PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 31 | 4 |

Tytuł artykułu

Wake parks in Poland - current state, conditions and prospects for development

Warianty tytułu

PL
Wakeparki w Polsce – uwarunkowania i perspektywy rozwoju

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Alicyclobacillus acidoterrestris(AAT) is an acidothermophilic spore forming bacterium thatcauses the contamination of pasteurized fruit and vegetable juices. Since it survives typical heattreatment, the use of more effective techniques, such as supercritical carbon dioxide (SCCD), areconsidered for preserving juices.Dipicolinic acid (DPA) is a universal component of bacterial spores and its release can serve as anindicator of spore germination.The aim of this study was to determine the relationship between the release of DPA and thegermination of AAT spores, initiated by SCCD. ąSamples of the spores of two AAT strains suspendedin apple juice and pH 4.0 and pH 7.0 McIlvain buffers were treated with pressure of 10–60 MPa,at a temperature of 35–75℃ for 30 min. The results showed that some of the process parameters,mainly the temperature and pH, strongly affected spore germination. The amount of released DPA correlated strongly (R= 0.928) to the number of germinated AAT spores
PL
Alicyclobacillus acidoterrestris(AAT) należy do bakterii acidotermofilnych, tworzących przetrwalniki, które powodują psucie się pasteryzowanych soków owocowych i warzywnych. Ze względu na zdolność do przetrwania procesów pasteryzacji poszukuje się alternatywnych metod do ich inaktywacji, m.in. ditlenku węgla w stanie nadkrytycznym (SCCD). Kwas dipikolinowy (DPA) jest związkiem swoistym tylko dla przetrwalników, a jego uwalnianie do środowiska jest wskaźnikiem procesu kiełkowania przetrwalników. Celem badań było określenie korelacji między ilością uwalnianego DPA a procesem kiełkowania przetrwalników AAT, zainicjowanego przez SCCD. Przetrwalniki zawieszone w soku jabłkowym oraz w buforach McIlvain o pH 4,0 i pH 7,0 poddawano działaniu SCCD o ciśnieniu 10–60 MPa, w temperaturze 35–75℃, w czasie 30 min. Zaobserwowano, że niektóre parametry procesu, m.in. temperatura i pH, miały znaczący wpływ na proces kiełkowania przetrwalników. Ilość uwolnionego DPA była silnie (R= 0,928) skorelowana z liczbą kiełkujących przetrwalników AAT

