PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Changes in the polyphenolic compounds of apple pulp

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zmiany związków polifenolowych w miazdze jabłkowej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The content of polyphenolic compounds and the colour of apple must obtained from the apple pulp being storea before pressing was studied. Changes in the polyphenolic compounds were intensive in the first minutes after apple comminution. Especially susceptible to the reaction were procyanidins and flavanols. The changes in polyphenolic compounds were accompanied by the must browning process being more intensive in case of turbid than clear must.
PL
W pracy badano dynamikę zmian zawartości związków polifenolowych i barwy moszczy pozyskiwanych z miazgi jabłkowej przetrzymywanej 0, 3, 5, 15, 30, 60, 120 i 24-0 min przed tłoczeniem. Stwierdzono, że przemiany związków polifenolowych zachodzą intensywnie w pierwszych minutach po rozdrobnieniu jabłek. Statystycznie istotne zmiany procyjanidyn nastąpiły w czasie 15 min pozostawienia miazgi przed tłoczeniem, flawanoli w czasie 30 min, flawonoidów i polifenoli w ciągu 60 min. W pomiarach barwy moszczy mętnych stwierdzono, że w miarę wydłużania czasu przetrzymywania miazgi przed tłoczeniem wzrasta ich zbrunatnienie. Natomiast dla moszczy klarownych, brunatnienie barwy rosło do 15 min przetrzymywania miazgi, a następnie od 30 do 240 min następowało pojaśnienie barwy. W otrzymywaniu moszczy mętnych w celu zachowania jasnej barwy należy zapobiegać procesom utleniania w chwili rozdrabniania. Natomiast dla moszczy klarownych jasną barwę uzyskuje się również przez przedłużanie czasu przetrzymywania miazgi przed tłoczeniem, ale otrzymuje się produkty ubogie w związki polifenolowe.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

p.11-20,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Technology of Fruit and Vegetable Processing, Agricultural University, Norwida 25, 50-375 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Technology of Fruit and Vegetable Processing, Agricultural University, Norwida 25, 50-375 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Amerine M. A., Ought C. S.: Wine and must analysis. A Wiley Intersci. Publ. New York 1974.
  • 2. Van Buren J. P., De Vos D., Pilnik W.: J. Agric. Food Chem. 1976, 24, 3, 448.
  • 3. Charłampowicz Z., Czapski.J.: Przem. Spoż., 1973 27 (12) 555.
  • 4. Dass H. C., Weaver G. M.: J. of Chromatography 1974, 67, 105.
  • 5. Felhorski W., Stanioch W.: Kolorymetria trójchromatyczna WNT, Warszawa 1973.
  • 6. Jankov S. J.: Confructa 1974, 19, 6, 293.
  • 7. Lea A.: Oxidation of apple phenols, unpublished data 1984.
  • 8. Lea A.: Tannin and colour in English cider apples, unpublished data 1984.
  • 9. Lea A.: J. Chromatography 1982, 238, 253.
  • 10. Macheix J. J.: Fruits 1968, 23, 1, 13.
  • 11. Mathew A. G., Parpia H. A.: Adv. in Food Res. 1971, 19, 76.
  • 12. Pompei C., Peri C.: Annales de techn. agric., 1971, 20, 121.
  • 13. Ranngana S., Parpia H. A.: Lebensmitt.-Wiss. Technol. 1974, 7, 2, 101.
  • 14. Rivas N., Luh B. S.: J. Food Sci., 1968, 33, 358.
  • 15. Skorikowa J. G.: Polifienoły płodow i jagod i formirowanije cwieta produktow. Pišč. Prom., Moskwa 1973.
  • 16. Sniegieryeva J. A., Zhvanko J. N. : Sovryemiennyje mietody isledowaniya kachestwa piščevych produktov. Ekonomika, Moskwa 1973.
  • 17. Wang P. L., Ou C. T., Francis F. J.: J. Food Sci., 1978, 43, 5, 1402.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-eb04c54c-d466-4dc8-9e2e-0ecb8f3ed500
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.