PL
Mąka jest powszechnie wykorzystywana w gastronomii oraz do sporządzania przetworów. Do produkcji mąki wykorzystuje się pszenicę, żyto, owies, jęczmień, kukurydzę, proso, ryż, grykę. Mąka w postaci zawiesiny lub zasmażki stanowi popularny środek zagęszczający potrawy. Mąkę stosuje się do wypieku pieczywa. Do najpopularniejszych mąk chlebowych zalicza się mąki pszenne i mąki żytnie różnego typu. Asortyment pieczywa jest bardzo duży. Mąka pszenna oraz semolina stanowią surowiec do produkcji makaronów. Z mąki można przygotowywać ciasto na pizzę oraz ciasta przeznaczone na pierogi, naleśniki, kopytka, knedle, różne kluski oraz wyroby ciastkarskie. Kasze wytwarza się z gryki, jęczmienia, pszenicy, kukurydzy, owsa i prosa. Kasze mają wysoką wartość odżywczą i wszechstronne zastosowanie kulinarne. Przetwory zbożowe - mąki, pieczywo, makarony, wyroby mączne oraz kasze powinny stanowić niezbędny element racjonalnej diety
EN
The flour Is widely used in the gastronomy and food production. For flour production wheat, rye, oats, barley, maize, millet, rice, buckwheat are used. The suspension or roux made from flour are the popular thickening agents. The flour is used to bake bread. The most popular bread flour include wheat flour and rye flour. Assortment of breads is very large. Wheat flour and semolina are raw material for the production of pasta. From flour can be prepared pizza dough and dough for the dumplings, pancakes, various noodles and pastry products. Groats are made from buckwheat, barley, wheat, maize, oats and millet. Groats have high nutritional value and versatile use. Cereal products - flour, bread, pasta, flour products and groats should be an essential part of the rational diet