Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2012
Tom
45
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3
artykuł:
Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich
(
Wilczynska A.
)
artykuł:
Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze Yerba Mate
(
Kruszewski B.
,
Jakobiak A.
,
Jasiczek A.
,
Wieczorek B.
,
Niemczuk D.
)
artykuł:
Wpływ procesu suszenia na właściwości rekonstytucyjne kompleksów beta-laktoglobuliny z cholekalcyferolem
(
Szulc K.
,
Gorska A.
)
artykuł:
Zawartość likopenu i właściwości przeciwutleniające wybranych ketchupów łagodnych
(
Kowalczyk D.
,
Baraniak B.
)
artykuł:
Próby oceny jakości mikrobiologicznej rynkowych olejów tłoczonych na zimno
(
Wroniak M.
,
Lipinska E.
,
Blazejak S.
)
artykuł:
Ocena spożycia wybranych składników mineralnych wśród młodzieży akademickiej miasta Poznania
(
Kazmierczak A.
,
Boleslawska I.
,
Glowka A.
,
Dzieciol M.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Makroelementy w całodziennych racjach pokarmowych uczennic ze szkół policealnych m. Białegostoku
(
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Smorczewska-Czuprynska B.
,
Filon J.
,
Zawadzka E.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Pobranie z dietą intensywnych substancji słodzących w wybranej grupie młodzieży w wieku 16-18 lat
(
Wierzbicka E.
,
Kowalczyk F.
,
Brzozowska A.
)
artykuł:
Wpływ wybranych czynników dietetycznych na aktywność delta6-desaturazy w mikrosomach wątrobowych szczurów
(
Stawarska A.
,
Tokarz A.
,
Seweryn T.
)
artykuł:
Wstępne badania zawartość ołowiu i kadmu w całodziennych racjach pokarmowych studentów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej (SGSP)
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Dlugaszek M.
,
Szymanska W.
)
artykuł:
Dodatkowe wymagania dla laboratoriów zakładowych mających udział w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności
(
Wierzowiecka J.
)
artykuł:
Ocena barwy jogurtów naturalnych
(
Roj A.
,
Przybylowski P.
)
artykuł:
Podaż wapnia z produktów mlecznych diecie kobiet po 60 roku życia
(
Wlodarek D.
,
Sobocinska A.
,
Glabska D.
)
artykuł:
Wpływ obróbki hydrotermicznej nasion na właściwości tempeh
(
Kuligowski M.
,
Nowak J.
)
artykuł:
Walidacja oznaczania wybranych eikozanoidów metodą LC-MS/MS
(
Jelinska M.
,
Gielecinska I.
,
Mojska H.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Zawartość tokoferoli w tuszkach oraz zalewach wybranych konserw rybnych
(
Latkowska M.
,
Wolosiak R.
)
artykuł:
Źródła fosforu w diecie a ryzyko powikłań mineralnych i kostnych u osób z przewlekłą chorobą nerek
(
Kozlowska L.
)
artykuł:
Ocena zanieczyszczenia wybranych win kadmem i ołowiem
(
Grembecka M.
,
Kalis A.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Zależność między matczynym BMI kobiet, spożyciem błonnika i tłuszczu w czasie ciąży a masą urodzeniową noworodka
(
Przybylowicz K. E.
,
Janiszewska K.
,
Przybylowicz M.
,
Grzybiak M.
)
artykuł:
Wpływ zmian temperatury przechowywania na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu w odmianowych i wielokwiatowych miodach pszczelich
(
Sliwinska A.
,
Przybylska A.
,
Bazylak G.
)
artykuł:
Kiełki brokułu jako źródło potencjalnie bioprzyswajalnych antyoksydantów
(
Swieca M.
,
Gawlik-Dziki U.
,
Dziki D.
,
Baraniak B.
)
artykuł:
Postawy i zachowania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej
(
Kozirok W.
,
Baumgart A.
,
Babicz-Zielinska E.
