PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | 12 | 2 |
Tytuł artykułu

Characterization of the yeasts (Blastomycetes) in some Fijian honeys

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Charakterystyka drożdży (Blastomycetes) wyizolowanych z miodów wyspy Fidżi
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
A suitable culture medium with a composition of 50% honey and 2% agar was developed. This gave optimum honey yeast and bacterial population growth. An identification of the major Blastomycetic (yeast) populations for seven Fijian honeys appear to have representatives of all the major yeast aspecies observed in foreign honeys, more than normal Brevibacterium and Gluconobacter bacterial population were detected.
PL
Przebadano siedem próbek miodu miejscowej produkcji oraz wpływ zawartości miedzi (25%, 50%, 75% i 100%) w pożywce z 2% agarem na wzrost drożdży i bakterii. Najlepsze efekty osiągano stosując pożywki z 50% udziałem miodu (rys. 1 i 2). Zidentyfikowano 10 gatunków drożdży oraz 2 rodzaje bakterii Brevibacterium i Gluconobacter. Spośród drożdży zidentyfikowano: Saccharomyces torulosus, Zygosaccharomyces mellis, Saccharomyces globosus, Torulopsis maggi, Schizosaccharomyces octosporus, Zygosaccharomyces barkeri, Zygosaccharomyces rechteri, Saccharomyces rouxii, Candida reukaufii, Torula mellis, Torulopsis mogii (tab. 1).
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
2
Opis fizyczny
p.143-151,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Chemistry, School of Natural Resources, The University of the South Pacific, Suva, Fiji
autor
  • Department of Chemistry, School of Natural Resources, The University of the South Pacific, Suva, Fiji
Bibliografia
  • 1. Alcala A. M.: Trabajos Cientificos de la Universidad de Cordoba 1977, 20, 1.
  • 2. Anon: Revue. fr. Apic., 1970, 282, 453.
  • 3. Aoyagi S., Oryu C.: Tamagawa Daigaku Nogakubu Kenkyu Hokoku, 1968, 7/8, 203.
  • 4. Bland E.: American Bee J., 1979, 119, (7), 517, 529. See also: U.S.A. Food and Drug Administration Sanitation Rules, Speedy Bee 1974, 3, (2), 7.
  • 5. Collins C. H.: 2nd ed. Microbiological Methods, Butterworths, London 1967, 126, 299.
  • 6. Cook A. H.: The Chemistry and Biology of Yeasts. Academic Press, New York 1958.
  • 7. Fabian F. W., Quinet R. I.: Mich. Agric. Exp. Sta. Tech. Bull., 1928, 62, 1.
  • 8. Furuta T., Okimoto Y.: Bulletin of the Faculty of Agriculture, Tamagawa University, 1975, 15, 37.
  • 9. Gassparian S., Vorwohl G.: Apidologie 1974, 5, (2), 177.
  • 10. Kumbhojkar M. S.: Biovigyanam 1978, 4, (2), 169.
  • 11. Langridge D. F.: Food Tech. Aust., 1977, 29, (3), 109.
  • 12. Liebl D. E.: United States Patent 4 050 952, 1977, 1.
  • 13. Lochhead A. G.: Zentralbl. Bakteriol. Parasitenkd. Infektionskr., 1933, 2, 88, 296,
  • 14. Lochhead A. O,., Farrell L.: Can. J. Res., 1931, 5, 665.
  • 15. Lochhead A. G., Heron D. A.: Can. Dept. Agric. Bull., 1929, 116, 1.
  • 16. Lodder J., Slooff W. Ch., Kreger-Van Rij N. J. W.: The classification of yeasts, in "The Chemistry and Biology of Yeasts", edited by Cook A. H., Acadernic Press, New York 1958, 1.
  • 17. Lund A.: Studies on the Ecology of Yeasts. Munksgaard, Copenhagen 1954.
  • 18. Malan C. E., Marletto O. I. O.: Annali dell'Accademia di Agricoltura di Torino 1973/1974, 116, 1.
  • 19. Martiri E. C.: Be World, 1958, 39, (7), 165.
  • 20. Marvin G. E.: J. Econ. Entomol., 1928, 21, (2), 363.
  • 21. Milum V. G.: Honey. Encyclopaedia Britannica 1968, II. Benton W.: Chicago, 656,
  • 22. Nair K. S., Chitre R. G.: Indian Bee J., 1980, 42, (2), 39.
  • 23. Nicol H.: Microbes by the Million, Penguin Books, New York 1945, 116.
  • 24. Nussbaumer T.: Z. Unters. Nahr.-Genussm., 1910, 20, 272.
  • 25. Patwardhan V. N., White J. W.: Problems associated with particular foods. In Toxicants occurring naturally in foods, 2nd ed., U.S.A. National Academy of Science, Washington DC., 1973, 477.
  • 26. Poncini L., Wimmer F. L.: Natural Products VII. Fijian honeys 2. The composition of some Fijian honeys. Fiji Agric. J., 1983.
  • 27. Ridriguez-Navarro A., Ruiz-Argueso T.: Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie, 1970, 3, (6), 118.
  • 28. Ruiz-Argueso T., Rodriguez-Navarro A.: General Microbiology 1973, 76, (1), 211.
  • 29. Spencer J. F. T., Gorin P. A., Hobbs G. A., Cooke D. A.: Can. J. Microbiol., 1970, 16, (2), 117.
  • 30. Tanner F. W.: Bacteriology. A Text-Book of Microorganisms. 3rd ed., 1938, Wiley, New York.
  • 31. Tysset C., Taliercio Y. P., Durand C.: Bulletin Apicole de Documentation Scientifique et Technique et d'Information 1972, 15, (1), 39.
  • 32. Vecchi M. A., Zambonelli C.: Apicolt. Ital., 1969, 36, (5), 103.
  • 33. White J. W.: Honey. Advaces in Food Research. Ac. Press. New York 1978, 287.
  • 34. White J. W., Riezhof M. L., Subers M. H., Kushnir I.: U.S. Dept. Agric. Bull. 1962, 1261, 1.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-f3dceed9-eaeb-46d0-a8a2-493c16215224
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.