PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 577 |

Tytuł artykułu

Porównanie działania przeciwdrobnoustrojowego olejków eterycznych z szałwii (Salvia officinalis L.) i oregano (Origanum vulgare L.)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Comparision of antimicrobial activity of sage (Salvia officinalis L.) and oregano (Origanum vulgare L.) essential oils

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było otrzymanie olejków eterycznych z szałwii i oregano, określenie ich składu chemicznego oraz aktywności przeciwdrobnoustrojowej w stosunku do wybranych szczepów bakterii. Olejki otrzymywano za pomocą destylacji z parą wodną przy użyciu aparatu Derynga. Do oceny aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejków wykorzystano oznaczenie minimalnego stężenia hamującego (MIC) oraz minimalnego stężenia bakteriobójczego (MBC) olejków. Oznaczano również strefy zahamowania wzrostu metodą krążkowo-dyfuzyjną. Olejek z oregano charakteryzował się największym udziałem karwakrolu (644,89 mg·cm–3), 1,4-cyneolu (1,36 mg·cm–3) i γ-terpinenu (1,35 mg·cm–3), z kolei olejek z szałwii – kamfory (11,62 mg·cm–3), linalolu (6,82 mg·cm–3), R(+) limonenu (4,03 mg·cm–3) i karwakrolu (2,18 mg·cm–3). Olejek z oregano był bardziej skuteczny w hamowaniu wzrostu drobnoustrojów w porównaniu z olejkiem z szałwii.
EN
In the recent years, many studies on the effectiveness of activity and possibilities of application of different types of herbs have been conducted using: fragments of dried plants, water and alcoholic extracts and essential oils for food. The aim of this study was to obtain essential oils of sage and oregano, to determine their chemical composition and antimicrobial activity against selected strains of bacteria. Essential oils were investigated for activity against Micrococcus sp., Bacillus subtilis ATCC 6633, Tetracoccus sp., Staphylococcus aureus ATTC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Proteus vulgaris 458, Proteus mirabilis 180, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae 196 and Salmonella enteritidis ATCC 13076. The essential oils were produced by steam distillation using a Deryng apparatus. To evaluate the antimicrobial activity of essential oils used to defi ne a minimal inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of oils. Also determined zones of inhibition by disk-diffusion method. Both of essential oils (sage and oregano) contain the same compounds but in different amounts. Most of the compounds identifi ed in the oils belonged to the group of monoterpenes. Oregano oil characterized by the highest content of carvacrol (644.89 mg·cm–3), 1.4-cineole (1.36 mg·cm–3) and γ-terpinene (1.35 mg·cm–3), while oil of sage – camphor (11.62 mg·cm–3), linalol (6.82 mg·cm–3), R(+) limonene (4.03 mg·cm–3) and carvacrol (2.18 mg·cm–3). MIC values of essential oil of oregano determined for Gram-positive bacteria were comparable with the values assigned to the Gram-negative bacteria. Oregano essential oil was more effective in inhibiting the growth of microorganisms as compared to the essential oil of sage because all the microorganisms were sensitive to its effects. This was also confi rmed by the diskdiffusion method, which was obtained three times more zone of microorganisms inhibition by the action oil of oregano. The size of the zones of growth inhibition of sage essential oil contained in the range from 6.9 (Bacillus subtilis ATCC 6633) to 8.8 mm (Micrococcus sp.). For essential oil of oregano zones of inhibition were at least three times – the smallest diameter of growth inhibition was determined for strain Enterococcus faecalis ATCC 29212 (17.6 mm) and the highest (42.8 mm) – for bacteria Tetracoccus sp. It can be concluded that the essential oil of oregano is a source of active substances which inhibits the growth and development of selected strains of bacteria.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

