PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 1[3] |

Tytuł artykułu

Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania

Warianty tytułu

EN
Changes in antioxidant properties of lemon verbena leaf extracts (Lippia citriodora (Palau) Kunth) during storage

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczono zmiany zawartości polifenoli ogółem i aktywność antyoksydacyjną metodą z DPPH oraz FRAP ekstraktów: metanolowych, etanolowych, wodnych oraz acetonowych, otrzymanych z werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth.) w czasie ich przechowywania (3, 6, 9 i 12 miesięcy). Największą zawartość polifenoli ogółem zanotowano w ekstrakcie metanolowym, najniższą zaś w wyciągu acetonowym. Ekstrakt metanolowy charakteryzował się największą aktywnością antyoksydacyjną, oznaczoną zarówno metodą z DPPH, jak i FRAP. Wydłużenie czasu przechowywania wszystkich ekstraktów, niezależnie od czynnika ekstrahującego, powodowało spadek zarówno zawartości polifenoli ogółem, jak i aktywności anty oksydacyjnej.
EN
The changes of total polyphenol content and antioxidant activity by DPPH and FRAP extracts from methanol, ethanol, aqueous and acetone extract obtained from lemon verbena (.Lippia citriodora (Palau) Kunth) were stored during storage (3, 6, 9 and 12 months). The highest content of polyphenols was recorded in the methanol extract and lowest in the acetone extract. The methanol extract was characterized by the highest antioxidant activity, both by DPPH and FRAP. Extending the storage time of all extracts, irrespective of the extractor, resulted in a decrease in both total polyphenol content and antioxidant activity.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.119-124,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie, ul.Wojsławicka 8b, 22-100 Chełm
  • Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • (1) Newerli-Guz J., Śmiechowska M., PiotrzkowskaJ., Substancje aromatyzujące jako składnik herbatek ziołowo-owocowych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 61: Bezpieczeństwo Środków Spożywczych, Wydawnictwo Akademii Medycznej w Gdyni, 2009, s. 19-32.
  • (2) Escobar P., Leal S., Herrera L, Martinez J., Stashenko E., Chemical composition and antiprotozoal activities of Colombian Lippia Spp essential oils and their major components, Memorias do Instituto Oswaldo Cruz, 2010,105, s. 2.
  • (3) Kiełtyka-Dadasiewicz A., Kubat-Sikorska A., Roślinne surowce kosmetyczne o zapachu cytrynowym, Rośliny w nowoczesnej kosmetologii. Monografia Naukowa, Lublin, 2016, s. 41-52.
  • (4) El-Hawary S.S., Yousif M.E, Motaal A., Abd-Hameed L.M., Bioactivities, phenolic compounds and in-vitro propagation of Lippia citriodora Kunth cultivated in Egypt, Bulletin of Faculty of Pharmacy, 2011, 50, s.1-6
  • (5) Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., Use of free radical method to evaluate antioxidant activity, LWT - Food Science and Technology, 1995,1 (28), s. 25-30.
  • (6) Bartoń H.J., Fołta M., Zachwieja Z., Zastosowanie metod FRAP, ABTS i DPPH w badaniu aktywności antyoksydacyjnej produktów spożywczych, Nowiny Lekarskie, 2005, 74(4), s. 510-513.
  • (7) Vinha A.F., Barreira S.V.P, Castro A., Machado M., Comparison between the phytochemical and antioxidant properties of plants used in plant infusions for medicinal purposes, Journal of Agricultural Science, 2013, 5(11), s. 11-19.
  • (8) Choupani M., Arabshahi-Delouee S., Alami M., Antioxidant properties of various solvent extracts of lemon verbena (Lippia Citriodora) leaves, International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 2014, 2 (4), s. 1340-1346.
  • (9) Shahi M.M.N., Rad A.H.E., Nia A.P., Shahi N.N., Study of antioxidant activity and free radical scavenging ability of lemon verbena (Lippia Citriodora), Advances in Natural and Applied Sciences, 2014, 8(10) s. 59-63.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e60738ad-30ab-4db1-ab62-a5961c796720
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.