PL
Artykuł przedstawia możliwości oceny zmian barwy wynikających z przyspieszonych procesów starzenia (temperatura, promieniowanie) występujących w opakowaniach z tworzyw sztucznych. Zestawiono w nim wybrane wyniki oceny organoleptycznej, jak również obiektywnych metod pomiarowych, ograniczających wpływ obserwatora na wynik pomiaru. Przeprowadzone badania barwy wykazały, że ocena samej delty (dE*ab) nie jest miarodajna bez równoczesnego poddania analizie wyników wartości L*a*b*. Stwierdzono, iż ocena barwy dla każdego wyrobu wymaga indywidualnego przeprowadzenia zarówno badań zmian barwy, jak i badań organoleptycznych. Akceptowalna zmiana barwy jest na tyle niepowtarzalna, że trudno ekstrapolować wyniki dotyczące jednego wyrobu na większą populację.
EN
The article discusses the assestment of colour change resulting from the accelerated aging processes (temperature and sunlight) of polymer based packaging. It contains a selection of organoleptic assestment results, as well as results of objective measurement methods that are limiting the observer's influence on the final assestment. The conducted research has indicated that a standalone delta (dE*ab) assestment is not fully authoratitative without the consecutive L*a*b* results analysis. It was verified that the colour assestment should contain both colour change testing and organoleptic assestment and is individual for each product. The acceptable colour assestment is too unique to extrapolate its results into a larger population.