EN
The main aim of the study was to evaluate the contents of zinc, copper and manganese in triticale grain and straw under the conditions of optimal and reduced rates of P and K applied. The study was carried out in the period of 2008-2011 on the static experimental treatments established in the year 2000 at the Brody Agricultural Experimental Station (Poznań University of Life Sciences). Winter triticale of variety Hortenso was cultivated under the conditions of one-factor experiment. The factor tested was a differentiated level of mineral fertilization with phosphorous and potassium. In view of the production of good quality food, an increase of micronutrients in grain is the issue of particular importance The contents of Zn, Cu and Mn in triticale grain and straw depended mainly on weather conditions during the years of experiment. The content of Mn in grain and straw was also significantly shaped by differentiated P and K fertilization. The results of regression analysis indicated that grain yield was determined by the content of Cu and Mn in grain while straw yield depended significantly only on the content of Mn. Differentiated mineral fertilization P and K had no significant effect on the value of transfer coefficient (TCc). In this study, there was observed that as in the case of nutrient contents the weather factor also significantly differentiated micronutrient transfer coefficients.
PL
Głównym celem badań była ocena zawartości cynku, miedzi i manganu w ziarnie i w słomie pszenżyta w warunkach stosowania dawki optymalnej oraz zredukowanego poziomu nawożenia P i K Badania przeprowadzono w latach 2008-2011 na obiektach statycznego doświadczenia założonego w 2000 r. w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Brody, należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pszenżyto ozime odmiany Hortenso uprawiano w warunkach doświadczenia jednoczynnikowego. Czynnikiem badawczym był zróżnicowany poziom nawożenia mineralnego fosforem i potasem. Prawidłowa zawartość mikroelementów w roślinach uprawnych jest podstawowym zagadnieniem agrotechnicznym, a także ważną cechą jakościową w kryteriach konsumpcyjnych i paszowych. Zawartość Zn, Cu i Mn w ziarnie i w słomie pszenżyta ozimego była głównie warunkowana pogodą w latach badań. W przypadku Mn zawartość składnika w ziarnie i w słomie pszenżyta ozimego była także istotnie kształtowana przez zróżnicowane nawożenie PK. Analiza regresji wykazała, że plon ziarna determinowany był przez zawartość Cu i Mn w ziarnie, natomiast plon słomy w istotny sposób zależał tylko od zawartości Mn.