Instytut Biotechnologii Żywności, Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
[1] BEDNARSKI W.: Warunki biosyntezy oraz antymikrobiologiczne właściwości reuteryny; Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 1991 (w druku).
[2] BIELECKA H.: Antagonistyczne właściwości kultur Lactobacillus i ich wykorzystanie w produkcji jogurtu; Acta Academiae Agriculture AC Technicae Olstensis; Technologia Alimentarium 21, 1985, 2.
[3] DAESCHELL M. A.: Antimicrobial, substances from lactic acid bacteria for use as food presevatives; Food Technol. 1989 (1), 164.
[4] PULUSANI S. R., ROA D. R.: Stimulation by formate antimicrobial activity of Lactobacillus bulgaricus in milk J; Food Sci. 49, 1984, 652.
[5] ROA D.R., PULUSANI S.R.: Effect of cultural conditions and media on the antimicrobial activity of Streptococcus thermophilus J. of Food Sci. 46, 1, 1981, 630.