PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 02 | 1 |
Tytuł artykułu

Laktoferyna - multipotencjalne białko mleka

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Lactoferrin - multipotential milk protein
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Omówiono właściwości specyficznego białka mleka laktoferyny i enzymu laktoperoksydazy. Wskazano możliwości zastosowań i omówiono podstawy ich pozyskiwania z mleka oraz serwatki. Przytoczono podstawę prawną wprowadzenia do obrotu laktoferyny z mleka krowiego.
EN
Chemical and functional properties of lactoferrin – specific milk protein and the en-zyme lactoperoxidase have been discussed. Described are potential application possi-bilities and the extraction principles of these compounds from milk and cheese whey. Also reported is the legal foundation for bovine lactoferrin introduction of into the trade turnover.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
02
Numer
1
Opis fizyczny
s.18-21,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o., ul.Kormoranów 1, 11-700 Mrągowo
autor
  • Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
  • 1. Adlerova L., Bartoskova A., Faldyna M. 2008. Lactoferrin: a review. Veterinarni Medicina, 53 (9), 457-468
  • 2. Artym J. 2012. Laktoferyna – niezwykłe białko. Warszawa. Wydawnictwo Borgis,.
  • 3. Cichosz G., Czeczot H. 2013. Żywieniowy fenomen mleka. Olsztyn – Warszawa,. Wyd. KZSM ZR.
  • 4. Dempczyński R., Dolata A.M., Bombczyńska K., Białas W., Jankowski T. 2013. Separacja laktoferyny z serwatki w eks-trakcyjnych układach trójfazowych. Żywność, Nauka. Tech-nologia. Jakość, 1 (86), 119-136.
  • 5. de Wit J.N., 2001. Lecturer,s Handbook on whey and whey products. EWPA, Brussels.
  • 6. IDF Factsheet – January 2013. The Lactoperoxidase system.
  • 7. Klaas D., Kussendrager K.D., Hooijdonk A.C.M. 2000. Lactop-eroxidase: physic-chemical properties, occurrence, mecha-nism of action and applications. British Journal of Nutrition, 84, Suppl. 1, 19-25.
  • 8. Kosikowski F. 1982. Cheese and Fermented Milk Foods., New York: Edwards Brothers.
  • 9. Król J., Brodziak A., Litwińczuk A. 2011. Podstawowy skład chemiczny i zwartość wybranych białek serwatkowych w mleku krów różnych ras i w serwatce podpuszczkowej. Żyw-ność, Nauka. Technologia. Jakość, 4 (77), 74-83.
  • 10. Perraudin J-P, 2014. Taradon Laboratory. Bioactive ingre-dients. Wykład wygłoszony w SM MLEKPOL w Grajewie.
  • 11. Seifu E., Buys E. M., Donkin E.F. 2005. Significance of the lactoperoxidase system in the dairy industry and its potential applications: a review. Trends in Food Science and Technol-ogy, 16,137-154.
  • 12. Tomita M., Wakabayashi H., Shin K., Yamauchi K., Yaeshima T., Iwatsuki K. 2008. Twenty-five years of research on bovine applications. Biochemie, XX, 1-6.
  • 13. Wakabayashi H., Yamauchi K., Takase M. 2006. Lactoferrin research, technology and applications. International Dairy Journal, 16,1241-1251.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f5316dde-697f-4b23-9c33-6b7f6988e961
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.