)
artykuł:
Ocena pobrania wapnia, magnezu, sodu i potasu z całodziennymi racjami pokarmowymi studentów z uwzględnieniem suplementacji
(
Marzec Z.
,
Marzec A.
,
Wyszogrodzka-Koma L.
,
Buczek A.
)
artykuł:
Słone przekąski w diecie młodych konsumentów
(
Kosicka-Gebska M.
,
Gebski J.
)
artykuł:
Obecność potencjalnych alergenów w wybranej grupie gotowych dań dla niemowląt
(
Stankiewicz J.
)
artykuł:
Wpływ nawyków żywieniowych i palenia papierosów na stężenie cynku w surowicy krwi kobiet z chorobą Hashimoto
(
Borawska M. H.
,
Markiewicz-Zukowska R.
,
Dziemianowicz M.
,
Socha K.
,
Soroczynska J.
)
artykuł:
Badanie zawartości polifenolii aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z roślin przyprawowych podczas ich przechowywania
(
Kozlowska M.
,
Scibisz I.
)
artykuł:
Gotowość konsumentów do spożywania żywności typu light
(
Jezewska-Zychowicz M.
,
Jeznach M.
,
Kosicka-Gebska M.
)
artykuł:
Sposób żywienia a ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego wśród kobiet w wieku 40-73 lat. Cz. I. Podstawowe składniki odżywcze, sacharoza, błonnik
(
Terlikowska K. M.
,
Dobrzycka B.
,
Witkowska A.
,
Zujko M. E.
)
artykuł:
Ocena zawartości cynku w ziołowych suplementach diety
(
Socha K.
,
Borawska M. H.
,
Soroczynska J.
,
Markiewicz-Zukowska R.
)
artykuł:
Ocena zawartości toksycznych pierwiastków śladowych w wodach leczniczych
(
Biernat J.
,
Michalczyk J.
,
Lozna K.
,
Styczynska M.
)
artykuł:
Wpływ związków czynnych z ziela tymianku na wartość odżywczą oleju z pestek winogron podczas jego ogrzewania
(
Stec M.
,
Kurzeja E.
,
Mazurek L.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego na dynamikę procesów peroksydacji lipidów w warunkach procesu nowotworowego
(
Bialek A.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Ocena właściwości fizykochemicznych serków homogenizowanych dostępnych na rynku lubelskim
(
Solowiej A.
)
artykuł:
Ekstraktywność składników bioaktywnych w procesie otrzymywania nalewki z pigwy
(
Narwojsz A.
,
Borowska E. J.
,
Borowski J.
,
Pilat B.
)
artykuł:
Ocena występowania konserwantów w żywności na rynku warszawskim
(
Ratusz K.
,
Maszewska M.
)
artykuł:
Wybrane wyróżniki jakości decydujące o atrakcyjności napojów mlecznych z dodatkiem ekstraktów kawy
(
Dmowski P.
,
Platta A.
)
artykuł:
Charakterystyka tłuszczów występujących w wybranych batonach zbożowych
(
Derewiaka D.
,
Gorska J.
)
artykuł:
Wartość energetyczna oraz poziom spożycia podstawowych składników odżywczych w grupie mężczyzn w wieku 55-64 lat zamieszkałych w Białymstoku
(
Charkiewicz A. E.
,
Poniatowski B.
,
Szpak A.
)
artykuł:
Dystrybucja podskórnej tkanki tłuszczowej dziewcząt w relacji do przedstartowej redukcji masy ciała
(
Janiszewska K.
,
Przybylowicz K.
,
Danielewicz A.
)
artykuł:
Porównanie działania przeciwdrobnoustrojowego olejków eterycznych Manuka (Leptospennum Scoparium) i Kanuka (Kunzea Ericoides)
(
Gniewosz M.
,
Stobnicka A.
,
Adamska E.
)
artykuł:
Ocena jakości mikrobiologicznej żywności w Unii Europejskiej w oparciu o doniesienia RASFF
(
Mackiw E.
,
Sciezynska H.
