274.
  • 30. Wyka J., Biernat J., Kiedik D.: Nutritional determination of the health status in Polish elderly people from an urban environment. J. Nutr. Health Aging 2009, 14, 1, 67-71.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f5356596-fb87-4309-9b8e-8c107732a099
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.