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

4

Opis fizyczny

p.693-705,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Tourism, Recreation and Ecology, University of Warmia and Mazury, M.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Tourism, Recreation and Ecology, University of Warmia and Mazury, Olsztyn, Poland
  • Department of Tourism, Recreation and Ecology, University of Warmia and Mazury, Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Tourism, Recreation and Ecology, University of Warmia and Mazury, Olsztyn, Poland
  • Department of Tourism, Recreation and Ecology, University of Warmia and Mazury, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • BAE Y.Y., LEEH. J., KIM S.A., RHEE M.S. 2009.Inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris spores inapple juice by supercritical carbon dioxide. Int. J. Food Microbiol., 136: 95–100.
  • BAUMGART J., MENJE S. 2000.The impact of Alicyclobacillus acidoterestris on the quality of juices andsoft drinks. Fruit Process., 10(7): 251–254.
  • BEVILACQUA A., CIBELLI F., CORBO M.R., SINIGAGLIA M. 2007. Effects of high pressure homogenization on the survival of Alicyclobacillus acidoterrestris spores in a laboratory medium. Lett. Appl. Microbiol., 45(4): 382–386.
  • FRANCIS M.B., ALLEN C., SORG J.A. 2015.Spore Cortex Hydrolysis Precedes Dipicolinic Acid Releaseduring Clostridium difficile Spore Germination.J Bacteriol., 197(14): 2276–2283.
  • FURUKAWA S., WATANABE T., TAI T., HIRATA J., NARISAWA N., KAWARAI T., OGIHARA H., YAMASAKI M. 2004.Effect of high pressure gaseous carbon dioxide on the germination of bacterial spores. Int. J FoodMicrobiol., 91: 209–213.
  • GOCMEN D., ELSTON A., WILLIAMS T., PARISH M., HOUSETT R.L. 2005.Identification of medicinal off-flavours generated by Alicyclobacillus species in orange juice using GC-olfactometry and GC-MS.Lett. Appl. Microbiol., 40: 172–177.
  • HUANG S., CHEN D., PELCZAR P., VEPACHEDU V. R., SETLOW P., LI Y. 2007.Levels of Ca2+– dipicolinicacid in individual Bacillus spores determined using microfluidic raman tweezers.J. Bacteriol.,189(13): 4681–4687.
  • JENSEN N., WHITFIELD F.B. 2003. Role of Alicyclobacillus acidoterrestris in the development ofa disinfectant taint in shelf-stable fruit juice.Lett. Appl. Microbiol., 36: 9–14.
  • KOMITOPOULOU E., BOZIARIS I.S., DAVIES E.A. DELVES-BROUGHTON J., ADAMS M. R. 1999.Alicyclobacillus acidoterrestrisin fruit juices and its control by nisin. Int. J. Food Sci. Technol., 34: 81–85.
  • LEGGETT M.J., MCDONNELL G., DENYER S.P., SETLOWAND P., MAILLARD J.Y. 2012.Bacterial sporestructures and their protective role in biocide resistance.J. Appl. Microbiol.,113: 485–498.
  • LUU S., SETLOW P. 2014. Analysis of the loss in heat and acid resistance during germination of spores of Bacillus species. J. Bacteriol., 196(9):1733–1740.
  • MARGOSH D., GANZLE M.G., EHRMANN M.A., VOGE R.F. 2004. Pressure Inactivation of Bacillus Endospores. Appl. Environ. Microbiol., 70(12): 7321–7328.
  • NGUYEN THI MINH H., DANTIGNY P., PERRIER-CORNET J.M., GERVAIS P. 2010.Germination and Inactivation of Bacillus subtilis spores Induced by Moderate Hydrostatic Pressure. Biotechnol Bioeng., 107: 876–83.
  • PORĘBSKA I., RUTKOWSKA M., SOKOŁOWSKA B. 2015A. Decrease in optical density as a results of germination of Alicyclobacillus acidoterrestris spores under high hydrostatic pressure. High Pressure Res., 35(1): 89–97.
  • PORĘBSKA I., SOKOŁOWSKA B., SKĄPSKA S., WOŹNIAK Ł., SOKOŁOWSKA B. 2015b. DPA release andgermination of Alicyclobacillus acidoterrestrisunder HHP, J. Nutr. Food Sci., 5: 6.
  • SETLOW P., 2003.Spore germination. Curr Opin Biotechnol., 6: 550–556.
  • SETLOW B., ATLURI S., KITCHEL R., KOZIOL-DUBE K., SETLOW P. 2006.Role of dipicolinic acid inresistance and stability of spores of Bacillus subtilis with or without DNA-protective h/f-type smallacid-soluble proteins, J, Bacteriol., 188(11): 3740–3749.