,
Pawlowska K.
,
Maka L.
)
artykuł:
Zastosowanie spektroskopii FT-IR do identyfikacji wybranych napojów spirytusowych
(
Sujka J.
,
Reder M.
,
Koczon P.
)
artykuł:
Wzbogacanie tłuszczu mlecznego w kwasy n-3 na drodze przeestryfikowania enzymatycznego
(
Witkowska M.
,
Brys J.
,
Gorska A.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Zubrzycka K.
)
artykuł:
Ocena wiedzy rodziców w zakresie wpływu nieprawidłowych zachowań żywieniowych na rozwój otyłości prostej u dzieci
(
Platta A.
,
Martul A.
)
artykuł:
Niestabilność mikrosatelitarna jako potencjalny market do badań nutrigenomicznych
(
Bobrowska-Korczak B.
,
Skrajnowska D.
,
Tokarz A.
,
Szpaderska K.
)
artykuł:
Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produktach mięsnych wędzonych oznaczona metodą GC-MS
(
Ciecierska M.
,
Obiedzinski M.
)
artykuł:
Preferencje i czynniki wyboru w zakresie spożycia mleka i produktów mlecznych wśród studentek poznańskich uczelni wyższych
(
Przyslawski J.
,
Glowka A.
,
Boleslawska I.
,
Kazmierczak A.
,
Dzieciol M.
)
artykuł:
Porównanie przeciwdrobnoustrojowej aktywności etanolowego i wodnego ekstraktu z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.)
(
Gniewosz M.
,
Krasniewska K.
,
Weglarz Z.
,
Przybyl J. L.
)
artykuł:
Wpływ nawyków żywieniowych na gromadzenie tkanki tłuszczowej u studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
(
Karpinska E.
,
Markiewicz-Zukowska R.
,
Socha K.
,
Puscion A.
,
Mystkowska K.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Analiza nawyków żywieniowych pacjentek Sanatorium Wojskowego w Krynicy-Zdroju
(
Medrela-Kuder E.
,
Zwolinska-Mirek K.
)
artykuł:
Ocena stanu zdrowia i odżywienia osób w wieku powyżej 75 lat w populacji polskiej. Badanie WOBASZ-SENIOR
(
Waskiewicz A.
,
Sygnowska E.
,
Broda G.
)
artykuł:
Ocena sposobu odżywiania się kobiet aktywnych fizycznie w wieku 20-40 lat
(
Gogojewicz A.
,
Kasprzak Z.
,
Pilaczynska-Szczesniak L.
)
artykuł:
Wybrane wskaźniki przemiany lipidowej i węglowodanowej u kobiet z nadwagą i otyłością w różnym wieku
(
Lange E.
,
Tymolewska-Niebuda B.
,
Krusiec J.
)
artykuł:
Skwalen i kwasy tłuszczowe przechowywanych produktów amarantusowych
(
Czaplicki S.
,
Ogrodowska D.
,
Zadernowski R.
)
artykuł:
Strawność skrobi i skład chemiczny nasion bobu ( Vicia faba) poddanych obróbce termicznej
(
Piecyk M.
,
Worobiej E.
,
Druzynska B.
,
Wolosiak R.
)
artykuł:
Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ziół pod wpływem sterylizacji parowej i przechowywania
(
Kurzeja E.
,
Stec M.
,
Kiryk M.
,
Maly B.
,
Misiek K.
,
Solujan A.
)
artykuł:
Ocena spożycia wybranych składników mineralnych przez młodzież w wieku licealnym
(
Harton A.
,
Galazka A.
,
Gajewska D.
,
Bawa S.
,
Myszkowska-Ryciak J.
)
artykuł:
Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C
(
Lebiedzinska A.
,
Czaja J.
,
Petrykowska K.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Parametry fizykochemiczne jednosmakowych deserów owocowych dla dzieci i niemowląt
(
Majewska E.
,
Kowalska J.
,
Marcinska M.
