PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Skład chemiczny, jakość cytologiczna i przydatność technologiczna mleka krów trzech ras o umaszczeniu czerwono-białym żywionych systemem TMR

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The chemical composition, cytological quality and technological suitability of the milk of three breeds of red and white cows fed in a TMR system

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena składu chemicznego, jakości cytologicznej i przydatności technologicznej mleka krów trzech ras o umaszczeniu czerwono-białym żywionych systemem TMR, z uwzględnieniem ewentualnego wpływu dobowej wydajności mleka (≤25 i >25 kg). Badaniami objęto 540 prób mleka pobranych od krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czerwono-białej (PHF RW), simentalskiej (SM) i montbeliarde (MO). Oznaczano zawartość tłuszczu, białka, kazeiny, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, kwasowość czynną i potencjalną, stabilność cieplną i czas krzepnięcia pod wpływem podpuszczki oraz liczbę komórek somatycznych. Wykazano, że mleko krów rasy MO charakteryzowało się najwyższą koncentracją suchej masy (13,65%), natomiast lepszą jakość cytologiczną (p≤0,01) miało mleko krów rasy PHF RW i SM. Najlepszy surowiec do produkcji serów pozyskiwano od krów rasy MO, miał on najwyższą (p≤0,05) zawartość suchej masy beztłuszczowej (9,30%) i najkrótszy czas krzepnięcia pod wpływem podpuszczki (4:18 min). W mleku krów rasy PHF RW przy dobowej wydajności mleka >25 kg zmniejszyła się o 0,54 p.p. zawartość suchej masy, w tym białka o 0,30 p.p. i tłuszczu o 0,31 p.p. W mleku krów rasy SM różnice te wynosiły odpowiednio: 0,85; 0,24 i 0,70 p.p., natomiast u krów rasy MO skład mleka był wyrównany. Przy wydajności dobowej >25 kg mleka wykazano istotne (p≤0,01) u PHF RW i SM obniżenie zawartości suchej masy beztłuszczowej, w tym kazeiny, a w przypadku rasy SM również istotne (p≤0,05) wydłużenie czasu krzepnięcia pod wpływem podpuszczki.
EN
The aim of the study was to evaluate the chemical composition, cytological quality and technological suitability of the milk of three breeds of red and white cows fed in a TMR system, taking into account the effect, if any, of daily milk yield (≤25 and >25 kg). The analysis included 540 milk samples collected from cows of the breeds Polish Red-and-White Holstein Friesian (PHF RW), Simmental (SM) and Montbéliarde (MO). Content of fat, protein, casein, dry matter and non-fat dry matter, active and potential acidity, heat stability, rennet clotting time and somatic cell count were determined. The milk of the MO cows was found to have the highest concentration of dry matter (13.65%), while the highest cytological quality (p≤0.01) was noted in the milk of the PHF RW and SM cows. The best raw material for cheese production was obtained from the MO cows, as it had the highest (p≤0.05) content of non-fat dry matter (9.30%) and the shortest rennet clotting time (4:18 min). In the case of milk yield >25 kg, content of dry matter in the milk of the PHF RW cows decreased (by 0.54 p.p.), including content of protein (by 0.30 p.p.) and fat (by 0.31 p.p.). In cows of the Simmental breed the differences were 0.85, 0.24 and 0.70 p.p., respectively, while in the MO breed the milk components remained at similar levels. Moreover, for daily milk yield >25 kg a significant (p≤0.01) decrease in content of nonfat dry matter, including casein, was noted in the PHF and SIM cows, while in the SM cows there was a significant (p≤0.05) increase in rennet clotting time.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.115-124,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
  • Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • 1. AOAC, 2000 – Official Methods of Analysis. Casein Nitrogen Content of Milk. 998.06. AOAC International 32, 52.
  • 2. AOAC, 2000 – Official Methods of Analysis. Collection of Milk Laboratory Sample. 925.20. AOAC International 33, 4.
  • 3. BARŁOWSKA J., LITWIŃCZUK Z., KOWAL M., 2014 – Influence of production season and lactation stage on the technological suitability of milk from cows of various breeds fed inthe TMR system. Annals of Animal Science 14 (3), 649-661.
  • 4. BORKOWSKA D., JANUŚ E., 2010 – Ocena wpływu wybranych czynników na liczbę komórek somatycznych w mleku krów rasy montbeliarde. Acta Scientiarum Polonorum, ser.Zootechnica, 9 (4), 39-46.
  • 5. DE FREITAS JÚNIOR J.E., RENNÓ F.P., DOS SANTOS M.V., GANDRA J.R., FILHO M.M., VENTURELLI B.C., 2010 – Productive performance and composition of milk protein fraction in dairy cows supplemented with fat sources. Revista Brasileira de Zootecnia 39 (4), 845-852.
