PL
Dopuszczalny maksymalny poziom histaminy w żywności pochodzenia morskiego należy monitorować z uwagi na udowodnioną jej toksyczność dla organizmu ludzkiego oraz wymagania przepisów prawa. W artykule oceniono zagrożenie wystąpienia histaminy w żywności pochodzenia morskiego na przykładzie ryb świeżych i przetworzonych. Porównano oznaczone poziomy histaminy w konserwach rybnych prowadzone w ramach badań monitoringowych w latach 2014-2016 z dostępnymi wynikami badań opublikowanymi w literaturze. W sumie przebadano 639 prób konserw, z czego 4,5% wykazało wynik pozytywny. Żaden z wyników oznaczenia histaminy nie był wyższy niż 50 mg/kg. Oznacza to stosowanie w badanym zakładzie przetwórczym surowca rybnego dobrej jakości oraz stosowanie skutecznych i efektywnych działań prewencyjnych w ramach systemu HACCP. Stwierdzono, że zagrożenie, jakim jest histaminy w konserwach rybnych jest nadzorowane oraz zależy m.in. od kompetencji personelu oraz skuteczności procedur HACCP.
EN
Acceptable maximum level of histamine in fishery products should be monitored because of proven toxic influence on human body and law reguirements. In this study, presence of histamine hazard was assessed in fish product based on example of fresh fish and canned products. The determined levels of histamine in canned fish products, as conducted within the frames of monitoring studies in the years 2014-2016 were compared with the available results of the studies, published in literature. In total, 639 samples of the canned products were tested and 4.5% of this number indicated positive results. All positive results were below 50 mg/kg. Conclusion is that in the assessed cannery good quality raw material was used and the sufficient and effective preventive measures within HACCP system were employed It was found that histamine hazard in the canned fish products was supervised and depended mainly on: staff competency and HACCP procedure effectiveness.