)
artykuł:
Całkowity potencjał antyoksydacyjny wybranych produktów spożywanych przez 50-letnich mieszkańców Wrocławia w 2008 roku
(
Ilow R.
,
Regulska-Ilow B.
,
Misiewicz D.
,
Rozanska D.
,
Kowalisko A.
,
Biernat J.
)
artykuł:
Zawartość żelaza w mleku kobiecym i mleku innych ssaków
(
Stasiuk E.
,
Przybylowski P.
)
artykuł:
Profil składników odżywczych w dietach małych dzieci pijących i niepijących mleko
(
Weker H.
,
Baranska M.
,
Dylag H.
,
Riahi A.
,
Wiech M.
,
Strucinska M.
,
Kurpinska P.
,
Rowicka G.
,
Klemarczyk W.
)
artykuł:
Wpływ dodatku modyfikowanych skrobi kukurydzianych na jakość wyrobów z mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie
(
Karpinska-Tymoszczyk M.
,
Danowska-Oziewicz M.
)
artykuł:
Wiedza żywieniowa rodziców oraz występowanie nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku szkolnym
(
Wyka J.
,
Grochowska-Niedworok E.
,
Malczyk E.
,
Misiarz M.
,
Holynska K.
)
artykuł:
Analiza zachowań nabywczych konsumentów płatków śniadaniowych oraz deklaracji żywieniowych zamieszczonych na etykietach tych produktów
(
Ratusz K.
,
Wirkowska M.
)
artykuł:
Częstotliwość spożycia wybranych produktów bogatych w przeciwutleniacze przez studentów wyższych uczelni województwa małopolskiego
(
Biezanowska-Kopec R.
,
Stanczyk A.
,
Kopec A.
,
Leszczynska T.
)
artykuł:
Ocena wpływu obróbki termicznej na stężenie flawonoidów i polifenoli w sokach z różnych odmian kapusty
(
Kudelski A.
,
Synowiec-Wojtarowicz A.
,
Klis B.
,
Kuzmiak M.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych
(
Smiechowska M.
,
Pawlaczyk E.
)
artykuł:
Wpływ nawyków żywieniowych i suplementów diety na spożycie witaminy C
(
Mystkowska J.
,
Markiewicz-Zukowska R.
,
Karpinska E.
,
Puscion A.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Wpływ obróbki cieplnej i dodatku białka sojowego na wybrane wskaźniki jakości wyrobów z mięsa wieprzowego
(
Danowska-Oziewicz M.
,
Karpinska-Tymoszczyk M.
)
artykuł:
Analiza zmiany składu surowcowego oraz procesu aglomeracji na właściwości przeciwutleniające kakao instant
(
Kowalska J.
,
Majewska E.
,
Ochocka A.
)
artykuł:
Wybrane parametry jakości kisieli zwykłych o smaku cytrynowym
(
Borkowska A.
,
Wontor K.
)
artykuł:
Porównanie jakości wybranych soków marchwiowych i pomidorowych
(
Wolosiak R.
,
Milosz K.
)
artykuł:
Ocena spełnienia wymagań dotyczących nadzoru nad krytycznymi punktami kontroli przez przedsiębiorstwa należące do łańcucha żywnościowego
(
Szkiel A.
)
artykuł:
Oznaczanie zawartości mikroelementów w wieloskładnikowych herbatkach ziołowych
(
Sperkowska B.
,
Bazylak G.
)
artykuł:
Zawartość kadmu w produktach zbożowych dostępnych w sprzedaży detalicznej w województwie podlaskim
(
Filon J.
,
Karwowska A.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w dziennej racji pokarmowej osób z Nysy i okolic
(
Grochowska-Niedworok E.
,
Misiarz M.
,
Wyka J.
,
Malczyk E.
,
Calyniuk B.
,
Mamala A.
)
artykuł:
Analiza wpływu diet modelowych na wartość ciśnienia tętniczego krwi — badania pilotażowe
(
Gajewska D.
,
Jaworska U.
,
Bawa S.
,
Myszkowska-Ryciak J.