  • SKĄPSKA S., SOKOŁOWSKA B., DEKOWSKA A., CHOTKIEWICZ M., FONBERG-BROCZEK M. 2012. Application of high pressure pasteurization to inactivate spores of Alicyclobacillus acidoterrestris in apple juice.Żywność Nauka Technol. Jakość, 3(82): 187–196.
  • SOKOŁOWSKA B., ŁANIEWSKA-TROKENHEIM Ł., NIEZGODA J., BYTOŃSKA M. 2008.Ciepłooporność przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 12: 22–27.
  • SOKOŁOWSKA B., NIEZGODA J., CHOTKIEWICZ M., 2012A.Wpływ nizyny i lizozymu na wzrost szczepów Alicylobacillus acidoterrestris oraz możliwość zastosowania tych związków jako biokonserwantów w soku jabłkowym, Żywność. Nauka. Technol. Jakość, 4(83): 44–54.
  • SOKOŁOWSKA B., SKĄPSKA S., FONBERG-BROCZEK M., NIEZGODA J., CHOTKIEWICZ M., DEKOWSKA A., RZOSKA S.2012B. The combined effect of high pressure and nisin or lysosyme on the inactivation Alicyclobacillus acidoterrestris spores in apple juice. High Pressure Res., 32(1): 119–127.
  • SOKOŁOWSKA B., SKĄPSKA S., FONBERG-BROCZEK M., NIEZGODA J., CHOTKIEWICZ M., DEKOWSKA A., RZOSKA S.J.2013.Factors influencing the inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris spores exposed to highhydrostatic pressure in apple juice. High Pressure Res., 33(1): 73–82.
  • SOKOŁOWSKA B., SKĄPSKA S., FONBERG-BROCZEK M., NIEZGODA J., PORĘBSKA I., DEKOWSKA A., RZOSKA S.J.2015.Germination and inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris spores induced by moderatehydrostatic pressure. Polish J. Microbiol., 64(4): 351–359.
  • SPLIMBERGO S., BERTUCCO A., LAURO F.M., BERTOLONI G. 2003.Inactivation of Bacillus subtilis spores bysypertritical CO2 treatment. Int Food Science and Emerg. Technol., 4: 161–165.
  • SPLITTSTOESSER D.F., CHUREY J.J., LEE C.Y. 1994.Growth characteristic of aciduric sporeformingbacilli isolated from fruit juices.J. Food Protect., 57(12): 1080–1083.
  • STEYN C.E., CAMERON M., WITTHUHN R.C. 2011.Occurrence of Alicyclobacillus in the fruit processing environment – A review. Int. J. Food Microbiol., 147: 1–11.
  • REINEKE K ., SCHLUMBACH K., BAIER D., MATHYS A., KNORR D . 2013.The release of dipicolinic acid – therate-limiting step of Bacillus endospore inactivation during the high pressure thermal sterilizationprocess. Int. J. Food Microbiol., 162(1): 55–63.
  • VERCAMMEN A., VIVIJS B., LURQUIN I., MICHIELS C.W. 2012.Germination and inactivation of Bacilluscoagulans and Alicyclobacillus acidoterrestris spores by high hydrostatic pressure treatment in buffer and tomato sauce. Int. J. Food Microbiol., 152(3): 162–167.
  • WARTH A.D. 1979.Liquid chromatographic determination of dipicolinic acid from bacterial spores.Appl. Environ. Microbiol., 38(6): 1029–1033.
  • WHITE A., BURNS D., CHRITENSEN T.W. 2006.Effective terminal sterilization using supercritical carbondioxide. J. Biotechnol., 123(4): 504–515.
  • ZHANG J., DALAL N., GLEASON C., MATTHEWS M.A., WALLER L.N., FOX K., FOX A., DREWS M.J.,LABERGE M., AN Y.H.2006a.On the mechanisms of deactivation of Bacillus atrophaeus sporesusing supercritical carbon dioxide.J. Supercritical Fluids, 38: 268–273.
  • ZHANG J., BURROWS S., MATTHEWS M.A., DREWS M.J., LABERGE M., AN Y. H. 2006b.Sterilizing Bacilluspumilus spores using supercritical carbon dioxide.J. Microbiol. Method., 66: 479–485.
  • ZHANG J., DAVIS T.A., MATTHEWS M.A., DREWS M.J., LABERGE M., AN Y.H. 2006c.Sterilization usinghigh-pressure carbon dioxide.J. Supercritical Fluids, 38: 354–372.
  • ZHANG J., DALAL N., MATTHEWS M.A., WALLER L.N., SAUNDERS C., FOX K.F., FOX A. 2007.Supercriticalcarbon dioxide and hydrogen peroxide cause mild changes in spore structures associated with highkilling rate. J. Microbiol. Methods, 70(3): 442–451.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f20f14ed-0097-4efd-9941-261f455fde21
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.