PL
Rozwój rolnictwa ekologicznego jest jednym z priorytetów Europejskiego Zielonego Ładu. W opracowaniu przedstawiono aktualny stan i kierunki dotychczasowego rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Istotnym problemem jest występująca różnica między tempem wzrostu liczby gospodarstw i powierzchni pod uprawami ekologicznymi a rolniczą produkcją ekologiczną wykorzystywaną na cele spożywcze. Rozwój rolnictwa ekologicznego został przedstawiony na tle jego rozwoju w Unii Europejskiej. Intensywny wzrost liczby i powierzchni gospodarstw ekologicznych występował w latach 2005–2013. Drugą ważną cechą był rozwój tego rodzaju gospodarstw w regionach (województwach i gminach) cechujących się gorszymi przyrodniczymi warunkami produkcji. Ponadto decy-zje o rozpoczęciu produkcji ekologicznej podejmowali rolnicy prowadzący gospodarstwa nie tylko w gorszych warunkach przyrodniczych, lecz także o niskim poziomie intensywności produkcji. Stwierdzono istotne różnice między udziałem powierzchni upraw ekologicznych w powierzchni użytków rolnych a udziałem produkcji ekologicznej w całkowitej produkcji rolniczej, a szczególnie jej udziałem w bilansie produktów spożywczych. Zaobserwowano też, że struktura upraw w gospodarstwach ekologicznych była korzystna pod względem bioróżnorodności i klimatu.
EN
The development of organic farming is one of the priorities of the European Green Deal. The paper presents the current status and directions of development of organic farming in Poland. An important issue is the gap between the growth rate of the number of farms and the area under organic cultivation and organic agricultural production used for food purposes. The development of organic farming in Poland is presented against the background of its development in the European Union. First, the dynamic increase of the number of organic farms and areas under organic cultivation occurred from 2005 to 2013. Asecond important feature was the development of organic farms in regions (and municipalities) characterised by relatively poor natural conditions for production. In addition, the decision to start organic production was taken by farmers who owned farms not only in worse natural conditions but also with alow level of production intensity. Significant differences were found between the share of organic crop area in utilised agricultural area and the share of organic production in total agricultural production, especially its share in the balance of food products. The crop structure of organic farms was found to be favourable in terms of biodiversity and climate.