14. Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M., 2004 - Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa.
15. Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska A., Florek M., Król J., Grodzicki T., Kędzierska-Matysek M., Skałecki P., 2011 - Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP w Lublinie.
17. May S.G., Mies W.L., Edwards J.W., Harris J.J., Morgan J.B., Garrett R.P., Williams F.L., Wise J.W., Cross H.R., Saveli J.W., 2000 - Journal of Animal Science 78, 5, 1255-1261.
18. McKiernan B., 2007 - Muscle scoring beef cattle. NSW Department of Primary Industries, New South Wales, Australia, http://www.dpi.nsw.gov.au/data/as-sets/pdf_file/0006/103938/ muscle-scoring-beef-cattle.pdf
19. Perkins T.L., Green R.D., Hamlin K.E., 1992 - Journal of Animal Science 70, 4, 1002-1010.