577

Opis fizyczny

s.53-62,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • Adaszyńska M., Swarcewicz M., Markowska-Szczupak A., Jadczak D., 2013. Skład chemiczny i właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejku eterycznego i ekstraktu z mięty pieprzowej odmiany Asia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (87), 116–125.
  • Baydar H., Sağdic O., Özkan G., Karadoğan T., 2004. Antibacterial activity and composition of essential oils from Origanum, Thymbra and Satureja species with commercial importance in Turkey. Food Cont. 15 (3), 169–172.
  • Białecka-Florjańczyk W., Włostowska J. (red.), 2007. Ćwiczenia laboratoryjne z chemii organicznej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 34–36.
  • Burt S., 2004. Essential oils, their antibacterial properties and potential applications in foods – a review. Int. J. Food Microbiol. 94, 223–253.
  • Busatta C., Mossi A.J., Rodrigues M.R.A., Cansian R.L., de Oliveira J.V., 2007. Evaluation of Origanum vulgare essential oil as antimicrobial agent in sausage. Braz. J. Microbiol. 38, 610–616.
  • Dorman H.J.D., Deans S.G., 2000. Antimicrobial agents from plants, antibacterial activity of plant volatile oils. J. Applied Microbiol. 88, 308–316.
  • Fasseas M.K., Mountzouris K.C., Tarantilis P.A., Polissiou M., Zervas G., 2007. Antioxidant activity in meat treated with oregano and sage essential oils. Food Chem. 106, 1188–1194.
  • Generalić Mekinić I., Skroza D., Ljubenkov I., Šimat V., Možina S.S., Katalinić V., 2014. In vitro antioxidant and antibacterial activity of Lamiaceae phenolic extracts: a correlation study. Food Technol. Biotechnol. 52 (1), 119–127.
  • Góra J., Lis A., 2012. Najcenniejsze olejki eteryczne. Cz. I. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 271–283.
  • Hayouni E.I.A., Chraief I., Abedrabba M., Bouix M., Leveau J.Y., Mohammed H., Hamdi M., 2008. Tunisian Salvia officinalis L. and Schinus molle L. essentials oils: their chemical composition and their preservative effects against Salmonella inoculated in minced beef meat. Int. J. Food Microbiol. 2008, 125, 242–251.
  • Inouye S., Yamaguchi H., Takizawa T., 2001. Screening of the antibacterial effects of a variety of essentials oils on respiratory tract pathogens, using the modified dilution assay method. J. Inf. Chemother. 7 (11), 251–254.
  • Justesen U., Knuthsen P., 2001. Composition of flavonoids in fresh herbs and calculation of flavonoid intake by use of herbs in traditional Danish dishes. Food Chem. 73, 245–250.
  • Karabagias I., Badeka A., Kontominas M.G., 2011. Shelf life extension of lamb meat using thyme or oregano essential oils and modified atmosphere packaging. Meat Sci. 88, 109–118.
  • Kelen M., Tepe B., 2008. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of the essentials oils of three Salvia species from Turkish flora. Bioresource Technol. 99 (10), 4096–4100.
  • Kivrak I., Duru M.E., Ozturk M., Mercan N., Harmandar M., Topcu G., 2009. Antioxidant, anticholinesterase and antimicrobial constituents from the essential oil and ethanol extract of Salvia potentillifolia. Food Chem. 116 (2), 470–479.
  • Kozłowska M., Ścibisz I., 2011. Właściwości przeciwutleniające oraz zawartość związków fenolowych w ekstraktach przypraw i ziół z rodziny Lamiaceae. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 558, 131–140.
  • Kraśniewska K., Gniewosz M., Bączek K., 2010. Przeciwbakteryjne właściwości filmów pullulanowych z dodatkiem ekstraktów z wiązówki błotnej (Filipendula almaria). Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 553, 139–145.
  • Lambert R.J.W., Skandamis P.N., Coote P.J., Nychas G.J.E., 2001. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. J. Applied Microbiol. 91 (3), 453–462.
  • Longaray Delamare A.P., Moschen-Pistorello I.T., Artico L., Atti-Serafini L., Echeverrigaray S., 2007. Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chem. 100, 603–608.
  • Marino M., Bersani C., Comi G., 2001. Impedance measurements to study the antimicrobial activity of essentials oil from Lamiaceae and Compositae. Int. J. Food Microbiol. 67 (3), 187–195.
  • Nedorostova L., Kloucek P., Kokoska L., Stolcova M., Pulkrabek J., 2009. Antimicrobial properties of selected essential oils in vapour phase against foodborne bacteria. Food Cont. 20, 157–160.
  • Özkan M., Erkman O., 2001. Antimicrobial activity of the essential oils of Turkish plant spices. Eur. Food Res. Technol. 212 (6), 658–660.
  • Preuss H.G., Echard B., Enig M., Brook I., Elliott T.B., 2005. Minimum inhibitory concentrations of herbal essential oils and monolaurin for gram-positive and gram-negative bacteria. Mol. Cel. Biochem. 272 (1–2), 29–34.
  • Souza E.L., Montenegro Stamford T.L., de Oliveira Lima E., 2006. Sensitivity of spoiling and pathogen food-related bacteria to Origanum vulgare L. (Lamiaceae) essential oil. Braz. J. Microbiol. 37, 527–532.
  • Tepe B., Donmez E., Unlu M., Candan F., Daferera D., Vardar-Unlu G., Polissiou M., Sokmen A., 2004. Antimicrobial and antioxidative activities of the essential oils and methanol extracts of Salvia cryptantha (Montbret et Aucher ex Benth) and Salvia multicaulis (Vahl). Food Chem. 84, 519–525.
  • Wroniak M., Ratusz K., 2011. Wpływ dodatku oleożywic rozmarynu i oregano na zmiany oksydacyjne olejów tłoczonych na zimno w teście termostatowym. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 558, 301–309.
  • Zaouali Y., Bouzaine T., Boussaid M., 2010. Essential oils composition in two Rosmarinus officinalis L. varieties and incidence for antimicrobial and antioxidant activities. Food Chem. Toxicol. 48 (11), 3144–3152.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e5f1ee3b-ff21-4a93-829c-98a8f755b957
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.