,
Harton A.
)
artykuł:
Realizacja projektu dotyczącego narażenia na wybrane substancje chemiczne w żywności (FACET)
(
Walkiewicz A.
,
Traczyk I.
)
artykuł:
Wpływ suplementacji podłoża hodowlanego biotyną na jej zawartość w biomasie komórkowej drożdży
(
Lipinska E.
,
Hac-Szymanczuk E.
,
Roman J.
)
artykuł:
Właściwości przeciwutleniające przypraw na przykładzie pieprzu czarnego Piper nigrum L.
(
Newerli-Guz J.
)
artykuł:
Biostatyczne właściwości herbat wieloskładnikowych
(
Steinka I.
)
artykuł:
Ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych z żywności dla diabetyków
(
Krejpcio Z.
,
Suliburska J.
,
Hyzyk A. K.
,
Dyba S.
,
Grochowicz A.
)
artykuł:
Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
(
Gumienna M.
,
Szwengiel A.
,
Lasik M.
,
Czarnecki Z.
)
artykuł:
Częstotliwość spożycia produktów typu fast food przez młodzież męską
(
Wyka I.
,
Grochowska-Niedworok E.
,
Malczyk E.
,
Misiarz M.
,
Szczesna N.
)
artykuł:
Dobór parametrów ekstrakcji kwasów organicznych z kiełków gryki
(
Dobrowolska-Iwanek J.
,
Chlopiska J.
,
Wojtal K.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz ryzyka wystąpienia zaburzeń odżywiania u młodzieży licealnej w wieku 16-20 lat
(
Bawa S. H.
,
Tolubinska M.
,
Myszkowska-Ryciak J.
,
Harton A.
,
Gajewska D.
)
artykuł:
Ocena zawartości wybranych witamin : składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych grupy kobiet z zaburzeniami płodności
(
Gorna I.
,
Drabowicz E.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Zawartość popiołów wybranych herbatach ekspresowych
(
Luczak H.
,
Jezewska M.
,
Bialas M.
,
Kulczak M.
)
artykuł:
Wpływ kawy i herbaty na wartości wskaźników białkowych oraz ciśnienia krwi i tętna dorosłych osób
(
Ciborska I.
,
Klobukowski J.
)
artykuł:
Ocena zachowań żywieniowych młodzieży uprawiającej sporty wysiłkowe, na przykładzie pływania
(
Zabrocki R.
,
Kaczynski R.
)
artykuł:
Właściwości antyoksydacyjne wybranych produktów fermentacji mlekowej
(
Barton H.
,
Fortuna M.
,
Folta M.
)
artykuł:
Ocena żywienia młodzieży dwóch typów szkól licealnych z Augustowa (woj. podlaskie) w oparciu o podaż podstawowych składników odżywczych
(
Smorczewska-Czuprynska A.
,
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Granatka E.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Zawartość witaminy C i polifenoli oraz potencjał antyoksydacyjny zaplanowanych dla osób aktywnych fizycznie potraw - sałatki z grillowanym kurczakiem oraz spaghetti z pomidorami i parmezanem
(
Gacek M.
,
Fraczek B.
,
Morawska M.
)
artykuł:
Ocena wartości odżywczej i kalorycznej jadłospisu dla dorosłych z cukrzycą typu II proponowanego w jednej z poradni diabetologicznych na terenie województwa mazowieckiego
(
Zyngiel W.
,
Trzuskowska M.
)
artykuł:
Właściwości przeciwpleśniowe supernatantów z hodowli bakterii fermentacji mlekowej
(
Roman J.
,
Lipinska E.
)
artykuł:
Wpływ dodatku przeciwutleniaczy i obróbki cieplnej na jakość wyrobów z mięsa indyczego
(
Karpinska-Tymoszczyk M.
,
Danowska-Oziewicz M.
)
artykuł:
Metody prowadzenia ciasta a jakość pieczywa pszenno-owsianego
(
Kawka A.
,
Soltysiak M.
