PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Selected aspects of thermoplastic starch production

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wybrane aspekty produkcji skrobi termoplastycznej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
PL

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

p.25-28,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Food Process Engineering, Faculty of Production Engineering, University of Life Sciences, Doswiadczalna 44, 20-280 Lublin, Poland
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Borowy T., Kubiak M. S. 2008. Opakowania biodegradowalne alternatywą dla opakowań z tworzyw sztucznych, Gospodarka Mięsna, 5, p. 18-20.
  • 2. Camire M.E., Camire A., Krumhar K. 1990. Chemical and nutritional changes in foods during extrusion, Food Science and Nutrition, Volume 29, p. 35-56.
  • 3. Janssen L.P.B.M., Mościcki L. (red.) 2008. Thermoplastic Starch, Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim, p. 1-29.
  • 4. Janseen L.P.B.M, Mościcki L., Mitrus M. 2002. Energy aspects in the extrusion-cooking, Int. Agrophysics, 16, p. 191-198.
  • 5. Kowalczuk M.M. 2009. Prace badawcze nad polimerami biodegradowalnymi. Opakowanie, 9, p. 46-48.
  • 6. Mitrus M. 2004. Wpływ obróbki barotermicznej na zmiany właściwości fizycznych biodegradowalnych biopolimerów skrobiowych, Rozprawa doktorska, UP Lublin.
  • 7. Mitrus M. 2005. Changes of specific mechanical energy during extrusion cooking of thermoplastic starch, TEKA Commision of Motorization and Power Industry in Agriculture PAN, Volume V, p. 152-157.
  • 8. Mitrus M. 2005. Glass transition temperature of thermoplastic starches, Int. Agrophysics, 19, p. 237-242.
  • 9. Mitrus M. 2006. Investigations of thermoplastic starch extrusion cooking process stability, TEKA Commision of Motorization and Power Industry in Agriculture PAN, Volume VIa, s. 138-144.
  • 10. Mitrus M. 2007. Badania właściwości mechanicznych skrobi termoplastycznej, Acta Agrophysica PAN, Vol 9(2), p. 423-430.
  • 11. Mitrus M., Oniszczuk T. 2007. Wpływ obróbki ciśnieniowo - termicznej na właściwości mechaniczne skrobi termoplastycznej, Właściwości geometryczne, mechaniczne i strukturalne surowców i produktów spożywczych, Wyd. Nauk. FRNA, Lublin, p. 149-150.
  • 12. Mitrus M., Mościcki L. 2009. Physical properties of thermoplastic starches, Int. Agrophysics, 23, p. 305-308.
  • 13. Mościcki L., Mitrus M., Wojtowicz A. 2007. Technika ekstruzji w przemyśle rolno - spożywczym, PWRiL,Warszawa.
  • 14. Panasiewicz M. 2009. An influence of kernel conditioning method on energy consumption during flaming process, TEKA Commision of Motorization and Power Industry in Agriculture PAN, Volume IX, p. 211-216.
  • 15. Ryu G. H., Ng P.K. 2001. Effect of selected process parameters on expansion and mechanical properties of wheat flour and whole cornmeal extrudates, Starch/ Starke 53, p. 147-154.
  • 16. Singh N., Smith C.A. 1997. A comparison of wheat starch, whole wheat meal and oat flour in the extrusion cooking process, Journal of Food Engineering, 34, p. 15-32.
  • 17. Szymanek M., Sobczak P. 2009. Some physical properties of spelt wheat seed, TEKA Commision of Motorization and Power Industry in Agriculture PAN, Volume IX, p. 310-320.
  • 18. Thomas D.J., Atwell W.A. 1997. Starch Analysis Methods. Thomas D.J., Atwell W.A.: Starches. Eagan Press, St. Paul, Minnesota, p. 13-18.
  • 19. Valle G.D., Boche Y., Colonna P., Vergnes B. 1995. The extrusion behavior of potato starch, Carbohydrate Polymers, 28, p. 255-264.
  • 20. Wójtowicz A. 2008. Influence of legumes addition on proceeding of extrusion-cooking process of precooked pasta, TEKA Commision of Motorization and Power Industry in Agriculture PAN, Volume VIIIa, p. 209-216.
  • 21. Wójtowicz A., Mościcki L. 2008. Energy consumption during extrusion-cooking of precooked pasta, TEKA Commision of Motorization and Power Industry in Agriculture PAN, Volume VIII, p. 311-318.
  • 22. Żakowska H. 2005. Recykling odpadów opakowaniwych, Wyd. COBRO, Warszawa.
  • 23. Żakowska H. 2006. Światowy postęp w produkcji opakowań przydatnych do kompostowania. Opakowanie, 2, p. 15-17.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e6169303-05cb-431e-8a63-f92c2879e8a3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.