PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 63 | 10 |

Tytuł artykułu

Fosfor w produktach spożywczych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Phosphorus in food

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Fosfor jest powszechnie obecny w żywności. Szczególnie bogatym źródłem fosforu są produkty mleczne, zbożowe, mięso i ryby. Fosfor jest również składnikiem wielu fosforanów dodawanych do żywności i jest obecny w napojach (jako kwas fosforowy), serach, kiełbasach i wielu innych produktach spożywczych. Stanowi to problem, gdyż liczne badania pokazują, że spożycie fosforu w diecie gwałtownie wzrasta.
EN
Phosphorus is found in most food. Dairy, cereal, meat and fish products are particularly rich sources of phosphorus. Phosphorus is also a component of many polyphosphate food additives and is present in most soft drinks (as phosphoric acid), cheese, sausages and other foodstuffs. This creates a problem, because many studies have shown the rapid increase in consumption of phosphorus in the diet.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

10

Opis fizyczny

s.47-50,rys.,tab.,fot.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Bydgoszcz
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f50623a0-7045-4740-8fd6-568d8bd6f94a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.