PL
Z punktu widzenia zdrowia ludzkiego pałeczki z rodzaju Campylobacter spp., obok takich patogenów jak Salmonella sp., Escherichia coli, Listeria monocytogenes, należą do najbardziej niebezpiecznych bakterii odzwierzęcych rozprzestrzeniających się głównie drogą pokarmową. Pomimo ich wrażliwości na większość antybiotyków, coraz więcej izoluje się szczepów opornych na powszechnie stosowane terapeutyki. Wzrasta również liczba szczepów niewrażliwych na antyseptyki i dezynfektanty. Dlatego też naukowcy poświęcają wiele uwagi opracowaniu nowych strategii walki z tymi patogenami. Jedną z takich metod może być wykorzystanie substancji przeciwbakteryjnych produkowanych przez rośliny. Celem artykułu jest przegląd aktualnego stanu wiedzy na temat bakterii z rodzaju Campylobacter spp. i ich wrażliwości na substancje bioaktywne zawarte w ekstraktach roślinnych.
EN
From the point of view of human health Campylobacter spp., next to pathogens such as Salmonella sp., Escherichia coli, Listeria monocytogenes, is the most dangerous zoonotic microorganism spread mainly by the oral route. Despite their sensitivity to most antibiotics, resistance is more frequently noticed among strains of Campylobacter. The number of strains not sensitive to antiseptics and disinfectants also increased. Therefore, the development of novel strategies to combat these pathogens attracts significantly scientific attention. The use of antimicrobial substances produced by plants might be one of promising methods. This paper aims to review the current state of knowledge on Campylobacter spp. and its sensitivity to bioactive compounds present in the plant extracts.