  • 6. FREDERIKSEN P.D., HAMMERSHOJ M., BAKMAN M., ANDERSEN P.N., ANDERSEN J.B., QVIST K.B., LARSEN L.B., 2011 – Variations in coagulation properties of cheesemilk from three Danish dairy breeds as determined by a new free oscillation rheometry-basedmethod. Dairy Science and Technology 91, 309-321.
  • 7. GOŁĘBIEWSKI M., BRZOZOWSKI P., 2008 – Comparison of dairy performance of Montbeliarde and Black-and-White cows housed in the same environmental conditions. Annals of Animal Science 8 (1), 3-11.
  • 8. GOŁĘBIEWSKI M., BRZOZOWSKI P., 2009 – Porównanie wybranych wskaźników rozrodu krów rasy montbeliarde oraz polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej.Medycyna Weterynaryjna 65 (8), 566-570.
  • 9. JANUŚ E., BORKOWSKA D., 2010 – Ocena wpływu wybranych czynników na dobową wydajność i skład mleka krów rasy montbeliarde. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych556, 663-668.
  • 10. JANUŚ E., BORKOWSKA D., 2011 – Wpływ wybranych czynników na wartość energetyczną mleka krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej oraz montbeliarde.Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (78), 141-149.
  • 11. JANUŚ E., BORKOWSKA D., PIĄTEK D., 2013 – Ocena wpływu wybranych czynników na skład chemiczny mleka wysokowydajnych krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej imontbeliarde. Medycyna Weterynaryjna 69 (6), 378-384.
  • 12. JENSEN H.B., POULSEN N.A., ANDERSEN K.K., HAMMERSHØJ M., POULSEN H.D., LARSEN L.B., 2012 – Distinct composition of bovine milk from Jersey and Holstein-Friesiancows with good, poor, or noncoagulation properties as reflected in protein genetic variants andisoforms. Journal of Dairy Science 95, 6905-6917.
  • 13. LITWIŃCZUK Z., BARŁOWSKA J., CHABUZ W., BRODZIAK A., 2012 – The nutritional value and technological suitability of milk from cows of 3 Polish breeds included in the programme of genetic resources conservation. Annals of Animal Science 12 (3), 423-432.
  • 14. LITWIŃCZUK Z., KOWAL M., BARŁOWSKA J., 2014 – Podstawowy skład chemiczny oraz udział kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów czterechras użytkowanych w intensywnych technologiach chowu. Żywność. Nauka. Technologia.Jakość 4 (95), 108-121.123 Skład chemiczny, jakość cytologiczna i przydatność technologiczna mleka...
  • 15. MALCHIODI F., CECCHINATO A., PENASA M., CIPOLAT-GOTET C., BITTANTE G., 2014 – Milk quality, coagulation properties, and curd firmness modeling of purebred Holsteinsand first- and second-generation crossbred cows from Swedish Red, Montbéliarde, andBrown Swiss bulls. Journal of Dairy Science 97, 4530-4541.
  • 16. Montbeliarde: Bred for the French cheese Industry –/http://www.auzredxb.com.au/media/docs/MB_CheesemakersChoice.pdf/
  • 17. PERIŠIĆ P., SKALICKI Z., PETROVIĆ M. M., BOGDANOVIĆ V., RUŽIĆ-MUSLIĆ D., 2009 – Simmental cattle breed in different production systems. Biotechnology in AnimalHusbandry 25 (5-6), 315-326.
  • 18. POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA I PRODUCENTÓW MLEKA, 2014 – Wyniki oceny wartości użytkowej krów mlecznych za 2013 rok. Wyd. PFHBiPM, Warszawa.
  • 19. RADKOWSKA I., 2012 – Skład chemiczny oraz zawartość komórek somatycznych i mocznika w mleku krów w zależności od systemu utrzymania. Roczniki Naukowe Zootechniki39 (2), 295-305.
  • 20. STURARO A., TIEZZI F., PENASA M., DE MARCHI M., CASSANDRO M., 2012 – Study of milk coagulation properties in multibreed Italian dairy herds. Acta Agriculturae Slovenica,3, 89-92.
  • 21. TRELA J., 2003 – Aklimatyzacja i niektóre wskaźniki produkcyjne bydła rasy montbeliarde w Polsce. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 67, 67-77.
  • 22. WALSH S., BUCKLEY F., BERRY D.P., RATH M., PIERCE K., BYRNE N., DILLON P., 2007 – Effects of breed, feeding system, and parity on udder health and milking characteristics.Journal of Dairy Science 90, 5767–5779.
  • 23. WEDHOLM, A., LARSEN L. B., LINDMARK-MANSSON H., KARLSSON A. H., ANDREN A., 2006 – Effect of protein composition on the cheesemaking properties of milk from individual dairy cows. Journal of Dairy Science 89, 3296-3305.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ec74f847-2819-486b-ad4e-cc7e09e4d32b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.