PL
Kiełki roślin kapustowatych, takich jak brokuł, kalafior, rzeżucha, różne gatunki kapusty, rzodkiewki, rzepy charakteryzują się dużą zawartością składników odżywczych, błonnika, soli mineralnych i są niskokaloryczne. Procesy zachodzące podczas kiełkowania powodują, że kiełki zawierają łatwiej przyswajalne białka, lipidy i cukry w porównaniu z nasionami w stanie spoczynku. Spożywanie kiełków roślin kapustowatych dostarcza organizmowi cennych składników bioaktywnych: witamin i ich prekur- sorów, zwłaszcza kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, tokoferoli, karotenów, kwasu foliowego, polifenoli i flawonoidów. Obficie występują też w nich najbardziej charakterystyczne dla tej rodziny roślin związ- ki: glukozynolany i izotiocyjaniany. Związki te chronią organizm przed procesami kancerogennymi i mają działanie przeciwbakteryjne. Warto włączyć kiełki roślin kapustowatych do diety, gdyż są produktem o wy- sokiej wartości żywieniowej i zawierają związki bioaktywne korzystnie wpływające na zdrowie człowieka.
EN
Germs of mustards such as the broccoli, the cauliflower, the cucko- oflower, various cabbage species, the turnip have many nutrients, high fibre and mineral salt contents and they are low in calories. Thanks to germination processes they contain lipids and carbohydrates more easily absorbable in comparison with inactive seeds. Eating mustard germs provides valuable bioactive compounds: vitamins and vitamin precursors, especially the ascorbic acid, B vitamins, tocopherols, carotenes, the folic acid, polyphenols and flavonoids. They are also abundant in the compo- unds most specific for this family: glucosinolates and isothiocyanates. The compounds protect against cancer and are antibacterial. Mustard germs are recommended for diet as they have the high nutritional value and contain healthy bioactive compounds.