PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 454 | 2 |

Tytuł artykułu

Wyznaczanie własciwości cieplno-dyfuzyjnych liofilizowanych produktów spożywczych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono eksperymentalne wyniki suszenia sublimacyjnego. Suszono wodne roztwory odtłuszczonego mleka pod różnymi ciśnieniami. Określano rozkłady temperatury i wilgotności w funkcji czasu suszenia. Stosowano jednostronne, radiacyjne ogrzewanie materiału. Na podstawie wyników eksperymentów i sublimacyjnego modelu URIF wyznaczono współczynniki przewodzenia ciepła i współczynniki dyfuzji pary wodnej w suchej warstwie.
EN
Experimental results of vacuum freeze drying have been presented. Aqueous solutions of skim milk were dried under different pressures, determining the distribution of temperature and moisture as a function of drying time. Unilateral radiant heating of the materials was applied. On the grounds of experimental results and vacuum freeze drying model URIF the thermal conductivity and vapour diffusion coefficients in dry layer were determined.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

454

Numer

2

Opis fizyczny

s.477-484,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor

Bibliografia

  • [1] KING C.J. 1971. Freeze-Drying of Food. CRC Press, Cleveland, USA.
  • [2] SAGARA Y., ICHIBA J. 1994. Measurement of transport properties for the dried layer of coffee solution undergoing freeze drying. Drying Technology, 12(5): 1081-1103.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f226cc2a-318b-4f87-8881-ff947c820f55
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.