PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 74 | 09 |

Tytuł artykułu

Zamrażanie kriogeniczne - zastosowanie w przemyśle spożywczym

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Cryogenic freezing - application in the food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Jedną z najbardziej popularnych metod utrwalania żywności jest mrożenie. Duże znaczenie zyskała technika szybkiego zamrażania, umożliwiająca zachowanie integralności struktury surowca zarówno w stanie zamrożonym, jak i po rozmrożeniu. Rośnie zainteresowanie zamrażaniem kriogenicznym, wykorzystującym właściwości skroplonych gazów (kriocieczy) o niskiej temperaturze wrzenia (<120 K). W przemyśle spożywczym stosuje się głównie ciekły N₂ oraz ciekły lub stały CO₂. Wykorzystanie kriocieczy jest szczególnie ważne w przypadku mrożenia miękkich owoców (np. jagód, malin, truskawek), warzyw (np. kalafiora, pomidorów) i grzybów, gdyż umożliwia długoterminowe zachowanie ich cech pierwotnych, w tym kształtu, tekstury, barwy, smaku i zapachu. Metoda znajduje zastosowanie również w procesach utrwalania mięsa, owoców morza czy produktów typu fast food. Wśród urządzeń wykorzystywanych do mrożenia kriogenicznego najczęściej spotykane są zamrażarki: szafowe (komorowe), tunelowe, rozpyłowe lub zanurzeniowe (immersyjne).
EN
One of the most popular food preservation methods is freezing. The technique of quick freezing has become very important, as it allows to maintain the integrity of the raw material structure both in the frozen state and after thawing. There is a growing interest in cryogenic freezing, which takes advantage of the properties of compressed gases (cryogenic liquids) with low boiling points (<120 K). In the food industry, mainly liquid N₂ and liquid or solid CO₂ are used. The use of cryogenic liquids is particularly important in the case of freezing soft fruits (e.g. blueberries, raspberries, strawberries), vegetables (e.g. cauliflower, tomatoes) and mushrooms, as it enables the long-term preservation of their original characteristics, including shape, texture, color, taste and aroma.This method is also used in the preservation of meat, seafood and fast food products. Among the devices used for cryogenic freezing, the most common freezers are: cabinet (chamber), tunnel, spray or immersion (immersion) freezers.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

74

Numer

09

Opis fizyczny

s.24,26-28,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Mechaniki, Maszyn, Urządzeń i Procesów Energetycznych, Wydział Mechaniczno-Energetyczny, Politechnika Wrocławska, Wrocław

Bibliografia

  • [1] Chorowski M., G. Konopka-Cupiał, A. Piotrowska. "Kriogenika w przemyśle spożywczym". Technologie kriogeniczne - wykład. https://docplayer.pl/3917088-Kriogenika-w-przemysle-spozywczym.html [dostęp: 31.08.2020].
  • [2] Chorowski M., G. Konopka. 2003. "Kriogenika w przemyśle spożywczym". Chłodnictwo i Klimatyzacja 3: 17-22.
  • [3] Fennema O.1978. "Cryogenic Freezing Of Foods". Advances in Cryogenic Engineering 23: 712-720, DOI 10.1007/978-1-4613-4039-3_89.
  • [4] Gazda W. 2010. "Techniki kriogenicznego chłodzenia i zamrażania". Przemysł Spożywczy 64 (9) : 24-30.
  • [5] Grabowska B. 2015. "Technologie chłodzenia i mrożenia kriogenicznego". Chłodnictwo i Klimatyzacja 3: 85-91.
  • [6] Kadam D.M. 2015. Cryogenic Grinding Technology for Spices Processing, Spices Handbook.
  • [7] Kumar Y., S. Tiwari. 2018. "Cryogenic Freezing Technology". International Journal of Pure & Applied Bioscience 6(2): 1343-1346.
  • [8] Li D., Z. Zhu, D. Sun. 2018.„Effects of freezing on cell structure of fresh cellular food materials: A review". Trends in Food Science & Technology 75: 46-55.
  • [9] https://www.linde-gaz.pl/pl/ [dostęp: 31.08.2020].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f0944cbc-b5bf-4ba4-b4d7-106d30a7e305
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.