)
artykuł:
Ocena zwyczajów żywieniowych wybranych uczniów w wieku 13 - 16 lat uczęszczających do Gimnazjum nr 2 w Bytowie
(
Platta A.
,
Babicz-Zielinska E.
,
Cyra M.
)
artykuł:
Charakterystyka chemiczna różnych odmian rokitnika
(
Pilat B.
,
Zadernowski R.
,
Bieniek A.
)
artykuł:
Liście komosy ryżowej (Chenopodium quinoa Willd) jako źródło naturalnych inhibitorów oksydazy ksantynowej
(
Gawlik-Dziki U.
,
Swieca M.
,
Dziki D.
,
Baraniak B.
,
Tomilo J.
)
artykuł:
Stężenie wapnia w surowicy krwi osób starszych
(
Markiewicz-Zukowska R.
)
artykuł:
Ocena stanu wiedzy uczniów szkół policealnych na temat dodatków do żywności
(
Kosciolek A.
,
Hartman M.
,
Spiolek K.
,
Kania J.
,
Pawlowska-Gora K.
)
artykuł:
Hydroliza enzymatyczna białka mleka i jego przetworów w warunkach in vitro
(
Pokorska-Lis G.
,
Tokarz A.
,
Debek P.
)
artykuł:
Zmiany wartości odżywczej oleju z pestek winogron pod wpływem świeżego ziela tymianku
(
Stec M.
,
Kurzeja E.
,
Mazurek I.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Ocena spożycia żywności typu „fast food" oraz napojów energetyzujących i alkoholu wśród grupy studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
(
Bartosiuk E.
,
Markiewicz-Zukowska R.
,
Puscion A.
,
Mystkowska K.
)
artykuł:
Wpływ rodzaju dodatku i temperatury ekstruzji na zawartość akrylamidu w chrupkach kukurydzianych
(
Rytel E.
,
Tajner-Czopek A.
,
Peksa A.
,
Kita A.
,
Miedzianka J.
)
artykuł:
Zawartość flawonoidów w jadalnych grzybach leśnych
(
Mironczuk-Chodakowska I.
,
Witkowska A.
,
Zujko M. E.
)
artykuł:
Ocena zawartości kadmu i ołowiu w naturalnych miodach pszczelich z regionu Podlasia
(
Borawska M. H.
,
Socha K.
,
Soroczynska J.
,
Winiarska I. M.
,
Pelszynska A.
)
artykuł:
Ocena pobrania miedzi z całodobowymi racjami pokarmowymi i suplementami w grupie studentów lubelskich uczelni
(
Koch W.
,
Marzec Z.
)
artykuł:
Ocena wybranych parametrów antropometrycznych wśród młodzieży akademickiej Poznania
(
Kazmierczak A.
,
Boleslawska I.
,
Glowka A.
,
Dzieciol M.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Sposób żywienia osób z Hipercholesterolemią stosujących odpowiednią dietę i niestosujących diety
(
Sygnowska E.
,
Waskiewicz A.
)
artykuł:
Wpływ światła o różnej długości fal na rozwój roślin i wybrane parametry biochemiczne na przykładzie rzeżuchy (Lepidium sativum) i gorczycy. (Sinapis alba)
(
Kusior M.
,
Krosniak M.
,
Chlopicka J.
,
Zagrodzki P.
)
artykuł:
Wykorzystanie tłuszczów do przygotowania potraw smażonych w warunkach domowych
(
Korzeniowska-Ginter R.
,
Czarniecka-Skubina E.
)
artykuł:
Sposób żywienia pacjentów zgłaszających się do gabinetu dietetycznego
(
Gruszka J.
,
MaIczyk E.
)
artykuł:
Wpływ parametrów obróbki termicznej na zawartość akrylamidu w wybranych przetworach ziemniaczanych
(
Tajner-Czopek A.
,
Rytel E.
,
Kita A.
,
Peksa A.
,
Miedzianka J.
