PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | 4 |

Tytuł artykułu

Prawne uwarunkowania rolnictwa ekologicznego w Polsce

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Legal conditions of organic farming in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Rolnictwo jest jedną z podstawowych działalności człowieka. Działalność ta wywiera również negatywny wpływ na środowisko. Od dziesięcioleci rozwija się rolnictwo ekologiczne, rozumiane jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa. Stale wzrasta liczba producentów ekologicznych i areału upraw ekologicznych. Rolnictwo ekologiczne jest w tej chwili wspierane z sukcesem przez rozwój prawa w tej dziedzinie, zarówno na rynku światowym, europejskim, jak i polskim. Dzięki regulacjom prawnym sukcesywnie wprowadzanym w życie, konsument, nabywając produkty określone jako ekologiczne, ma pewność, że są wolne od zanieczyszczeń, takich jak: pozostałości środków ochrony roślin i hormonów, a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
EN
Agriculture is one of the basic human activities. This activity, however, also had a negative impact on the environment. For decades, organic farming, understood as a system of management of sustainable crop production and livestock within the farm, has been developing. Constantly increases both the number of organic producers and the area of organic farming. Organic agriculture is currently supported with success through the development of the law in this area, both on the world market, European and Polish. Thanks to regulations gradually entered into force a consumer acquiring products referred to as organic is convinced that they are free from contamination, such as residues of plant protection products and hormones, and when their production not used chemical fertilizers and genetically modified organisms.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

4

Opis fizyczny

s.148-153,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • GUS. 2012, 2015, 2016. Rocznik statystyczny rolnictwa. Warszawa: GUS.
  • Lampkin Mark, Carolyn Foster Susanne, Padel, Peter Midmore. 1999. The policy and regulatory environment for organic farmic in Europe. [W] Organic Farming in Europe. Economics and Policy. Hohenheim: University of Hohenheim.
  • Łuczka-Bakuła Władysława. 2007. Rynek żywności ekologicznej. Warszawa: PWE.
  • Molenda Grysa Ilona. 2016. Charakterystyka rolnictwa ekologicznego i uwarunkowania jego rozwoju. [W] Zarządzanie i gospodarka. Wybrane zagadnienia i procesy. Wybrane aspekty współczesnej gospodarki, red. Janusz Kot, 100-116. Kielce: Wyd. Politechniki Świętokrzyskiej.
  • Olkiewicz Marcin. 2015: „International standards of quality management and food safety”. Roczniki Naukowe SERiA XVII (2): 183-188.
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. Dz.Urz.UE, L 189/1 z 20.07.2007.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 maja 2016 r. w sprawie rodzajów nieprawidłowości lub naruszeń przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego i minimalnych środków, jakie jednostki certyfikujące są obowiązane zastosować w przypadku stwierdzenia wystąpienia tych nieprawidłowości lub naruszeń w ramach kontroli w rolnictwie ekologicznym. Dz.U. 2016, nr 0, poz. 777.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2010 r. w sprawie niektórych warunków produkcji ekologicznej. Dz.U. 2010, nr 56, poz. 348.
  • Rozporządzenia Rady WE 1257/99 z dnia 17 maja 1999 r. sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich z Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej (EFOGR) oraz zmieniające i uchylające niektóre rozporządzenia. Dz.U. L 160 z 26.6.1999.
  • Rozporządzenia Rady EWG 2078/92 z 30 czerwca 1992 r. w sprawie metod gospodarowania przyjaznych dla środowiska i przyrodniczego i o rozwoju obszarów wiejskich. L 215 z 30.07.1992.
  • Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. OJ L 165, 30.4.2004.
  • Siuta Jan. 1995. Rolnictwo jest ekologią stosowaną. Warszawa: Instytut Ochrony Środowiska.
  • Smoluk-Sikorska Joanna, Władysława Łuczka-Bakuła. 2014 Uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną. Warszawa: Difin.
  • Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym. Dz.U. 2009, nr 116, poz. 975.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e8bef7cc-997e-4ef2-8bd1-ba5491531d3f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.