PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2014 | 67 | 1 |

Tytuł artykułu

Comparison of the ability of fifteen onion (Allium cepa L.) cultivars to accumulate nitrates

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Porównanie zdolności do bioakumulacji azotanów (v) piętnastu odmian cebuli jadalnej (Allium cepa L.)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of a two-year study was to characterise selected Allium cepa L. genotypes with regard to their ability to accumulate nitrates in bulbs as well as to search for a possible relation between NO3 - concentration and dry matter content. Fifteen cultivars of edible onion, mostly of long-day genotype with different growing periods, bulb size and skin colour, were taken for the experiment. Seeds of particular cultivars were obtained from the following seed companies: Spójnia Nochowo (‘Labrador’, ‘Takstar F1’, ‘Tęcza’, ‘Warna’, ‘Zorza’), Polan (‘Polanowska’, ‘Topolska’), PlantiCo Gołębiew (‘Alibaba’, ‘Efekt’, ‘Kristine’, ‘Niagara F1’), and PlantiCo Zielonki (‘Bila’, ‘Irka’, ‘Wenta’, ‘Zeta’). Plants produced from seedlings were grown in the experimental field of the University of Agriculture in Kraków. After crop harvesting and additional drying, nitrate and dry matter content in bulbs of all cultivars were measured. The following cultivars: ‘Efekt’, ‘Labrador’ and redskinned ‘Wenta’, were characterized by the lowest ability to accumulate NO3 - in bulbs. The highest nitrate content was noted in bulbs of ‘Takstar F1’ (a very early-season cultivar), followed by ‘Bila’ and ‘Tęcza’. A weak, yet statistically significant negative correlation between nitrate and dry matter content was observed. The highest dry matter content was determined in bulbs of white-skinned ‘Alibaba’, while the lowest – in brownskinned ‘Labrador’.
PL
Celem dwuletnich badań była próba scharakteryzowania poszczególnych genotypów Allium cepa L. pod względem zdolności do akumulacji azotanów (V) w cebulach oraz poszukiwanie związku pomiędzy zawartością NO3 - i suchej masy. Obiektem badań było 15 odmian cebuli jadalnej, w większości należących do genotypów dnia długiego o zróżnicowanym okresie wegetacji, różniących się zabarwieniem łuski i wielkością cebul. Nasiona pochodziły z polskich firm nasienniczych Spójnia Nochowo, Polan, PlantiCo Gołębiew i Zielonki. Uprawę prowadzono z rozsady na polu doświadczalnym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Po zbiorze (połowa sierpnia) i 3-tygodniowym dosuszaniu cebul, oznaczono w nich zawartość azotanów (V) i suchej masy. Cebule odmian ‘Efekt’, ‘Labrador’ i ‘Wenta’ (o czerwonej łusce) charakteryzowały się najmniejszą zdolnością do akumulacji azotanów (V). Najwięcej azotanów oznaczono w cebulach odmiany ‘Takstar F1’ (odmiana bardzo wczesna), następnie ‘Bila’ i ‘Tęcza’. Stwierdzono niewysoką, aczkolwiek istotną ujemną korelację pomiędzy zawartością azotanów (V) i suchej masy w cebulach. Największą zawartość suchej masy wykazano w cebulach o białej łusce ‘Alibaba’, a najmniejszą – w cebulach o brązowej łusce ‘Labrador’.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

67

Numer

1

Opis fizyczny

p.27-32,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Plant Biology and Biotechnology, Faculty of Horticulture, Agricultural University, al. 29 Listopada 54, 31-425 Krakow, Poland
autor
  • Institute of Plant Biology and Biotechnology, Faculty of Horticulture, Agricultural University, al. 29 Listopada 54, 31-425 Krakow, Poland

Bibliografia

  • 1.Chohura P. Kołota E. Effect of nitrogen fertilization on the yield and quality of field-grown leaf lettuce for spring harvest. Veg Crops Res Bull. 2009; 71: 41-49. http://dx.doi. org/10.2478/v10032-009-0025-8
  • 2.Wojciechowska R. Some aspects of nitrate metabolism in vegetables with special reference to butterhead lettuce "Sprinter."Zesz Nauk AR W Krakowie. 2004; 297: 102.
  • 3.Santamaria P. Nitrate in vegetables: toxicity, content, intake and EC regulation. J Sci Food Agric. 2006; 86(1): 10-17. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.2351
  • 4.Commission Regulation EU No 1258/2011 [Internet]. 2011 [cited 2013 Oct 31]; Available from: http://eur-lex. europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:320:0 015:0017:EN:PDF
  • 5.Wang YY. Hsu PK, Tsay YF. Uptake, allocation and signaling of nitrate. Trends Plant Sci. 2012; 17(8): 458467. http://dx.doi.org/10.1016/j.tplants.2012.04.006
  • 6.Guo S. Brück H, Sattelmacher B. Effects of supplied nitrogen form on growth and water uptake of Frenchbean (Phaseolus vulgaris L.) plants. Plant Soil. 2002; 239(2): 267-275. http://dx.doi.org/10.1023/A:1015014417018
  • 7.Cardenas-Navarro R. Adamowicz S, Robin P. Nitrate accumulation in plants: a role for water. J Exp Bot. 1999; 50(334): 613-624. http://dx.doi.org/10.1093/jxb/50. 334.613
  • 8.Reinink K. Nes M, Groenwold R. Genetic variation for nitrate content between cultivars of endive (Cichorium endiviae L.). Euphytica. 1994; 75(1-2): 41-48. http:// dx.doi.org/10.1007/BF00024530
  • 9.Leja M. Kołton A. Kamińska I. Wyżgolik G. Matuszak W. Some nutritional constituents in bulbs of selected Allium cultivars. Folia Hort. 2008; 20(2): 39-46. http://dx.doi.org/10.2478/fhort-2013-0112
  • 10.Ionescu V. Catana M. Catana L, Neigoita M, Iorga E, Balea A, et al. Evaluation of nitrates content of some vegetable species cultivated in open field using enzymatic method. Chem Bull Politeh Univ Timisoara. 2010; 55(69): 91-94.
  • 11.Jurgiel-Malecka G. Suchorska-Orlowska J. Effect of differentiated nitrogen fertilization on N-NO3 content in selected onion cultivars. Zesz Probl Post Nauk Rol. 2006;513:161-166.
  • 12.Soleymani A. Shahrajbian M H . Effects of different levels of nitrogen on field and nitrate content of four spring onion genotypes. Int J Agric Crop Sci. 2012; 4(4): 179-182.
  • 13.Dziennik Ustaw, nr 37, poz. 326. 2003.
  • 14.Dapoigny L. de Tourdonnet S., Roger-Estrade J, Jeuffroy MH, Fleury A. Effect of nitrogen nutrition on growth and nitrate accumulation in lettuce (Lactuca sati-va L.) under various conditions of radiation and temperature. Agronomie. 2000; 20(8): 843-855. http://dx.doi.org/10. 1051/agro:2000162

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ec8ac112-25da-4308-ac23-a8959d02e18d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.