)
artykuł:
Możliwości wyeliminowania dodatku żółtka jaja kurzego z wyrobów kruchych
(
Zbikowska A.
,
Kowalska M.
,
Marciniak-Lukasiak K.
)
artykuł:
Ocena zawartości chlorowodorku chininy w napojach bezalkoholowych typu tonik
(
Czajkowska A.
,
Bartodziejska B.
,
Gajewska M.
)
artykuł:
Obniżenie zawartości hydroksyproliny w ścianie tętniaka aorty- wskazanie do suplementacji askorbinianu
(
Lapinski R.
,
Siergiejuk M.
,
Worowska A.
,
Gacku M.
)
artykuł:
Oszacowanie całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych produktów spożywanych przez studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 2005-2007
(
Ilow R.
,
Regulska-Ilow B.
,
Rozanska D.
,
Tangermann S.
,
Grajeta H.
)
artykuł:
Wpływ spożycia składników mineralnych z dietą oraz aktywności fizycznej na stan mineralny organizmu studentek
(
Puscion A.
,
Markiewicz-Zukowska R.
,
Karpinska E.
,
Mystkowska K.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Akryloamid w żywności - ocena ryzyka dla zdrowia człowieka
(
Mojska H.
)
artykuł:
Badanie aktywności przeciwdrobnoustrojowej żywności typu tempeh
(
Chlebowska-Smigiel A.
,
Gientka I.
,
Mroczek K.
)
artykuł:
Wpływ preparatów skrobi opornych dodawanych do diet zwierząt doświadczalnych na absorpcje pozorne wapnia i fosforu
(
Orzel D.
,
Zieba T.
,
Bronkowska M.
,
Styczynska M.
,
Biernat J.
)
artykuł:
Ocena skuteczności wiązania magnezu przez biomasę Candida utilis ATCC 9950 oraz ściany komórkowe tych drożdży
(
Stasiak-Rozanska L.
,
Blazejak S.
)
artykuł:
Wpływ procesów technologicznych na zmiany potencjału antyoksydacyjnego i parametry barwy soków jabłkowych
(
Synowiec-Wojtarowicz A.
,
Kudelski A.
,
Bielinska A.
,
Gibas W.
,
Musik M.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Zmiany jakości mikrobiologicznej soków marchwiowych podczas próby przechowalniczej
(
Gientka I.
,
Chlebowska-Smigiel A.
,
Sawikowska K.
)
artykuł:
Ocena towaroznawcza syropów malinowych
(
Druzynska B.
,
Plewka K.
)
artykuł:
Wpływ składu kompleksów beta-Laktoglobuliny z witaminą D3 na przebieg krzywych DSC
(
Gorska A.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Brys J.
,
Wirkowska M.
)
artykuł:
Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano (Origanum vulgare L.)
(
Hac-Szymanczuk D.
,
Lipinska E.
,
Grzegrzolka O.
)
artykuł:
Stężenie wybranych składników mineralnych w sokach jabłkowych z uprawy konwencjonalnej i ekologicznej
(
Zagrodzki P.
,
Krosniak M.
,
Pazdan K.
,
Piotrowicz J.
,
Gastol M.
)
artykuł:
Występowanie Vibrio parahaemolyticus w krewetkach pakowanych różnymi metodami
(
Kukulowicz A.
)
artykuł:
Wpływ suplementacji monohydratem kreatyny diety mężczyzn uprawiających sporty siłowe
(
Nastaj M.
)
artykuł:
Ocena pobrania akryloamidu z dietą przez młodzież nyskich liceów ogólnokształcących
(
Malczyk E.
,
Grochowska-Niedworok E.
,
Wyka J.
,
Misiarz M.
,
Kacprzak M.
)
artykuł:
Wpływ suplementacji jonów miedzi i resweratrolu na zawartość składników mineralnych w sierści szczurów z wyindukowanym chemicznie nowotworem gruczołu sutkowego
(
Skrajnowska D.
,
Bobrowska B.
,
Wereszczynska M.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Ocena barwy napojów energetyzujących
(
Roj A.
