EN
The result of studies on improving Polish tobacco by the enzymatic treatment were presented. The polysaccharide-hydrolyzing enzymes hemicellulase, cellulase and commercial pectinolytic preparation Pektopol, were applied.
PL
Przeprowadzono badania nad uszlachetnianiem krajowych tytoni metodą enzymatyczną. Do tego celu zastosowano enzymy hydrolizujące polisacharydy hemicelulazę grzybową, celulazę z Aspergillus niger oraz krajowy preparat pektolityczny Pektopol. Wykonano próby laboratoryjne uszlachetniania tytoniu różnymi dawkami enzymów w zmiennych warunkach ich działania takich jak: czas i temperatura. W przeprowadzonych badaniach ustalono dawkę enzymu, warunki, efektywność działania oraz sposób prowadzenia procesu obróbki enzymatycznej. Badania potwierdziły skuteczność stosowanych enzymów w rozkładzie polisacharydów tytoniu. Powodują one częściową hydrolizę celulozy i pentozanów prowadzącą do zwiększenia w tytoniu ilości cukrów rozpuszczalnych w wodzie. Ponadto hydroliza pektyn za pomocą preparatu Pektopol powoduje zmniejszenie ogólnej ilości pektyn, jak również ich zmiany jakościowe. Badania wykazały przydatność enzymów hydrolizujących polisacharydy do modyfikacji składu chemicznego tytoniu a tym samym poprawy jego właściwości degustacyjnych i technologicznych.