PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 556 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ rodzaju i formy zastosowanego mulczu na zawartość wybranych składników pokarmowych w nasionach soi

Warianty tytułu

EN
Effect of type and form of employing mulch on selected nutritional component contents in soya bean seeds

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy oceniono wpływ rodzaju i formy zastosowanego mułczu na poziom wybranych składników pokarmowych w nasionach soi odmiany Aldana. Soję wysiewano do gleby pokrytej mulczem z wcześniej skoszonych lub zdesykowanych roślin okrywowych w układzie: obiekt kontrolny bez mulczu, żyto koszone, żyto desykowane, rzepak koszony, rzepak desykowany, gorczyca. W nasionach soi oznaczono zawartość białka, tłuszczu, udział kwasów tłuszczowych, sumę związków fenolowych oraz aktywność antyoksydacyjną ekstraktów wobec rodnika DPPH. Stwierdzono różnorodny wpływ rodzaju zastosowanego mulczu na zawartość badanych składników nasion soi. Zastosowanie mulczu z gorczycy spowodowało wzrost zawartości białka i tłuszczu. Wysianie nasion w podłoże pokryte mulczem z rzepaku koszonego wywołało korzystną zmianę proporcji kwasów nienasyconych (w tym mononienasyconych) do nasyconych oraz wzrost zawartości sumy związków fenolowych. Aktywność antyoksydacyjna ekstraktów z nasion soi była najniższa po zastosowaniu mulczu z gorczycy.
EN
The aim of this work was to determine the effects of mulching on nutritional components in soya beans of Aldana cultivar. Soya was sown to soil covered with mulch of previously cut down or desiccated covering plants such as cut rye, desiccated rye, cut rape, desiccated rape, white mustard and control object without mulch. The contents of protein, fat, contribution of fatty acids, total phenolic compounds and antioxidant activity of extracts with DPPH were estimated. There was stated the diversified effect of mulch on estimated soya beans components level. The application of white mustard mulching caused an increase of protein and fat contents. The sowing seeds into ground covered with cut rape mulch affected profitable change of the proportion of unsaturated (including monounsaturaterd) to saturated fatty acids and increased the total phenol components content. The extract from soya beans planted with white mustard as mulch was characterized by the lowest antioxidant activity.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

556

Numer

1

Opis fizyczny

s.65-70,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor
autor

Bibliografia

  • Amigo-Bonavent F., Silvan J.M., Moreno F.J., Villamiel M., Dolores del Castillo M. 2008. Protein quality, antigenicity, and antioxidant activity of soy-based foodstuffs. J. Agric. Food Chem. 56: 6498-6505.
  • Bujak K., Jędruszczak M., Frant M. 2001. Sposób uprawy roli a zachwaszczenie łanu soi. Ann. UMCS. Sec. E 56(2): 9-17.
  • Dobek T., Piernicka K. 2005. Ocena ekonomiczna produkcji buraka cukrowego sianego w mulcz. Inżynieria Rolnicza 6: 123-130.
  • Duer I.1996. Mulczujący wpływ międzyplonu na plonowanie jęczmienia jarego oraz zawartość wody i azotanów w glebie. Fragm. Agron. XIII, 1(49): 29-43.
  • Friedman M., Brandon D.L. 2001. Nutritional and health benefits of soy proteins. J. Agric. Food Chem. 49(3): 1069-1086.
  • Jabłońska-Ceglarek R., Franczuk J., Rosa R., Zaniewicz-Bajkowska A., Kosterna E. 2006. Wpływ sposobów mulczowania gleby i rodzaju mulczu na plonowanie kapusty głowiastej ‘MASADA F1’. Acta Agrophysica 7(4): 885-894.
  • Jabłoński E. 2002. Przetwory sojowe alternatywnym pożywieniem. Zdrowa Żyw. 2: 11-14.
  • Klebaniuk R., Krawczyńska K., Młynarska J. 2007. Wartość odżywcza i przydatność żywieniowa nasion soi odmiany Aldana. Żyw. Człow. Metab. 3/4: 1375-1381.
  • Konopiński M. 2004. Wpływ mulczowania gleby i siewu bezpośredniego na wschody i plonowanie skorzonery odmiany „Lange Jan”. Rocz. AR Pozn. CCCLVI, Ogrodn. 37: 103-108.
  • Płaza A., Ceglarek F. 2008. Efekty produkcyjne i jakościowe stosowania gorczycy białej na zielony nawóz w integrowanej uprawie ziemniaka. Ziemniak Polski 3: 1-3.
  • Pysz M., Pisulewski P.M., Leszczyńska T. 2006. Wpływ oddziaływania impulsowego i ciągłego pola mikrofalowego na wartość żywieniową i właściwości pizeciwutleniające kiełkowanych nasion soi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1(46): 102-116.
  • Sanchez-Moreno C., Larrauri J.A., Saura-Calixto F. 1998. A procedure to measure the antiradical efficiency, of polyphenols. J. Sci. Food Agric. 76: 270-276.
  • Singleton V.L., Rossi J.A. 1965. Colorimetry of total phenolic with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic. 16: 144-158
  • Slavin M., Cheng Z., Luther M., Kenworthy W., Yu L.L. 2009. Antioxidant properties and phenolic, isoflavone and tocopherol and carotenoid composition of Maryland-grown soybean lines with altered fatty acids profiles. Food Chemistry 114: 20-27.
  • Zimny L. 1999. Uprawa konserwująca. Post. Nauk Rol. 5: 41-52.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e9da99cd-7a15-4e45-a9c3-e5190510b356
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.