PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 56 | 03 |

Tytuł artykułu

Inaktywacja przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris za pomocą dwutlenku chloru w zawiesinach modelowych

Warianty tytułu

EN
Inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris spores by chlorine dioxide in model suspensions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Proces pasteryzacji stosowany w utrwalaniu soków nie powoduje inaktywacji przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris. W sprzyjających warunkach przetrwalniki te mogą kiełkować i rozwijać się, powodując zepsucie soku, polegające na wytwarzaniu związków o charakterystycznym zapachu, określanym jako medyczny, dezynfekcyjny, dymny. Celem podjętych badań była ocena przydatności wodnego roztworu dwutlenku chloru do inaktywacji przetrwałników A. acidoterrestris. Uzyskane wyniki wskazują na możliwość wykorzystania dwutlenku chloru w stężeniach 150 mg/l i 200 mg/l. Po 10 min kontaktu uzyskano redukcję liczby przetrwalników A. acidoterrestris o ok. 5 log.
EN
The pasteurization process used to preserve the juices does not inactivate Alicyclobacillus acidoterrestris spores. Under favorable conditions these spores can germinate and grow, causing spoilage of juice, by producing compounds with a characteristic odour, described as a medical, disinfectant, smoky. The aim of this study was to evaluate the usefulness of aqueous solution of chlorine dioxide for inactivation of A. acidoterrestris spores. The result indicate the possibility of using chlorine dioxide at concentrations of 150 mg/l and 200 mg/l. After 10 min contact reduction of the number of A. acidoterrestris spores by approximately 5 log was achieved.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

03

Opis fizyczny

s.12,14-16,rys.,tab.

Twórcy

  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ece57394-9c4a-4b38-b53c-b9ffc9200259
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.