PL
W pracy przedstawiono ocenę wydajności, zużycia ciepła oraz równomierności wysychania podczas suszenia kostki ziemniaczanej w suszarce taśmowej. Dokonano także oceny zdolności do rehydracji suchej kostki. Wilgotność surowca wynosiła 81-82%, suszu 6,7-11%. Temperatura powietrza na wlocie do suszarki wahała się w granicach 105-120°C, na wylocie 52-63°C. Wydajność w odparowanej wodzie kształtowała się na poziomie 1224-1707 kg·godz.⁻¹, a jednostkowe zużycie ciepła wynosiło od 3650 do 5200 kJ na 1 kg H₂O. Zdolność suszu do rehydracji oscylowała w granicach 37-94%. Wyniki podano w postaci wykresów i tabel.
EN
The results of: drying efficiency, heat consumption and uniformity of drying in band dryer while drying potato cubes are presented and analyzed. An estimation of the rehydration properties of dry cubes was also made. Moisture of raw material was 81-82%. The final moisture content of dry product was 6.7-11%. Air inlet temperature ranged from 105-120°C and outlet temperature of air was 52-63°C. Capacity of evaporated water ranged from 1224 to 1701 kg·h⁻¹. Heat consumption per 1 kg H₂O was 3650-5200 kJ. The rehydration ability of dry material renged from 37 to 94%. The results of studies are presented in the form of diagrams and tables.