,
Przybylowski P.
)
artykuł:
Skład chemiczny marchwi białej White Satin F1 świeżej i mrożonej
(
Wronowska A.
,
Zadernowski R.
)
artykuł:
Poziom wiedzy na temat specyficznych zaburzeń odżywiania w wybranych grupach populacyjnych
(
Myszkowska-Ryciak J.
,
Lesniak W.
,
Harton A.
,
Gajewska D.
,
Bawa S.
)
artykuł:
Ocena aktywności przeciwutleniającej ziela skrzypu polnego (Herbu equiseti)
(
Przygonski K.
,
Zaborowska Z.
,
Wojtowicz E.
,
Dziarska B.
)
artykuł:
Porównanie właściwości sorpcyjnych wybranych rodzajów skrobi
(
Ocieczek A.
,
Ruszkowska M.
,
Palich P.
)
artykuł:
Termostabilność peptydaz i inhibitorów peptydaz nasion roślin spożywanych przez człowieka
(
Siergiejuk M.
,
Gacko M.
)
artykuł:
Wiązanie selenu przez drożdże paszowe Candida Utilis ATCC 9950
(
Kieliszek M.
,
Blazejak S.
,
Jedrzejczak R.
)
artykuł:
Charakterystyka lipidów strukturyzowanych otrzymanych na drodze przeestryfikowania tłuszczu mlecznego i koncentratu oleju rybiego
(
Brys J.
,
Wirkowska M.
,
Gorska A.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Zubrzycka K.
)
artykuł:
Ocena wpływu dihydrochalkonów obecnych w jabłkach na aktywność metaboliczną komórek
(
Kosciolek A.
,
Kurzeja E.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Badania zawartości metyloksantyn w naparach wybranych herbat
(
Stachelska-Wierzchowska A.
,
Knasiak A.
)
artykuł:
Geny H-RASI i K-RASI jako potencjalne markety w raku piersi
(
Bobrowska-Korczak B.
,
Skrajnowska D.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Właściwości przeciwutleniające różnych rodzajów herbat czarnych
(
Worobiej E.
,
Tyszka K.
)
artykuł:
Badanie wpływu fermentacji mlekowej i kiełkowania na uwalnianie związków fenolowych z połączeń nierozpuszczalnych w ziarnie zbóż
(
Konopka I.
,
Faron A.
,
Tanska M.
)
artykuł:
Określenie procentowego udziału kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka klaczy
(
Kacprzak S.
,
Pietrzak-Fiecko R.
,
Felkner-Pozniakowska B.
,
Galgowska M.
,
Wojcik D.
)
artykuł:
Wpływ dodatku białek sojowych oraz amarantusa na jakość batonów zbożowych
(
Marciniak-Lukasiak K.
,
Zbikowska A.
,
Lisiecka G.
)
artykuł:
Ocena jakości wybranych soków pomarańczowych
(
Pyryt B.
,
Wilkowska D.
)
artykuł:
Wpływ pH na zdolność wiązania cholekalcyferolu przez beta-laktoglobulinę
(
Gorska A.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Wirkowska M.
,
Brys J.
)
artykuł:
Hamowanie aktywności katepsyny D i katepsyny E przez ekstrakty z nasion
(
Karwowska A.
,
Grzegorczyk E.
,
Worowska A.
,
Filon J.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Ocena wpływu sytuacji społeczno-ekonomicznej na występowanie centralnego otłuszczenia na podstawie wskaźnika talia-do-wysokości u młodzieży z małych miast i wsi w wieku 13-18 lat. Projekt POLYSES
(
Dlugosz A.
,
Niedzwiedzka E.
,
Dlugosz T.
,
Wadolowska L.
)
artykuł:
Ocena składu chemicznego i jakości sensorycznej chrupek fasolowo-kukurydzianych z wybranymi dodatkami smakowymi
(
Kulczak M.
,
Jezewska M.
,
Blasinska I.
,
Korbas E.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.