PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena stopnia nasycenia wydatków na żywność w Polsce w latach 2005-2009

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Evaluation of degree of food expenditures saturation in Poland in the years 2005-2009

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule podjęto próbę dokonania szacunku i oceny stopnia nasycenia wydatków na żywność w Polsce w latach 2005-2009 przy wykorzystaniu kształtowania się współczynnika elastyczności dochodowej wydatków na żywność, wyznaczanego na podstawie danych budżetów gospodarstw domowych. W artykule stwierdzono, że pomimo wzrostu poziomu dochodów gospodarstw domowych stopień nasycenia wydatków na żywność nie zmienił się istotnie w badanym okresie. Może być to efektem wzrostu aspiracji gospodarstw domowych w zakresie konsumpcji żywności. Oznacza to, że nadal istnieje duży zakres niezrealizowanych potrzeb w zakresie konsumpcji.
EN
The article is an attempt to estimate and assess the degree of food expenditures saturation in Poland in the years 2005-2009. There was used income elasticity coeffi cient of food expenses determined on the basis of data from household budgets. It has been stated that despite the increase of household income levels the saturation degree of food expenses did not signifi cantly change during the examined period. It can be a result of an increasing aspiration degree of households within the range of food consumption.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

1

Opis fizyczny

s.110-115,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Budżety gospodarstw domowych za lata 2005-2009. GUS, Warszawa.
  • Borkowski B., Dudek H., Szczęsny W. 2003: Ekonometria. Wybrane zagadnienia. PWN, Warszawa, 203-204.
  • Burgiel A. 2000: Psychospołeczne prawidłowości zachowania się konsumentów. [W:] Rynkowe zachowania konsumentów (red. E. Kieżel). Wyd. Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice, 183.
  • Gutkowska K., Ozimek I. 2005: Wybrane aspekty zachowań konsumentów na rynku żywności – kryteria zróżnicowania. Wyd. SGGW, Warszawa, 12-13.
  • Hodoly A. 1961: Wstęp do badań rynku. PWG, Warszawa, 241, 268-269.
  • Kwasek M. 2010: Tendencje w spożyciu żywności w krajach Unii Europejskiej. Raport nr 180, IERiGŻ, Warszawa, 7.
  • Kramer J. 1997: Konsumpcja w gospodarce rynkowej. PWE, Warszawa, 14.
  • Krasiński Z., Piasny J., Szulce H. 1984: Ekonomika konsumpcji. PWE, Warszawa, 32, 42.
  • Lange O. 1967: Wstęp do ekonometrii. PWN, Warszawa, 138.
  • Pohorille M. 1978: Preferencje konsumentów, a postulowany wzorzec spożycia. PWN, Warszawa, 39, 40.
  • Pohorille M. 1985: Potrzeby, podział, konsumpcja. PWE, Warszawa, 52.
  • Rembisz W. 2008: Mikro- i makroekonomiczne podstawy równowagi wzrostu sektorze rolno-spożywczym. Vizja Press & IT, Warszawa, 42-43.
  • Sen A. 2002: Rozwój i wolność. Wyd. Zysk i S-ka, Poznań, 108.
  • Szczepański J. 1981: Konsumpcja, a rozwój człowieka. Wstęp do antropologicznej teorii konsumpcji. PWE, Warszawa, 139, 159-163.
  • Urban S. 2003: Spożycie żywności i samo zaopatrzenie w żywność wśród ludności rolniczej. Rocz. Nauk. SERiA. t. V, z. 3, 196.
  • Welfe W. 1978: Funkcje popytu konsumpcyjnego. [W:] Ekonometryczne modele rynku. Analiza, prognozy, symulacje. Modele konsumpcji (red. W. Welfe), t. 2. PWE, Warszawa, 41-42.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e9d8a0f0-e6e5-459c-b868-15ccfeda5316
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.