PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 12 |

Tytuł artykułu

Solanki peklujące w produkcji wędzonek

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Solenie i peklowanie należą do szeroko stosowanych metod utrwalania żywności, w tym głównie mięsa i wyrobów mięsnych. Zabieg solenia polega na wprowadzeniu do surowca mięsno-tłuszczowego chlorku sodu w celu nadania charakterystycznego smaku i zapachu, a niekiedy przedłużenia jego trwałości. W procesie peklowania, poza chlorkiem sodu, biorą dodatkowo udział środki peklujące w postaci azotanów (azotany V) i azotynów (azotany III), które razem z solą mogą być stosowane w postaci mieszanek peklujących lub ich wodnych roztworów.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

12

Opis fizyczny

s.40-44,46

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e961dcf9-614d-4abb-9b00-2a690114827d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.